Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

25 let diplomatskih odnosov Ukrajine z Rusijo ali kako je izginilo prijateljstvo

sreda, februar 15, 2017, 23:26

Путін

Vitaly Chervonenko, Ilona Vinogradova – BBC Ukrajina, Ruska služba BBC BBC

14. februarja tega leta štejemo 25. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Ukrajino in Rusijo, ki so po priključitvi Krima in konfliktov Donbasu na robu preloma. BBC se je odločil za oznako ključnih datumov in dogodkov glede rusko-ukrajinskih diplomatskih odnosov. Dejstvo je, da se spopadi, kljub stalnim govoricam o prijateljstvu, spori med državami trajajo skoraj od osamosvojitve dalje.

Porazdelitev flote: kako se je začelo in kako se je končalo

V prvih letih samostojnega obstoja je vse potekalo v luči konflikta za delitev Črnega morja in Črnomorske flote, ki je imela sedež na Krimu. Po razpadu ZSSR so je na ukrajinskem polotoku znašlo več kot 100 tisoč vojakov skupne vojske. Boj za mornarico je trajal dolgo. Oktobra 1991 se je Verhovna Rada odločila, da se uredi stanje oz. status flote, ki je na ozemlju Ukrajine. Aprila 1992, je bil zaslužen za takšno odločitev predsednik Leonid Kravchuk. Toda kmalu je podoben odlok izdal ruski predsednik Boris Jelcin. Tako da se je začela “vojna dekretov” o kateri so razpravljali na izredni seji.

кравчук

Copyright UKRINFORM predsednika Rusije in Ukrajine, Boris Jelcin in Leonid Kravchuk

23 junija 1992 sta se predsednika dogovorila za nadaljnjo prihodnost flote obeh držav na podlagi stanja nekdanje sovjetske mornarice. Odločili smo se, da najprej ustvari skupno poveljevanje dveh flot, in v treh letih naj bi vsak prišel do svojega deleža. V zgodnjih letih je bilo v mornarici veliko sporov in incidentov.

Zlasti v juniju 1992, ko je ukrajinski poveljnik SKR-112 vzel ukrajinsko zastavo in odšel v Odeso. Položaj je bil tako napet, da je skoraj prišlo do oboroženega spopada. Podoben incident se je zgodil s sedanjo rusko letalonosilko “Admiral Kuznjecov”, ki so jo ukrajinske oblasti šteli za svojo, vendar pa so se Rusi potrudili, da je letalonosilka prišla v njihove roke. Takrat sta se Leonid Kravchuk in Leonid Kučma strinjala z Rusijo o delitvi flote in bivanja v ruskih mornarjev na Krimu.

Pred tem pa je morala Ukrajina umakniti od tam 20% flote, sčasoma pa je prevzela od Rusije 18,3% plovil. Vse, kar je dobila od Rusije je bilo najstarejše in najslabše. Leta 1997 sta predsednika podpisala dokončni dogovor o delitvi flote. Mornarji so bili so posamično razdeljeni v Sevastopolu in ruski kontingent naj ne bi imel več kot 25 tisoč vojakov.

V skladu z dogovorom iz leta 1997, ki so ga ratificirala v ukrajinskem parlamentu 1999, je lahko ruska flota ostala na Krimu do leta 2017.

флот

Copyright UKRINFORM: Rusija in Ukrajina sta razdelila floto

Razorožitev Ukrajine

5. decembra 1994, so Rusija, ZDA in Velika Britanija podpisali Budimpeštanski memorandum. Podpisniki tega dokumenta so Ukrajini zagotavljali celovitosti, suverenost in spoštovanje meja. Ukrajina se je zavezala, da bo predala Rusiji vse svoje zaloge jedrskega orožja. Tudi omenjene države, vključno z Rusijo so se zavezali, da ne bo nobene “grožnje ali uporabe sile” proti ozemeljski celovitosti ali politični neodvisnosti Ukrajine.

