Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Aleksander Šmelev: Ali se je Rusija začela razpadati?

četrtek, januar 1, 2015, 6:04

Dejstvo je, da več kot polovica Rusov obžaluje razpad ZSSR . Pa začnimo po vrsti:

1) Propad Ruske federacije kot države, ki je bila ustanovljena leta 1991 na podlagi ene od republik ZSSR, ki se je preimenovala v RSFSR. Očiten znak tega razpada je, da ni več mednarodno priznanih meja, vendar se zdi, da se je proces začel, in je malo verjetno, da bi se lahko ustavil.
2) Glavna post-sovjetska država je zdaj postala Ukrajina. Po vsej logiki sledile ji bodo Belorusija, Kazahstan, Gruzija in Moldavija, ter drug države. Tako se vedejo elite v teh državah in kar je najpomembneje, tako čutijo njihove družbe.
3) V Ruski federaciji ni več dobrih možnosti izhoda iz položaja. Izbira je zdaj takšna, da imajo zdaj izbiro le med slabo in slabše.
4) Rusija je utrpela popoln propad projekta “sodobnega ruskega nacionalizma.” To pomeni, da zdaj ali v prihodnosti ni več mogoče uporabljati pridevnika RUSKIJ. Prišlo je do končne preobrazbe besed: iz pridevnika RUSKIJ so se začeli uporabljati pridevnik + samostalniki (“ruski Ukrajinci”, “ruski narod Kazahstana”, “Ruski kozaki”, “Ruski muslimani”, “Ruski Sibirci”, “Ruski Moskviči».
5) Zgodil se je dokončni razkol v ruski družbi. Tudi jaz sem, do pred kratkim, poskušal komunicirati z vsemi – ne glede na njihova politična stališča – na koncu leta sem spoznal, da ne gre več. Vse se je poslabšalo. Kaj lahko rečemo o drugih. Nimamo več enotnega ruskega naroda. In, kaj bo še prišlo – bomo videli.
Na splošno gledano – v letu 2015, bo še slabše. In, najverjetneje, v novem letu se bo večina od nas soočala z izbiro “zbežati, ali sedeti in ne narediti nič. O tem, kaj bo kdo naredil – vsakdo bo odloči zase. Edini razlog za optimizem je priljubljeni izraz »čim temnejša noč, prej bo prišla bela zarja.” In še ene tolažilne besede: Srečno novo leto!
Vir: http://nr2.com.ua/blogs/Alexandr_Shmelev/Nachalsya-raspad-Rossii-87728.html

comments powered by Disqus