Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

40 milijonov za boj proti ruski propagandi

sobota, marec 3, 2018, 15:19

Nathalie Ishchenko

Ta teden smo poročali, da so se na Ministrstvu za obrambo ZDA dogovorili, da se dodeli vsaj 40 milijonov $ za boj proti tuji propagandi in napačnim informacijam, ki jih financirajo, kot je navedeno “določene države”. Obe agenciji sta podpisali memorandum o soglasju o prenosu sredstev, ki so namenjena proti propagandi in dezinformacijam. Gre za ukrep ameriškega Centra za globalno interakcijo (Global Engagement Center, GEC), ki deluje pri tem ministrstvu. Sporočajo še, da bo šel denar v poseben sklad za podporo projektom, ki bodo odkrivali in se bojevali proti propagandnim sporočilom in napačnim informacijam.

PROTIUKREPI DESTRUKTIVNEM DELOVANJU RUSKE FEDERACIJE

Odobritev sredstev bodo lahko zahtevali javno, nevladne organizacije, proizvajalci medijskih vsebin, raziskovalne institucije in drugi javni in zasebni subjekti – tako ameriški in tuji. “Mi bomo z veseljem sprejemali pobude in zahtevke od katere koli skupine, ki bodo prispevali nekaj naši zavezanost k boju proti dezinformacijam”. Pri tem povzemajo besede medijskega namestnika državnega sekretarja za javno diplomacijo in javne zadeve Steva Goldsteina.

Center za globalne interakcije je bil ustanovljen leta 2016 in je bil mišljen kot boj proti islamistični  propagandi. Zdaj pa se njegov mandat podaljša na to, da se uprejo propagandi in dezinformacijam in se vlagajo dodatna finančna sredstva za boj proti dezinformacijam drugih držav. Mediji so opozorili, da pri tem Rusija ni izrecno imenovana, vendar pa analitiki vedo, da gre prav za nasprotovanje destruktivni dejavnosti Ruske federacije proti njeni informacijski sfero, kar je zdaj eden od glavnih ciljev omenjenega Centra.

Poleg proračunskih sredstev se bodo za boj proti propagandi in dezinformacijam uporabljali še dodatna sredstva iz drugih virov. Po Goldsteinovih besedah gre za 40  milijonov $,  ki bodo dodeljeni iz zasebnih sektorjev. “Ta sredstva so ključnega pomena, da se zagotovi, da se bomo lahko še naprej odzivali na dezinformacije in zlonamerne vplive, ki prinašajo globoke razdore med partnerji in našimi zavezniki – Silicijeve doline in drugimi partnerji  v tem boju”,  je dejal Goldstein. Rekel je še, da se je treba takoj odzivati na tuje vplive in omenjene ukrepe ter jih izvajati tudi v prihodnje”. In naj to ne bo le kot svarilo, ampak tudi stalno opravilo.”

STANDARDI SO NAJBOLJ POMEMBNI

Dejavnosti ZDA v boju proti informacijskim grožnjam je radikalno drugačen od korakov Evropske unije. Washington je prepričan, da proti-ameriška propaganda in dezinformacije predstavljajo grožnjo nacionalni varnosti, zato se vtem vprašanjem zdaj ukvarja Ministrstvo za obrambo. V Bruslju pa je pogled na problem drugačen, v smislu varovanja vrednot svobodnega sveta in demokracije z vidika skladnosti s standardi novinarstva in medijske kakovosti.

 Evropski “analogni” Ameriški center za globalno interakcijo (GEC) – Delovna skupina za strateške komunikacije (StratCom), ki ga je ustanovila Evropska služba za zunanje delovanje je osredotočena na izpodbijanje neresnic, tako da se odziva z znanimi in že preverjenimi informaciji jami. Tako tudi poskušajo preprečiti lažne novice. Tako je v tej delovni skupini za strateško komuniciranje nekajkrat manj zaposlenih kot v GEC. Omenjena služba tudi prejme veliko manj sredstev. Pred kratkim sem bila prisotna na eni oddaji skupaj z znano aktivistko “stop fake”, gibanja v Ukrajini. Med prenosom sem ji poskušala razložiti, da je pobijanje lažnih novic neskončna naloga za vse tiste, ki želijo, da se uprejo širjenju propagande in napačnih informacij. Po oddaji sem ji povedala zelo odkrito, da je takšno delo izpodbijanja lažnih sporočil zelo pomembno, potrebno, ampak gre za “Sizifovo delo”.

Preprečevati laži in izkrivljanja resnic na medijih lahko traja v nedogled, vendar pa to ne preprečuje dela avtorjev lažnih novic, da še naprej izvajajo nove distribucije. Treba je tudi  upoštevati dejstvo, da je učinkovitost dela preprečevanja “lažnih novic” na desetine in tisoče krat manjše od števila gledalcev, bralcev gledalcev i poslušalcev propagandnih medijev je učinkovitost razširjevalcev »fake novic« še toliko bolj vprašljiva. Toda takšne dejavnosti v celoti zadovoljujejo Evropejce, ki tako z dezinformacijami (domnevno) in z bojem za  svobodo govora ne dajejo večjega pomena.

