12 tradicionalnih ukrajinskih jedi, ki morajo biti na mizi na božični večer - Situacija

Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

12 tradicionalnih ukrajinskih jedi, ki morajo biti na mizi na božični večer

sobota, januar 6, 2018, 14:05

Ena najstarejših ukrajinskih božičnih tradicij je praznična večerja 6. januarja. Praviloma naj bi bilo takrat za večerjo na mizi 12 jedi. Lahko so jedi skromne, ker je itak še post. Po eni različici številka 12 pomeni število mesecev v enem letu ali po drugi – število apostolov. Kakšno različico uveljavljate vi – vsakdo se sam odloči. Ustavili se bomo pri jedeh, ki so jih do zdaj vedno pripravljali oz. kuhali za sveti večer. Govorimo o kuhanju in celo dodajamo recepte.

1. Kutya – najpomembnejša jed na mizi

Sestavljeno je iz kuhane pšenice, ki simbolizira enotnost živega sveta s svetom mrtvih. Navsezadnje verjamejo, da na ta večer pridejo v dom duhovi prednikov, ki prihajajo iz svojega sveta in se sprehajajo po naših ulicah.

Rezultat iskanja slik za кутя

https://www.google.si/search?q=%D0%BA%D1%83%D1%82%D1%8F&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwju_8vai8PYAhVO2aQKHYgoBBQQ_AUICigB&biw=1067&bih=525#imgrc=wfnCD498l4UaDM:

Enostaven recept: 2 skodelici pšenice, 3 l vode, 1 skodelica makove moke, polo kozarca z nožem narezanih orehov, 1 jabolko, 5 žlic medu. dragi, 1 kozarec sladkorja. Pšenico 1 uro posušimo v peči pri temperaturi 200-250 stopinj. Redno mešajte tako, da ne zagori. Nato pšenico sperite in namočite v hladni vodi za celo noč. Med raztopimo v 3/4 skodelice tople vode. V pšenico dolijte 3 litre vode in jo zavrite. Kuhajte vsaj 3 ure. Nato je treba dodati mak, ki ga damo v vrelo in ga stolčete v posodi. Med mletjem lahko dodate sladkor. Ko se kaša ohladi, dodajte mak, med, sesekljan oreh, drobno sesekljana jabolka in posujte s sladkorjem. Dajte vse na mraz, da se ohladi. K tej jedi lahko še dodamo: različne oreške, kandirano sadje, suho sadje itd. Toda tradicionalno kutya mora biti skromna, le z medom, makom in oreščki.

2. Uzvar: 200g posušenega sadja, 3l vode, pol kozarca sladkorja

Izperite suho sadje v topli vodi, prelijte ga z vodo in kuhajte približno 30 minut. Dodajte sladkor in kuhajte 5 minut. Pred serviranjem je treba pijačo popolnoma ohladiti. Suho sadje je lahko različno, jabolka, slive in hruške ali različne jagode.

Rezultat iskanja slik za Узвар

https://www.google.si/search?q=%D0%A3%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D1%80&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj37Z2SjMPYAhVJJuwKHVdwBh4Q_AUICigB&biw=1067&bih=525#imgrc=TKItJkSRV_dz4M:

3. Golubci z rižem in gobami

Spomnimo vas, da bi morajo biti vse jedi pesmi večer pred božičem postne, zato moramo kuhati holupci z gobami. Bolje je, da jih pripravimo dan pred praznikom, saj so še bolj okusni, ko mine noč. Potrebujemo: 250g riža (surovega) 50 g sušene gobe, 2 čebuli, pol kg svežih gob (najboljše gobe ali jurčki), ena velika ali dve majhni zeljnati glavi, paradižnikova mezga. Za okus začimbe po lastnem okusu. Za pripravo je treba prekuhati in ohladiti riž, dodati posušene gobe, vse precediti in narezati čebulo in sveže gobe. Pripraviti je treba zelje na liste in kuhati na pari v trajanju 15-20 minut. Nato pražimo čebulo in gobe in obrežemo listje zelja s trdimi žilami. Zmešamo riž s čebulo z gobami in dodamo začimbe. Zdaj je mogoče oblikovati golubci, po možnosti manjše velikosti. Nato jih zlagamo v posodo za kuhanje. V ponvi pa dušimo zmes posušenih gob in paradižnikovo mezgo ter prelijemo golupci, ki jih damo v pečico in pustimo pol ure na srednji temperaturi.

Голубці з рисом, квасолею та грибами

http://zernovita.com/recipe/golubtsi-z-rysom-kvasoleyu-ta-grybamy

4. Varenyky. Ta jed na mizi simbolizira družinsko blaginjo

Za testo potrebujemo: 500 g pšenične moke, 250 g hladne vode, 3 žlice olja in ščepec soli. Premešamo vse te sestavine, gnetemo testo in ga položimo 1 uro. Testo bo nato postalo precej elastično, zato ga bo možno zvijati. Za nadev pa obstaja veliko možnosti: krompir, zelje, krompir in zelje, krompir in gobe, sir, sladke češnje. Toda tradicionalno naredimo veliko varenykov s krompirjem in v nekatere dodamo nadev “presenečenja”. Kdor najde varynyke z ajdo, bo imel veliko sreče, kdor najde nadev s sladkorjem, bo imel sladko življenje …

Rezultat iskanja slik za Вареники

5. Postni boršč

Morda ta jed ni tako priljubljena danes na svetem večeru, vendar preden je bila včasih obvezna. Boršč so kuhali s suhimi slivami in gobami. Jed je simbolizirala mir in harmonijo. Zato bomo dodali recept za omenjeni postni boršč. Sestavine: Rdeča pesa – 1 velika ali 2 srednji, 1 korenček, četrtina velike glave zelja, 1 mala čebula, 3-5 krompirjev, 2 paradižnika, 3 žlice paradižnikove mezge, 5-6 suhih sliv, srednje velik česena, olje, kisle gobe. Začimbe po okusu.
Najprej pripravimo zelenjavo: krompir narežemo na majhne kocke, korenje in pesa na grobo narežemo, dodamo na drobno sesekljane čebule, slive. Zelje drobno sekamo in zdrobimo  na roke.Vse skupaj dobro prepražimo, k čebuli in korenju dodajamo v gobe, paradižnik in paradižnikovo mezgo, dodamo začimbe in ščepec sladkorja. Hladimo približno 15 minut.

