Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Mladi Ukrajinec v finalu Google Science – Fair 2014

petek, avgust 8, 2014, 22:31

Mladi Ukrajinec v finalu Google Science – Fair 2014
13-letni Mark Drobnič iz Užgorod se je znašel med finalisti za Google Science – Fair 2014. Projekt » Predstavitev šolskega mikroskopa z daljinskim upravljalnikom« je bil rojen v glavi Marka Drobniča. To se je zgodilo potem, ko je izvedel, da številne ukrajinske šole za pouk biologije nimajo mikroskopov. Njegov mikroskop je zgrajen na podlagi LEGO Technik in LEGO Mindstorm EV3. Upravljanje mikroskopa je možno iz katere koli Android naprave preko Bluetooth-a, in slike se lahko predvajajo s pomočjo Google Hangouts. Mark je posnel video na katerem je predstavil svoj ​​projekt.


Med finalisti so se znašli najrazličnejši projekti, od za pomoči osebam z Alzheimerjevo boleznijo do izboljšanja okolja z zmanjšanjem onesnaževanja in okoljske naprave za čiščenje vode.Mladi ukrajinski znanstveniki so že tretje leto zapored pridejo med finaliste. ( вчені вже третій рік поспіль потрапляють до числа фіналістів конкурсу). Lani so med finalisti v starostni skupini 13-14 let bili Nikita Gordienko iz Kijeva in v kategoriji 17-18 let Zenovija Švaika iz Lvova.
Tekmovanje Google Science Fair poteka vsako leto. V septembru bodo finalisti potovali na Google sedež v ​​Mountain View v Kalifornijo. Tam bodo predstavili svoje projekte pred sodniki. Glavna nagrada: nepovratna sredstva v višini 50 tisoč dolarjev za usposabljanje, deset-dnevi izlet na Galapaške otoke v ekspediciji National Geographic. Vsi finalisti bodo imeli priložnost za obisk Virgin Galactic vesoljskega izstrelišča in še več…

Vir: http://life.pravda.com.ua/society/2014/08/7/177100/

comments powered by Disqus