VSI V BOJ PROTI »FAKE« NOVICAM

Ukrajina, ki je utrpela škodo zaradi ruske agresije, poskuša razširiti orodja preprečevanje sovražnega vpliva na informacijsko sfero. Gre za prepoved škodljivih ruskih medijev in socialnih omrežij, ter za izgon ruskih propagandistov, saj gre za ukrepe, ki so videti kot ključni pomen za nacionalno varnost Ukrajine. Zato je škoda, da so taki ukrepi povzročili negativno reakcijo na Zahodu.

V zadnjem času, so v EU ponovno razpravljali lastni strategiji v boju proti propagandi in dezinformacijam. Konec februarja so se sestali, na konferenci v Bruslju, znanstveniki, novinarji in medijski strokovnjaki. Razpravljali so o tem, kaj je treba storiti v boju proti propagandistom, in tovarni trolov, da bi prenehali opravljati svojo škodljivo dejavnost. Ampak je za enkrat, še vedno ostala v središču pozornosti  samo ” proti-fake” dejavnost za zaščito demokracije. “Lažne novice lahko ogrozijo naše vrednote demokratične družbe,” je dejala Maria Gabriel, evropska komisarka za digitalno gospodarstvo in medije. “Zato je pomembno, da v ta proces vključimo čim več ljudi in poskušamo najti rešitev.”

Pričakuje se, da bo Evropska komisija objavila svoje načrte za preprečevanje lažnih novic v prihodnjih mesecih. Zdaj pa lahko napovedujemo, da bodo glavna prizadevanja osredotočena na povečanje medijske pismenosti občinstva in kakovost novinarstva.

NI ŠE HLADNA VOJNA, AMPAK …

Trenutno še ni znano, katere ukrepe glede krepitve dejavnosti proti propagandi in preprečevanju dezinformacij podpirajo Združene države. Prej, med hladno vojno, v osemdesetih letih, je delovala tako imenovana Delovna skupina za »aktivne ukrepe« (Active Measures Working Group. Ta struktura je analizirala sovjetske “aktivne ukrepe« tj. zaznavala lažne informacije in propagando ter predlagala protiukrepe za nasprotovanje. Pri delu omenjene skupine so sodelovali ne samo predstavniki Ministrstva za obrambo, temveč tudi CIA, FBI …

Tako, da je vrnitev do popolnega soočenja z “imperijem zla” še vedno daleč. Vendar so bili nekateri koraki “iz preteklosti” izven oceana že izvedeni. Za razliko od Evropejcev, ki ne presegajo verbalne kritike ruskih propagandnih struktur, kot so RT (ex-Russia Today) je lani je ameriško Ministrstvo za pravosodje ukrepalo tako, da so Rusko državno televizijo in tv kanal RT registriralo kot “tujega agenta.” Postopek je bil v skladu z Zakonom o registraciji tujih sovražnih agentov ali FARA. Ta zakon so Združene države potrdile še pred drugo svetovno vojno leta 1938. “Zakon o registraciji tujih agentov”, kljub svojemu imenu ni usmerjena proti vohunom in agentom tujih obveščevalnih služb, ampak proti ljudem in organizacijam, ki delujejo v skladu z nalogami in finančno podporo drugih držav. Gre za boj proti tistim, ki poskušajo vplivati ​​na javno mnenje v Združenih državah Amerike.

V glavnem je to takrat pomenilo boj proti nacistični Nemčiji, ki je nato še poostrila svoja prizadevanja, da bi vplivala na ameriško javnost, da bi nasprotovala vključevanju ZDA v vojno. Zdaj pa, po 80 letih, “proti-Hitlerjevem zakonu” so od takrat nekoliko omilili, vendar se ta zakon še vedno uporablja v podobne namene – boj proti propagandi Rusije. Na kaj so Američani še pripravljeni iti v boju za zaščito podatkov pred škodljivimi vplivi tujih držav, bomo še izvedeli, ko vemo, da so v ta projekt vložili 40 milijonov $. Vendar pa, ob upoštevanju izkušenj iz preteklosti, večina načrtovanih in izvedenih ukrepov za boj proti “aktivnim ukrepom posameznih držav,” nam ne bodo govorili, ampak bodo, v najboljšem primeru, povedali vse po mnogih letih. Na primer, posneli bodo hollywoodski film.

 Nathalie ISHCHENKO

Vir:https://day.kyiv.ua/uk/article/media/40-milyoniv-na-borotbu-z-propagandoyu

comments powered by Disqus