меморандум

Copyright UKRINFORM Budimpeštanski memorandum ni rešil Ukrajine pred rusko agresijo

Po podpisu se je Ukrajina pridružila Pogodbi o neširjenju jedrskega orožja in predala ves svoj arzenal Rusiji. Po priključitvi Krima se je Ukrajina pritožila zaradi kršitev Budimpeštanskega memorandum s strani Rusije. Države, ki so bile podpisnice so tudi izrazili svojo zaskrbljenost.

“Pogodba o prijateljstvu, sodelovanju in partnerstvu”

Skoraj hkrati s sporazumi o floti sta Leonid Kučma in Boris Jelcin v letu 1997, končno podpisala veliko pogodbo o prijateljstvu in sodelovanju med državama. Državi sta uradno priznale meje med seboj na osnovnih načelih strateškega partnerstva in načelu spoštovanja ozemeljske celovitosti. Ta dokument je vse to garantiral, in se je zdelo, da državi ne bosta nikdar razpravljali o tem komu pripada Krim.

кучма

Copyright UKRINFORM  Leonid Kučma in Jelcina sta našla skupni jezik

Naslednjega leta so v parlamentih obeh držav ratificirali sporazum iz leta 2008. Sporazum so podaljšali še za deset let. Po priključitvi Krima s strani Rusije je Ukrajina obtožila Rusijo kršenja “Velike pogodbe”.

Sestreljeno rusko letalo

Eden izmed najbolj razvpitih dogodkov v odnosih za časa Leonida Kučme je postala letalska nesreča ruskega potniškega letala v Črnem morju v letu 2001. 4. oktobra je Tu-154 letalske družbe “Sibirija” poletel v smeri Tel Aviv – Novosibirsk s 88 ljudmi na krovu. Letalo je strmoglavilo v bližini Krima. Ruska komisija ugotovila, da je letalo zadela raketa S-200, ki so jo izstrelili med vajami ukrajinske vojske. Ukrajinska vlada je sprva zanikal vpletenost v nesrečo. Potem pa je plačala odškodnino. Ampak uradno je sestrelitev letala zanikala.

Sporazum o meji

Po ohladitvi odnosov med Ukrajino in Zahodu v zvezi z ” škandalom – Kolchuga ” v začetku leta 2003 sta Leonid Kučma in Vladimir Putin končno podpisala sporazum o državni meji med državama, kar pomeni, da sta v celoti sprejela dogovor in ga potrdila na zemljevidu. Krimski polotok je bil po tem sporazumu zelo jasno opredeljen kot ukrajinski.

кучма

Copyright UNIAN Leonid Kučma je poskušal voditi politiko “multi-vektorja”

Do konca leta 2004 je bila pogodba ratificirana, čeprav razmejitve na tleh niso naredili.
Tako kot so v letu 1997 skoraj istočasno z “Veliko pogodbo” podpisali sporazum o delitvi flote, je po Sporazumu o meji Leonid Kučma šel v z Rusijo s ciljem oblikovanja “Enotnega gospodarskega prostora”. K sporazumu CES se prijavilo štiri države: Rusija, Kazahstan, Belorusija in Ukrajina. Sporazum o namenu ustanovitve EGP so podpisali septembra 2003.

Boj za Tuzlo

Kljub dogovoru o meji je nastal spor za nadzor ožine Kerč. Konec septembra 2003, pa bi lahko ta spor prerasel v nasilno soočenje. Rusija začeli graditi jez na Tamanskem polotoku pri Tuzli, ki je pripadala Ukrajini. Leonid Kučma osebno obiskal otok in je poskrbel za nameščanje na ukrajinskih enot ob meji.

