Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

16 ukrajinskih tradicij v povezavi s sv. Andrijem

četrtek, december 13, 2018, 14:34

13. decembra Ukrajinci proslavljamo dan sv. Andreja (v nadaljevanju sv. Andrij) Prvo imenovanega. Stara ukrajinska legenda pravi, da je apostol Andrij pridigal krščanstvo v Carigradu: na obali Črnega morja in okoli našega glavnega mesta – Kyiva. Čeprav velja sv. Andrij za krščanskega svetnika, iz ljudskega izročila so se ohranili običaji in obredi s predkrščanskega obdobja: gre za napovedovanja prihodnosti, snemanje urokov, obredno uživanje jedi imenovane “Kalita”. Ponujamo vam zanimiva dejstva o tradicijah Ukrajincev v povezavi s sv. Andrijem.

V narodu se ta praznik imenuje Kalita. Šteje se kot dan fantov, ker prav na večer svetega Andreja lahko mladi fantje storijo več različnih prekrškov in neumnosti, dekleta pa na ta dan lahko imajo vpogled na svojo usodo. V skladu s tradicijo naših prednikov, dekleta in fante se združi v eni hišo. To je na večer 12. decembra. Na ta večer se lahko veselijo, šalijo, pripovedovali zgodbe in igrajo igre, in v noči iz 12. na 13. december nastopa čas prerokovanja …
Nekoč so bila takšna druženja zelo razširjena. Na njih so se mladi spoznali in družili ter oženili. Bilo je tako v navadi, da ima vsaka vas ulica ali vas “svojo” hišo za takšna večerna srečanja. Ko se he zvečerilo so pristopala dekleta do gospodinje, kjer so potekala druženja. V navadi je bilo, da prinašajo, sir, maslo, jajca, mok, sadje i druge dobrote. Fantje so prinesli pijačo in sladkarije. Dekleta so prihajala že prej, da pomagajo gospodinji in da pripravijo posebno večerjo …

Kalita

https://youtu.be/mzle7GvbDyU
Ta zabavna igra je posvečena dnevu sv. Andrija. Kalita je bistvu velika pogača narejena z bele moke, ki jo pečejo vsa dekleta skupaj. Vsako dekle, ki je prisotno mora sodelovati v tem postopku.

Testo mesijo vsi po vrsti od najstarejšega do najmlajšega dekleta. Testo je sladko in z medom. Na vrhu pogačo okrasijo s posušenimi višnjami ali rozinami. Pečemo jo v pečici “na trdo«, da je težko ugrizniti. V sredini naredijo luknjo skozi katero povlečejo rdečo vrv, nato Kalito privežejo na strop in spustijo kot žarek v sredino hiše. Obesijo tako visoko, da bi jo lahko fant dosegel z zobmi šele takrat, ko bo visoko skočil. Poleg tega je en konec vrvi daljši, da bi ga lahko povlekli, ko fant skoči, da bi zagrizel v Kalito. Poleg Kaliti stražari »Gospod Kaletynskyy”: to mora biti zabaven in igriv fant. On vabi “Gospoda Kotsyubinskega” da ugrizne Kalito (to je lahko kdorkoli). “Gospod Kotsyubynsky” vzame Kotsyuba med noge, kot da bi jahal na konju sedi na njemu in poskuša ugrizniti Kalito. Naloga Kaletynskoega je osmešiti – Kotsyubinskega, ker ta nikakor ne more ugrizniti Kalito. Kako naj to naredi ko Kaletynskyy pred ugrizom v Kalito vedno povleče za vrv.
To si lahko ogledate na https://www.youtube.com/watch?v=lQHt2IG4Vt0

https://youtu.be/lQHt2IG4Vt0

Fantovska nagajanja dekletom

Na ta večer fantje lahko storijo marsikatero neumnost, ki se jim še vedno odpusti, ker je takšna tradicija, da vsak fant na sv. Andrija “praznuje.” Kaj vse niso še izumili fantje, ki se trudijo, da dekletom naredijo škodo: pri hiši napnejo zunaj vrv, da se dekleta spotaknejo, ko se vračajo domov; polagajo na tla razne ovire, polivajo stezo, snamejo vrata. Tudi stekla v oknih pobarvajo ali zasenčijo s črnim papirjem.

