Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

10 slikovitih mest Vzhodne Galicije

torek, oktober 17, 2017, 21:33

На фестивалі у місті Борщів

Festival v kraju Borschiy

Severno od gorovja Karpati se nahaja slikovita ukrajinska pokrajina imenovana Galicija[1], ki leži v dolinah reke Dnester, Zahodnega Buga in reke Sjan. Povsod vidimo grmičevja jerebike in kaline[2], zavite v tanko mrežo potokov in reke. Idilične vasi, rdeča okrogla jabolka in grozdje. Starodavni in moderni kraji živijo svoje sanje pod toplim soncem, ki greje strehe pisanih hiš, med katerimi izstopajo stolpi mestnih hiš, ki segajo v nebo. Kamnite tržnice in rdečkasto listje nam govorijo, da je Galicija odeta v jesenske barve. O tem pišejo v VSVITI. Vabimo vas, da nas obiščete. Naša vrata se vam odpirajo. Pred vami je opisanih 10 slikovitih mest Galicije.

Drohobych (Drogobič)

Edinstvena arhitekturna raznolikost: Pridelava soli v XIII. stoletja; Tržnica Villa Bianka; starodavni samostani in sinagoge in mnogi drugi muzeji, Galerija sakralnega umetništva; lep trg in mestna hiša.

c2ade479133820b9515cd7c7848f389d

Церква святого Юри

Cerkev sv. Jurija

Pravijo, da so ustanovitelji tega mesta nekoč trgovali s soljo (območje je bilo bogato z solinami). Kompleks tovarne soli v Drohobychu so začeli graditi že v času Kyivske Rusi[3].
Mesto je presenetljivo bogato z izobraževalnimi ustanovami. Lepota arhitekture vas bo zagotovo presenetila, Villa Bianchi – nekdanja bolnišnica, zdaj pa je postala palača umetnosti. In še veliko lesenih zgradb, zidanih, cerkve, stolpi, samostani, sinagoge. Vsaka zgradba je na svoj način lepa in zanimiva. Po Drohobychu se je lepo sprehajati po ulicah z barvitimi hišami, ki so okrašene z umetniškimi reliefi na stenah. To je eno najstarejših mest v Ukrajini, ki vas bo zelo navdušilo.

Kolomiya (Kolomija)

Domovina Huculskega plesa, ki se nahaja ob vznožju Karpatov. Biser lesene arhitekture – Spaska cerkev, največja na svetu “Pisanica”.

фото: electric

foto: elektric

Kje drugje na svetu boste našli mesto, ki ima svoj lasten, svetovno znani ples? Ob ozkih ulicah v centru je še vedno možno slišati odmeve živahne melodije v posebnem ritmu. Kolomija je večkulturno mesto. Tu živijo potomci ne samo Ukrajincev, tukaj živijo tudi Madžari, Romuni, Poljaki, Judje …

1291155578

Kolomiya je staro, barvito mestece z ekspresivnimi avstro-ogrskimi stavbami. Lepa arhitektura, stare hiše, samostani in zvoniki. Zelo znan je najstarejši leseni tempelj v Galiciji – znamenita cerkev Marijinega vnebovzetja s starodavnim ikonostasom XVIII. stoletja. In sam center je bil zgrajen v slogu, ki se imenuje dunajska renesansa. Morda najbolj znana stavba v mestu je spomenik, ki je muzej velikonočnih jajc, vsi prostori so v celoti izdelani iz barvnega stekla.

Sambir

Tukaj kraljujejo starodavne kamnite hiše: Mestna hiša; Cerkev Janeza Krstnika iz XV. stoletja; Cerkev iz leta 1737 z relikvijo sv. Valentina.

b1b7ed6d4a1035a1b663aaa0ccd9f004

мощі святого Валентина
мощі святого Валентина

Relikvija sv. Valentina

To je posebno mesto z edinstvenim vzdušjem in je eno izmed najstarejših v Karpatski regiji. Tisti, ki iščejo ljubezen, pridejo v lokalno cerkev sv. Matere Božje. Ljudje upajo, da bodo pomagale molitve njihove pokroviteljice in da potem bodo vsi srečni in veseli.

Halych (Galič)

Stara prestolnica galicijsko-volinske kneževine: izstopa cerkev Kristusovega rojstva iz XIII-XV. Stoletja ter pokopališče Karaim; Galicijski grad; tam teče ena najčistejših rek v Evropi.