кучма

Copyright UKRINFORM  Leonid Kučma na otoku Tuzla

V oktobru 2003 je Rusija ustavila gradnjo, na otoku pa so ostale vojaške enote. Rusija pa od takrat ni priznala ozemlje Tuzle kot ukrajinsko ozemlje. Spomladi leta 2004 je Ukrajina naredila nekakšen korak nazaj. Aprila je parlament glasoval in s pro-predsedniško večino ratificiral sporazum o CES s pridržkom, da tega dejansko ne bo mogoče narediti brez sodelovanja Verhovne Rade in v skladu z Ustavo Ukrajine.” Temeljni zakon pa prepoveduje prenos oblasti kateremu koli nadnacionalnemu organu. Po zmagi Viktorja Juščenko na predsedniških volitvah leta 2005 je bil CES za Ukrajino man pomemben.

Plin in trgovinske vojne

Na predsedniških volitvah leta 2004 je Rusijo stavila na Viktorja Janukoviča, ker se je po zmagi Viktorja Juščenka zaradi prve “oranžne revolucije” razmerje z Rusijo zelo poslabšalo. Že na prvi dan po novem letu, po ustoličenju Viktorja Juščenka za predsednika Ukrajine je Rusija zaprla za Ukrajino dobavo plina.

Ющенко

Copyright UNIAN: Štab premagovanja krize po zaprtju plina s strani Rusije

Nekaj ​​dnevna pogajanja so privedla do podpisa novega dogovora o zvišanju cen plina, ki so se skoraj podvojili za 95 $ na kubični meter.

Gruzijski faktor

Avgusta 2008 se je med Rusijo in Gruzijo začela vojno, v kateri je Ukrajina bila edina država v SND, ki je jasno podprla Tbilisi. Kmalu se je zgodila druga plinska kriza na zima 2008-2009. Konec leta 2008 so se začeli zapleteni pogovori glede plina z Rusijo, na katerih Timošenko je zahteval, da se odstrani posrednika “RosUkrEnergo”, nakar se je v spor vmešal predsednik Viktor Juščenko.

Pred novim letom je podpis sporazuma z Rusijo propadel in 1. januarja je slednja prekinila dobavo plina Ukrajini in jo obtožila kraje plina. Po dolgotrajni razpravi je J. Timošenko podpisala škandalozno pogodbo o spornem nakupu plina za 450 dolarjev na tisoč kubičnih metrov. Zaradi takšne pogodbe je predsednik Viktor Janukovič poskrbel, da je bila Julija Timošenko zaprta v ječo. Prav tako v času vladavine V. Juščenka je Rusija znova in znova blokirala dobavo Ukrajino različnih proizvodov, vključno z mlečnimi izdelki.

Janukovič in Harkivski sporazumi

Na volitvah za predsednika Ukrajine 2010 je zmagal Viktor Janukovič, ki je začel vzpostavljati odnose z Rusijo. Že aprila 2010 je Viktor Janukovič v Harkovu podpisal z ruskim predsednik Dmitrij Medvedjev sporazum, ki je vključeval prebivanje ruske flote na Krimu do leta 2042.

янукович

Copyright UKRINFORM Viktor Janukovič je bil pogost gost v Rusiji

Zaradi tega je Ukrajina prejela pomembeno začasen popust na plin. To je bilo zaradi pogodbe povezane: “flota v zameno za zemeljski plin.” Medtem pa so se nadaljevala prizadevanja za vključevanje Kyiva, da se postopoma preusmerijo iz vzhoda na zahod.

Euromaidan in EU

Priprava in namere Viktorja Janukoviča za podpis pridružitvenega sporazuma z EU v letu 2013 je ponovno zvišal stopnjo napetosti med Rusijo in Ukrajino. Bilo je več poskusov izvajanja pritisk na Ukrajino, Rusija se je začela zatekati k trgovinskim omejitvam. Ena od najbolj znanih je bila omejitev na uvoz ukrajinskih bonbonov Roshen P. Porošenka.