Kako so dekleta nekoč prerokovala:

1. Vzeli so prstan, vejico mirta, lutko in cvetje (cvetje je večina deklet v zimske dolgi večerih delalo s pisanim papirjem in okraševalo svoje ikone) In vsako izmed deklet je dalo svoje rekvizite pod različne sklede ali krožnike. Najprej je to naredilo najstarejše dekle. Vsi so bili zaskrbljeni za njo, ker so želeli vedeti, ali se bo kmalu poročila, ali se bo to mogoče celo letos zgodilo. Vsako dekle je izbralo samo en krožnik. Trenutek izbire je bilo zelo razburljiv, saj je vsaka verjela: da se bo na ta dan sv. Andrija določila njena usoda. Če bo pod krožnikom prstan, bo kmalu poročena; če je cvet, potem bo še vedno samska; če pa bo izbrala mirto, bo kmalu sledila njena ločitev od ljubega, če pa bo pod skledo lutka, jo čaka izdajstvo ljubljene osebe.

Slikovni rezultat za Ніч на Андрія

2. Dekle je sezulo škorenj in ga vrglo proč z zaprtimi očmi. Pri metanju ni imelo pravice, da bi se premaknilo, ker se ji želje ne bodo uresničile. Na katero stran bo padel škorenj, s te strani bo prišel njen ženin.

3. Dekleta so bežala na dvorišču in stala ob ograji in pregledovala lesene kole, rekoč: “starejši – mlajši”. Zadnji kol so zelo dobro pregledovali in napovedovali. Če je je bil kol tanek in raven, dekle bo našlo dečka, ki bo mlad in pokončen; in če bo kol ukrivljen in debel, bo takšen tudi njen fant; če pa naleti na kol z debelo skorjo se oceni, da je njen ženin bogat, z veliko denarja in z brado.

Slikovni rezultat za Ніч на Андрія

4. Vzeli so dekletove škornji in jih zlagali od stene do vrat z besedami, fant, vdovec, – in tako so delali do konca, potem pa je določala usoda, kaj bo s tem dekletom.

5. Od stene do praga se je prestavljalo pet deklet. Tista, ki bi prva prišla do prag, se bo poročila prva in nato dekle za njo – bo praznovalo svojo poroko…

Slikovni rezultat za Ніч на Андрія

6. Na liste papirja so napisati ime fantov, nato pa pomešali, jih dali v klobuk in tako izžrebali svojega “fanta.”

7. Dekleta so prišla ven eno po eno na dvorišče in spregovorili: “Oh Sveti Andrij, samo vate upam! Resnično želim vedeti, s katere strani pride moj ženin? ” To so govorili trikrat in čakali na lajanje psa. Od katere strani se je slišalo lajanje psa, s tiste strani bo prišel njen ženin.

8. Dekleta so bila poslana po drva, ki so jih vezali z vrvjo. Ko so se dekleta vrnila nazaj so nato spoznali kako bo s poroko. Če je bilo parno število drv, potem bo sledila poroka.

9. Prav tako so verjeli, da lahko svojo usodo prepoznaš na ogledalu. V tej prerokbi mora biti dekle samo, da v sobi ni druge duše. Mora sedeti pred ogledalom, in na obeh straneh prižgati sveče in reči: »Sprašujem te, ogledalo, s kom bom delila svojo usodo? Želim se poročiti z Ivanom, ker ga nosim v srcu. ” To moraš reči trikrat. Potem se obrnite stran od ogledala in z zaprtimi očmi ponovno povedati: “Sveti Andrij, pomagaj mi, pokaži mi, kdo je moj izvoljeni!” Prosim te za venec, prosim za zaščito pred zvezdami! Bog daj, da se čimprej poročim, poročila bi se z Ivanom.”

