Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

7 TUJih izvedb “Shchedryka” – legendarna ukrajinska Koleda zvonov ali Carol of the Bells

sreda, januar 7, 2015, 11:23

Ves svet  že eno stoletje nori  in tekmuje, kdo bo z večjo ljubeznijo interpretiral  znano ukrajinsko pesem “Shchedryk oz. Koledo zvonov. Za to se je Cultprostir potrudil, da nam ponudi zbirko variacij legendarnega “Shchedryk-a”, ki so ga izvajali v zadnjih letih.

1. Kot že vemo, Koleda zvonov ali po. ukr. “Shchedryk” je priredba ljudske pesmi, ki jo ustvaril ukrajinski skladatelj Mykola Leontovich. Delo je bilo prvič izvedeno leta 1916. To se se je zgodilo v Kijevu, nato je omenjena koleda bila glavna atrakcija Zbora Univerze v Kijevu. V oktobru 1921 je bila premiera “Shchedryk-a” v Ameriki. To je bilo na koncertu v newyorškem Carnegie Hall, in prav to je bilo izhodišče za bogato zgodovino slavne melodije.
V ZDA so zelo hitro vzljubili našega “Shchedryk-a”, ki je hitro pridobil množično popularnost. Leta 1936 je ameriški skladatelj in dirigent ukrajinskega porekla Piter Vilhovsky napisal še angleške tekste, ki jih je imenoval Carol of the Bells. In Koleda zvonov je postala božični hit. Mnogi tuji študenti niso imel pojma, da je to pravzaprav priredba ukrajinske ljudske pesmi v obdelavi ukrajinskega skladatelja. Od takrat naprej glasbeniki po vsem svetu nenehno interpretirajo “Shchedryk-a.” Spodaj so predstavljene samo nekatere različice iz XXI. Stoletja.

 Brez spremljave – A cappella

http://youtu.be/WSUFzC6_fp8

Vokalni kvintet Pentatonix iz Teksasa je v letu 2012 priredil popularne melodije na ta način, da so jo zapeli večglasno.

 Klavirska izvedba

Britanski pianist in organist David Hiken je za božič, leta 2013, za album Božične pesmi posnel lastno priredbo. In potem je posnel še video z ozadjem kraja v Havajih z zasanjano junakinjo v rdeči obleki. Spretna in zelo dobra variacija.

Violinska izvedba

Irski kvartet s skupino vokalistov in violinist so dvakrat posneli “Shchedryk-a” – v letih 2006 in 2008. Obakrat je bilo zelo zabavno drzno. V videu spodaj je posnetek instrumentalne različice z violinskim solo.

Rock balada

V letu 2010 se je Hugo Ferreira, pevec tantrične skupine iz Kentuckyja, prav tako odločil, da spregovori na svoj način. Hrupni moški vokal, akustična kitare in božični zvonec so skupaj spremljevalnimi vokali ustvarili čudovito polifonijo.

Violončelo

Izvedba v tej oblik: The Piano Guys – ameriški pianist in znani violončelist. Decembra 2011, je bil v ospredju instrument s strunami in Steven Sharp Nelson. Igral je slavni melodijo tako strastno, da je video posnetke njegove izvedbe zbral okoli 14 milijonov ogledov.

Elektronska izvedba

Pred dvema tednoma je glasbenik iz Philadelphie, Matt Warnock, ki dela pod psevdonimom Sauniks, objavil svojo različico “Shchedryk-a.” Treba je poudariti, da so v tujini tudi predstavniki elektronskih žanrov zelo sposobni da dosežejo višave pri izvedbi glasbe, ki prihaja iz duše ukrajinskega naroda.

Grandiozna izvedba “Shchedryk-a.”

Pred nekaj leti je Zbor Mormonov v Utahu s tabernaklji (ekipa s 170-letno zgodovino, zmagovalec “Grammy”) izvedel “Shchedryk-a” na svoj način. Zbor šteje 360 oseb, z obveznimi zvonci in s svetlečimi oblekami. Če po takšnem videu še kdo dvomi v to, da se je rodil Jezus, bo takšen dvom takoj izginil. Božič se je zagotovo zgodil in prišel k nam v naše domove. Vir:http://cultprostir.com.ua/uk/post/7-zakordonnikh-versiy-schedrika

comments powered by Disqus