майдан

Copyright AFP: Euromaidan je vektor ovir odnosov Ukrajine z Rusijo

Čeprav je Viktor Janukovič zelo jasno napovedal, da namerava podpisati dogovor z EU. 23. novembra, je Rusija dosegla, da je ukrajinska vlada napovedala začasno prekinitev priprav za podpis pridružitve v EU. Takšna odločitev je pripeljala do protestov v centru Kijeva, kar se je za tri mesece končalo z množičnim streljanjem in pobegom Viktorja Janukoviča v Rusijo.

Priključitev Krima in rusko – ukrajinska vojna

Dan pred pobegom gospoda Janukoviča – 20. februarja 2014 je Rusija začela s priključitvijo Krima. Konec februarja so ruske posebne enote zajele parlamentarnim stavbo na Krimu in so na skrivnosten način ustoličili Sergeja Aksenova. 2. marca je Svet RF izglasoval uradno dovoljenje za boj ruskih vojakov v Ukrajini. Tako bi lahko privedlo do vojne med državami, čeprav je Ukrajina uradno ni razglasila. Kasneje je Rusija odločitev preklicala in je avgusta 2014 Moskva priznala novo vodstvo Ukrajine.

крим

Copyright Reuters – Priključitev Krima je dejansko uničila odnose med državama

16. marca je Rusija organizirala referendum, ki je potekal na Krimu, po katerem si je prisvojila celoten polotok. Rusija je zajela tudi večino ukrajinske flote, ki je bila na Krimu.

Rusija je nato odpovedala vse pogodbe z Ukrajino glede Črnomorske flote.

Nadaljnji prti-ukrajinski ukrepi so se začeli na Donbasu. Rusija še zmeraj zatrjuje, da se na Donbasu ruski prostovoljci in odločno podpirajo i oborožujejo separatiste v vzhodni Ukrajini.

росія
Copyright Reuters V letu 2014 je Rusija zanikala obstoj skupine ruskih padalcev ujetnikov na Donbasu. Rusije jih je razglasila za izgubljene in jih je zamenjala za ukrajinske vojske

Po podatkih Združenih narodov je bilo leta 2016, kot posledica konflikta v Donbasu ubitih najmanj 10.000 ljudi. Med ubite lahko prištejemo potnike MH17. Mednarodna preiskava je za sestrelitev letala obtožila pro-ruske upornike, ki so na svojem ozemlju, s pomočjo Rusije namestili sisteme “Buk”. Rusija in skrajneži zanikati so to seveda zanikali. Rusija pa je večkrat spremenila svojo različico vzrokov za nesreče, in krivdo za tragedijo zvalila na Kijev.

Trgovinski kolaps

V okviru boja, trgovinski odnosi med Ukrajino in Rusijo so se bistveno poslabšali. Stranke so odpovedale več trgovinskih sporazumov in so si izmenjale sankcije. Od leta 2015 Ukrajina je prenehala z nakupom ruskega plina in obseg trgovine med državama se je dejansko sesul.

газ

Copyright Getty Images Ukrajina že pol leta ne kupujejo plin iz Rusije

Po zadnjih podatkih se je delež izvoza iz Ukrajine v EU povečal na 37,5%, in z Rusijo zdaj znaša samo 9,8%. Med državama je odpovedano več sporazumov na področju varnosti in obrambe, in Ukrajinski parlament je sklenil, da je Rusija država agresor.

Čeprav omenjeni državi še nista pretrgali diplomatskih odnosov že dolgo časa v obeh prestolnicah ni veleposlanikov niti ambasadorjev – začasno so jih nadomestili odvetniki.

Ukrajina je uvedla za ruske državljane vstop samo s potnimi listi, čeprav še niso dosegli uvedbe vizumskega režima. Odnosi obeh narodov so se poslabšali na najbolj kritično raven v zgodovini.

Vir:http://www.bbc.com/ukrainian/features-38965793?ocid=socialflow_facebook&post_id=10205734003442083_10210784292976165#_=_

comments powered by Disqus