Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Ameriški kongres: Ukrajina bo prejela orožje

nedelja, maj 17, 2015, 9:14

Ameriški kongres je včeraj, 15. maja, bil sposoben, da je premagal Obamo oz. je obšel  predsedniški veto na zakon Združenih držav Amerike pri zagotavljanju vojaške pomoči Ukrajini.
Zdaj nič več ne more preprečiti začetek dobave visoko preciznega orožja na območje ATO, poroča “Ukrajina-online”. Spomnimo se, da je bil podoben zakon že sprejet, vendar pa se je ameriški predsednik Barack Obama v zadnjem trenutku odločil, da bodo Združene države omejile dobavo v Ukrajino. Pošiljali naj bi samo nesmrtonosno vojaško opremo: neprebojne jopiče, varne radijske komunikacije, radarje in itd. Takšna “nevtralna” vrsta sodelovanja Bele hiše je temeljila na dejstvu, da niso želeli, da bi spodbudili ruske napadalce v Ukrajini na novo ofenzivo.
Vendar pa so ukrajinske oblasti bile zaradi tega zelo razburjene in so ponovno zahtevale konkretno pomoč, zlasti vojaška oklepna vozila HMMWV. Za to se je zavzel predsednik Porošenko, ki je izrazil hvaležnost ameriških zaveznikov za vse te dobave.
Zdaj pa, glede na predlog zakona, ki ga je kongres sprejel, lahko vojaška pomoč ZDA vključuje tudi smrtonosno orožje. Še posebej je ukrajinska vojska šibka na tem področju, ker potrebuje visoko precizno orožje kot so npr. proti-tankovski – sistemi in prenosni izstrelki US Javelin.
Vendar pa je dolga odsotnost tega orožja na nek način imela tudi ugoden učinek. Ukrajinska obramba se je lotila posodobitve lastnega orožja: npr. za posodobitev domače proizvodnje sistemov, proti-tankovskega – sistema “Stugna”, ki se lahko v marsičem kosa z orožjem ZDA.

Vojaška pomoč Ukrajini je samo ena izmed postavk, ki bo bremenila vojaški proračun ZDA. Vir:http://by24.org/2015/05/16/ukraine_will_get_american_weapons/
В зале заседаний Конгресса

comments powered by Disqus