Slikovni rezultat za Ніч на Андрія

Nato se takoj vrnite k ogledalo, poglejte se, vendar se ničesar ne bojte. Konec koncev, v ogledalu se lahko pojavi obraz Ivana ali druge neznane osebe. Ko prvič ne deluje, potem je treba ponoviti iste besede trikrat, in če nič od tega, potem je pa vse to ponoviti naslednje leto – zato, ker je to pomenilo, da je vaša usoda tava nekje drugje.

10. Ko so dekleta šla v posteljo to naredili tako, da so lahko zaspali z mislimi na fanta, pod posteljo so dali skledo z vodo, in na vrhu – pa mostiček (kot brv čez reko) in tako prosili: “Daj mi, o Bog možnost, da sanjam o mojem izbrancu. In tebe, sv. Andrij, sprašujem, kar veš: Sv. Andrij, pomagaj mi danes in prosim ne zapusti me! Oh, ti, mostiček, vzemi me za ženo, Ivanko, pridi mi v sanje. Pridi čez reko – čez bistro vodo in me odpelji, da se poročiva, ko sva še mlada. ” Preden se zaspi, so te besede večkrat ponovijo.

11. Da bi vedeli, kakše poklic bo imel njen izbranec, so dekleta šla na vrt, izkopali zemljo v in jo skrbno preučili. Če bi našli v zemlji trsko, bi pomenilo, da bo bil bodoči mizar ali tesar; če je železo ali žebelj – bo kovač, če je steklo bo steklar. In če je zemlja brez dodatkov, potem bo kmet. Če se najde nitka ali steblo – bo ženin dober kmet; če bo perje, potem bo izobražen; če pa je v zemlji kamen, potem pa bo ženin samozavestno izpolnjeval vse cilje; in če se najde oglje, potem bo žalosten zakon.

12. Dekle gre in nabira seme konoplje, gre na dvorišče in, poje “O Sveti Andrij, konopljo sejem, dobro bom pobranala – želite, da bi se poročila…”. Toda, ko je vse seme raztreseno, takoj bo zbirala nazaj vse seme, ki je bilo razpršeno in bo preštela. Če je semena par, bo to dekle kmalu živelo s svojim ljubim.

13. Dekleta gredo na ulico, zaustavijo prvega moškega in ga prosijo da pove svoje ime. Verjeli so, da bo tako ime od prihodnjega moža.
14. Na okensko polico so dali v vodo šopek višnje in jabolka, ali šopek cvetja. Če bo to cvetje do božiča cvetelo, bo to dekle veselo. Ko bo dajala šopek v vodo bo spregovorila: “Sv. Andriju, upam, da boš pomagal, da bo cvetje vzcvetelo, in moja usoda zagotovilo.”
15. Dekleta so zelo želela vedeti ali bo njen mož bogat ali reven. Za to so naključno vzeli poleno in ga pozorno pogledali. Če so žile izrazite, potem bo njen mož bogat, in če je vse gladko, potem se bo pojavil reven mož.
16. V tem času so še pekli pecivo imenovano – “balabushki”. Vsako deklica je imelo svoj izdelek. Postavili so pecivo na stol in ga označili, nato so dovolili so psu, da pride v sobo. Čigar pecivo pes prvo jedel, bo to dekle kmalu poročeno.

Ljudske vraže:

Če do 13. decembra ni snega, bo zima toplo in ne bo veliko snega, če na ta dan pade sneg – zma bo mrzlo in zasnežen.
Če je mirna voda na reki – bo dobra zima, če je voda-šumeča – bo mraz, viharji in veliko oblakov
Vir: http://lviv1256.com/lists/nich-na-andriya-16-ukrajinskyh-tradytsij

comments powered by Disqus