руїни Галицького замку
руїни Галицького замку
річка Лімниця
річка Лімниця

Ruševine galicijskega gradu in reka Limnica

V XIII. stoletju je bil Galich eno izmed največjih mest v Evropi, ki vključuje veliko naravnih in arhitekturnih čudes. Grad galicijskih knezov iz XII-XIV stoletja se nahaja visoko nad mestom. Nekoč je bil grad lesen nato pa ponovno zgrajen iz kamna. Pravijo, da imenujejo še karaitsko pokopališče v Galichu – izgubljeni svet. Velika etnična skupina Karaitov je živela v tem mestu že od XIII. stoletja do nedavnega. Imeli so svojo cerkev, svojo kulturo, pesnike in jezik. Danes je nekropola Karaite priznana kot zgodovinski spomenik. Tukaj lahko vidite kamnite grobove iz leta 1751. Ko prispete v Galich v topli sezoni, se sprehodite po slikoviti reki Limnica. Prozorna voda s potopljenimi kamenčki na dnu in duše, da se kopajo v globino. Nekoč je bila Limnica priznana kot ena najčistejših rek v Evropi.

Berezhany (Berežani)

Grad iz XVI. stoletja na otoku imenovanem Zlata Lipa; celice Bernardinskega samostana; Armenska cerkev in grajsko cerkveno pokopališče.

фото: UntieYour Tie
фото: UntieYour Tie
Фрагмент стіни замку фото: Strict
Фрагмент стіни замку фото: Strict

Fragment grajske stenske fotografije: Strict

Staro mestno hiša je nekoč veljala za eno najlepših v Srednji Evropi. Grajske utrdbe so bile tako močne, da jih nihče ni mogel osvojiti 200 let; in o tem krožijo legende o razkošju in umetniškem bogastvu grajske palače. Bernardinski samostan je zaprt za obiskovalce. S hriba, na katerem stoji, ponuja čudovit razgled. Cerkev sv. Trojice in kamnita cerkev sv. Nikolaja. Posebno pozornost si zasluži cerkev rojstva Device Marije (začetek XVII. stoletja). V notranjosti se še vedno obstaja grobnica z relikvijami Hetmana Senyavskega. Berezhany so vključeni v seznam zgodovinskih mest in naselij 1. kategorije in dragocenosti Ukrajine; V zadnjem času je mesto imelo status Državnega zgodovinskega in arhitekturnega ohranjanja. Vsako leto gre tu za festival “Rourisco”, v gradu pa poteka srednjeveški festival.

Borshiv (Borščiv)

V tem kraju so zelo znani festivali “Borshiv” in “V Borshchivsky kraju kraljuje vyshyvanka” (vezena srajca); Zelo znane so stare cerkve in cerkve; in “Rus’kiy dom”. (V pomenu – ukrajinska hiša – op. prev.)

Фестиваль “У Борщівському краї цвітуть вишиванки”
Фестиваль “У Борщівському краї цвітуть вишиванки”
На святі Борщ-фест
На святі Борщ-фест

Festival “V Borshchivsky kraju kraljuje vyshyvanka” in kuhajo znamenito ukrajinsko nacionalno jed – boršč

Na prazniku Boršč-fest

Borshiv velja za eno izmed najbolj »okusnih« mest v naši državi. Vsako leto obiskovalci prihajajo iz različnih držav, da okusijo znamenito nacionalno jed boršč, ki jo lahko kuhamo v več kot 50 različicah. In ves svet je že slišal za borshchivskujo vyshyvanko, ki se ji lahko mirno reče -blagovna znamka. Srajce so vezene s črno nitjo ima svojo lastno tragično legendo. Najlepši arhitekturni spomenik Borshchiv je “Ruskiy dom”, na odprtje katerega je 1908 sodeloval M. Hrushevskiy. V tem domu je središče družbe, ki se ukvarja z razvojem in podporo ukrajinske kulture. Danes je znan kot muzej krajevne umetnosti z zelo bogatimi zbirkami najrazličnejših “dragocenosti”.

Cshottkyv (Čortkiv)

Stari grad; Uspenskaya lesena cerkev iz sedemnajstega stoletja; tukaj so živeli menihi Dominikov; mestna hiša z uro (začetek prejšnjega stoletja)

фото: vlasenko
фото: vlasenko

dIAK3tgtxbI

wABjTrnMNOU

foto: Vlasenko

Čudovito starodavno mesto nad reko Seret. Tržni trg Chortkiva krasi stara mestna hiša. Ura, ki jo vidite na njej so naredili najboljši švicarski mojstri. Lesena mestna hiša dopolnjuje barvitost centra, ki ima še danes videz srednjeveškega pokrajinskega mesteca. Grad v Čortkivu – nekdanja rezidenca znanih ukrajinskih magnatov Golskih in Potockih je dobro ohranjena. Mesto je podobno pentagon s štirimi obrambnimi stolpi in razgaljenim sistemom podzemnih labirintov, ki se spuščajo do reke. V XVIII. stoletju, med dvema stolpoma je bila zgrajena palača z arkadnimi galerijami v neorenesančnem slogu. Ko prispete v Čortkiv, obiščite še čudovito “Dacha Galilea”, ki se nahaja v bližini. To je državni rezervat z edinstvenimi masivi hrastovih gozdov in s številnimi eksotičnimi drevesi.