Пісний борщ

http://www.djurenko.com/uk/domashnya-kuxnya/pisnij-borshh.html

Vzamemo še eno ponev, dodajamo peso in suhe slive, prelijemo marinado in pustimo, da vre.
Segrevamo vodo in krompir, po 5 minutah dodajamo še zelje in vse ostale začimbe in zelenjavo in kuhamo še 15 minut. Potresemo zmes s česnom in peteršiljem.

6. Sičenyky

Simbolizirajo solze Matere božje, ki jih je prelivala za grehe ljudi. Za obrok potrebujete: 2 skodelice graha, 4 žlice drobtin, 3 žlice olja, 2 jajca, 3 žlice krekerjev in majhna čebula.Zmočimo grah v vodi in ga pustimo v posodi za noč pred kuhanjem. Nato ga iz in ga prekrite v pire krompir. Pražimo čebulo, dodamo poper in premešajte s pire krompirjem. Nato dodamo jajca in začimbe (sol, poper) in dobro premešamo. Naredimo kocke, jih zlomimo v drobtine in popražimo.

Січеники з риби

http://beregina.com/cookery/801-scheniki-z-ribi.html

7. Pečene, zapečene ali surove ribe

Riba je simbol vere, ki je sestavni del krščanstva, zato mora biti obvezno na mizi.
Pečena riba z gobami – 1.5 kg svežih rib, 50 g sušenih gob, 2 čebuli, 100 g olja, žlička gorčice, nekaj česna – 2-3 srednje nageljnove žbice, zelišča (koper in peteršilj), sol. Ribe očistimo in posušimo razrežemo in pripravimo česen s soljo. Pustite na hladnem najmanj uro. Pripravimo gobe in jih narežemo. Vzememo skledo za pečenje, damo na dno zmes z gobami in čebulo, narezano na obroče. Dodamo ribe. Na vrha pa ponovno dodamo čebule in gobe. Vse skupaj prelijemo z zmesjo gob in juho. Dodamo še z gorčico in olje. Pečemo približno 1 uro na srednji vročini. Pred koncem kuhanja dojemo omako iz posode in potresemo z zelišči.

Rezultat iskanja slik za Смажена, запечена або заливна риба

8. Solata s slanimi kumarami, kislim zeljem in čebulo

Vse je zelo preprosto: vzemite 1 svežo čebulo, nekaj slanih kumaric in razrežite na obroče. Mešajte z kislo zelenjavo v takšnem razmerju, kot vam je všeč. Dodate lahko malo olja in soli.

Салат з солоними огірками

http://www.djurenko.com/uk/domashnya-kuxnya/salat-z-solonimi-ogirkami.html

9. Postni deruny (kotlet iz krompirja)

Recept:
1 kg krompirja, eno žarnico, 100 g olja, popra in soli. Pražite kotlet naribanega krompirja s čebulo. Sol in poper dodajte po vašem okusu. Nato morate vse dobro segreti cvrti in pražiti na olju. Če so deruni preveč mastni, jih lahko damo v na prtiček, da odvzamemo olje.

Rezultat iskanja slik za Пісні деруни

http://kuxar.info/43-psn-deruni.html

10. kuhani krompir, namaščen s česnom in oljem

Tukaj določimo količino, ki temelji na številu ljudi pri mizi. Krompir je treba očistiti, narežemo na kocke in kuhamo, dodati je treba sol, poper in lovorov list. Dodamo še nariban česen in malo olja ter dodamo krompirju.

Rezultat iskanja slik za Варена картопля, змащена товченим часником з олією

11. Dušeno zelje z gobami

Dušeno zelje z gobami simbolizira moč, skupnost in skupno plodno delo.
Za obrok potrebujemo: 700 g kislega zelja, sveže gobe 350g, 1 srednje veliko čebulo, strok česna 3 žlice olja in začimbe po okusu. Zelje zalijemo z vodo in kuhamo približno pol ure. Odstranimo odvečno tekočino. Gobe ​​in čebulo sesekljamo in najprej prepražimo na vroči ponvi. Čebulam in gobam nato dodamo zelje in začimbe. Po 15 minutah kuhamo, dokler ne izhlapi prekomerna tekočina. Lahko postrežemo tako hladno kot vročo jed.

Rezultat iskanja slik za Тушкована капуста з грибами

https://shefkuhar.com.ua/stravi-z-ovochey/2201-tushkovana-kapusta-z-gribami.html

12. Kalači (pogača) ali kruh

Nepogrešljiva jed pri vsakem ukrajinskem prazniku je kruh. Priporočljivo je da gospodinja peče kruh ali pogače na praznik 6. januarja oz. na božični večer in božič.
V vsakem kotičku v Ukrajini so bili različni recepti in nekatere od 12 jedi so bile drugačne. In zanima nas še, kaj vi kuhate doma na božični večer?

Rezultat iskanja slik za Калачі або хліб

http://promova.net/kalach-biliy-hlib/

Vir: http://vsviti.com.ua/ukraine/79144

comments powered by Disqus