Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Ali so Ukrajinci in Rosijani bratje?

petek, junij 2, 2017, 15:09
  1. Mit o bratskih narodih

 Rusija še zmeraj aktivno uporablja metode pri spodbujanju mita o bratskih narodih. Vendar pa obstaja vsaj 5 dejstev, ki kažejo, da Rosijani v nobenem primeru niso Ukrajincem starejši bratje, kar vztrajno pravijo v Kremlju. Dejstva so naslednja:

  1. Ko je knez Vladimir že krstil Kyivsko Rus‘, v veličastnem mestu Kyiv so že imeli monumentalne templje.

V času, ko so na ozemlju današnje Moskve prebivalci živeli v gozdovih in so bili na pol civilizirana plemen Meria, Moksha, Chud ipd. je knez Vladimir že krstil Kyivsko Rus’, in v veličastnem mestu Kyiv so že imeli monumentalne templje.

  1. Po znanstvenih raziskavah do 15. stoletju, na območju današnje Rusije niso našli niti enega slovanskega groba

Po znanstvenih raziskavah do 15. stoletju, na območju današnje Rusije niso našli niti enega slovanskega groba. Zato je Rosijane boljše imenovati, da so potomki Mongolov in Tatarjev. Dejstvo se je, da se je pojavila prva omemba Moskve kot naselja šele v v popisu mest Zlate Horde, ki so zasedli omenjena območja. Na koncu13. stoletjaje na območju Moskve vladal kan imenovan Meng-Timur. Kot lahko vidimo, omenjeni narodi nekdanje Moskovije nimajo nobenega stika z Kyivsko Rusjo. Dejstvo je, da so prebivalce zgoraj omenjenih (zasedenih) ozemelj, imenovali Moskoviti in nikakor ne Rusiči (Rusini ipd.– op. prev.)

  1. Zgodba ali mit o pokrivalu Monomaha, ki jo zelo aktivno širijo v Rusiji, je preprosto – mit.

Po legendi oz. ruski propagandi, naj bi bizantinski cesar Konstantin IX. podaril pokrivalo za svojega vnuka – Kyivskega kneza Vladimirja Monomakha, kar naj bi postalo simbol rosijske oblasti. Toda v resnici je tako imenovano pokrivalo (kapa) V Monomakha bila običajna kapa, ki je bila narejena za Tatarskega kana Uzbeka. Kan Uzbek pa je omenjeno kap predal Ivanu Kaliti – Moskovskemuknezu. In prav on naj bi bil tisti, ki je potem omenjeno pokrivalo ali kapo okrasil s križem in z zlato podlago, nato pa je naložil, da se na podlagi tega priredi ustrezna legenda. To so zelo pridno izkoristili ruski carji kot sta Peter I. in Ekatherina II. Zaplenili so ta arhiv in znamenitosti in naredili vse, da bi lahko Moskovija preimenovala v Rusijo in da bi postala ruski imperij, Muskoviti pa so postali – Rosijani.

  1. Ponarejene starodavne Kyivske kronike ali letopisi

Do današnjega dne, žal niso odkrili nobenega originalne kronike. Vse je prirejeno na ta način, da si je lahko Moskovija ukradla in prisvojila zgodovinsko ime Rusije. Nato je Rusija stoletja skušala ponižati Ukrajino. Ukrajincem so vedno govorili, da je ukrajinski jezik – narečje ruskega jezika in da je ukrajinska kultura – kultura podeželja in manjvredna. Ne samo da je, Moskva poskušala uničiti vse, kar je bilo ukrajinskega temveč si je vzela vse, kar je bilo dragocenega. Na primer: Bulgakova, Gogolja, Koroljova, Vernadskega, Rjepina, Nekrasova, Prokofjeva in mnoge druge.

Vir: http://www.amn.com.ua/blogy/kak-ne-kruty-ukrayna-y-rossyya-ne-bratya-5-faktov-kotorye-eto-dokazyvayut/

comments powered by Disqus