Buchach (Bučač)

Arhitektura, tempelj, skrivnostne sakralne zgradbe; Trdnjava iz poznega XIV – XVII. st.; in Pinzelova umetniška zagonetka

фото: Юрій Остапа
фото: Юрій Остапа
скульптура Пінзеля
скульптура Пінзеля

foto: Jurij Ostapa in kip kiparja Pinzela

Buchach je zelo lepo mesto predvsem zaradi svoje starodavne arhitekture. Mestna hiša je mojstrovina svetovne arhitekture. Razvaline trdnjave s podzemnimi prehodi imajo posebno zgodovino iz XIV. stoletja iz časov Rzeczpospoliti. Ampak največja skrivnost Buchacha je genialni kipar Georg Pinzel. Njegova dela se odlikujejo z natančnim refleksijo ekspresivnosti človeške narave. Tukaj boste lahko občudovali Pinzelove kipe. V tem mestu še živijo spomni na njegovo življenje in zato še zmeraj ohranjajo njegovo slavo.

Rohatin (Rogatin)

Mesto kjer se je rodila znamenita Roxolana, najljubša soproga sultana Sulejmana Veličastnega; starodavna cerkev Svetega Duha in cerkev sv. Nikolaja; hiše iz XVII. stoletja; in Hudičeva gora.

фото: demarcos
фото: demarcos
Костел Св. Миколая фото: Пархоменко Олександр
Костел Св. Миколая фото: Пархоменко Олександр

Cerkev sv. Nikolaja foto: Parkhomenko Olexander

Rohatyn je rojstni kraj slavne in legendarne ženske imenovane Nastja Lisovska, ki je postala žena turškega sultana. (Čeprav obstaja verzija, da je bilo dekle rojeno v mestu Khmelnytskiy). Kljub temu je Nastja tukaj ljubljena in čaščena, v središču mesta pa je postavljen njen spomenik.Cerkev v Rohatinu je iz leta 1598 in preprosto stoji na ozemlju starega pokopališča. Že več desetletij je mlajša cerkev sv. Nikolaja, ki je za zlo ironijo služila kot muzej ateizma v sovjetskem času.

Zhalyschyky (Zališčiki)

Eno izmed najlepših panoramskih mest v državi; park z edinstvenimi vrstami dreves; palača baronice Brunitsky; Cerkev sv. Stanislava; Carsko-kraljevi vojašnici iz XVIII. stoletja

фото: Ігор Меліка
фото: Ігор Меліка
Колишня синагога фото: hranom
Колишня синагога фото: hranom

foto: Igor Melik in Nekdanja sinagoga foto: hranom

Malo mesto v slikoviti dolini Dniestra, starodavno središče vinogradništva. V tem prijaznem, nežnem mediteranskem podnebju lahko je mogoče občudovati reko, ki teče mimo mesta Zališchiki. V zadnjem stoletju so tukaj prihajali tudi najbogatejši poljski plemiči, ki so se tukaj zdravili. Cerkev sv. Stanislava je nekoč bila lesena, nato pa je bila obnovljena in sezidana iz kamna. Že nekaj časa je tukaj bil samostan, katerega celice so bile ohranjene do našega časa. Veliko lepih cerkva je mogoče videti v kraju Zališchy. Palača Brunitskih baronov je iz leta 1831 je skozi dolgo obdobje izgubila lepoto svoje notranjosti, vendar je kljub temu tudi danes izjemno lepa. Visoka bela kolonada še vedno ohranja razkošje preteklih stoletij.

Vir: автор Надія Понятишин спеціально для vsviti.com.ua

http://vsviti.com.ua/ukraine/26642

[1] V bistvu bi se morala prevajati oz. imenovatu Galychynna (Galičina), po mestu Galič.

[2] Viburnum opulus (kalyna) is one of the national symbols of Ukraine.

[3] Kievan Rus’ was known as the “land of the Rus’«

comments powered by Disqus