Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Ameriško obrambno orožje lahko sprovocira agresorja

petek, avgust 25, 2017, 13:23

Міністр оборони США Джим Маттіс та президент України Петро Порошенко під час прес-конференції у Києві. 24 серпня 2017 року

24. avgust 2017 – Ameriški obrambni minister Jim Mattis in predsednik Ukrajine Petro Poroshenko na tiskovni konferenci v Kijevu.

Združene države Amerike podpirajo ozemeljsko celovitost Ukrajine in nikoli ne bodo priznale okupacije Krima. To je bilo objavljeno v Kijevu, ko sta se sestala ameriški obrambni minister Jim Mattis s predsednikom Ukrajine Petrom Poroshenkom. Osrednja tema pogovorov je bilo nasprotovanje ruski agresiji proti Ukrajini. Vendar pri tem pa še nimamo odgovora na vprašanje, ali bo prejela Ukrajina od ZDA obrambno orožje.

Po besedah P. Poroshenka, med pogovori s predstavnikom Pentagona, so razpravljali o razmerah na Donbasu in o Krimskem vprašanju. Še posebej so razpravljali o smiselnosti uvajanja mirovne misije na Donbasu pod okriljem ZN.

“Izmenjali smo mnenja glede krepitve mednarodne navzočnosti na Donbasu. Gre za možno napotitev mirovne misije ZN z mandatom Varnostnega sveta na določena območja regij Donecka in Luganska. Taka mednarodna prisotnost bi pripomogla k ustvarjanju ustreznih varnostnih razmer”, je dejal Poroshenko. Ukrajinski predsednik je še dejal, da ceni prizadevanja in sodelovanje s trenutnim vodjem Pentagona. »Že v prvih minutah komunikacije, ko sem bil v Washingtonu, sem začutil, da je minister Jim Mattis pravi prijatelj Ukrajine”, je dejal Poroshenko.

Міністр оборони США Джим Маттіс на військовому параді з нагоди Дня Незалежності. Київ, 24 серпня 2017 року

Pogajanja o dobavi orožja peljejo k umiritvi razmer, meni P. Poroshenko

Jim Mattis, pa je po drugi strani opozoril, da bodo ZDA še naprej izvajale pritisk na Rusijo, da bi jo prisilile k sodelovanju pri izvajanju Minskih sporazumov. Zagotovili so še dodatno podporo Ukrajini in poudaril je, da ZDA ne bodo nikoli priznale ruske okupacije Krima. Vendar pa še manjka odgovor na ključno vprašanje – Ali bo Ukrajina prejela od ZDA smrtonosno orožje, vključno z vozili in proti-tankovsko ter zračno obrambo. Jim Mattis je dejal, da o tem vprašanju še premišljujejo.

»Ko se vrnem v ZDA bom, ob upoštevanju vsega, kar sem videl in slišal, obvestil ministra in predsednika o zelo specifičnih stvareh, ki jih bom priporočil kot prioriteto«, je izjavil Jim Mattis. Med drugim je pri odgovarjanju na vprašanja novinarjev, kako bo reagirala Rusija, ko bo Ukrajina prejela smrtonosno orožje, je dejal, da “lahko obrambno orožje vznemirja le agresorja, in agresor ni Ukrajina, Ukrajina se bori za svoje ozemlje.”

Po drugi strani je P. Poroshenko poudaril, da je zadovoljen z omenjeno razpravo: “Tudi med mojim obiskom v Združenih državah Amerike smo se dogovarjali o aktivnem dialogu pri zagotavljanje obrambne sposobnosti Ukrajine … Lahko rečem, da bo razprava o teh vprašanjih pred sprejetjem končne odločitve zahtevala vzpostavitev miru v Ukrajini”.

Udeležba ZDA na paradi – opozorilo Kremlju

Poleg pogovorov se je Jim Mattis udeležil vojaške parade ob dnevu samostojnosti. To simbolno dejanje ameriškega obrambnega ministra lahko razumemo kot opozorilo Kremlju, pravijo strokovnjaki. Udeležba ameriškega obrambnega ministra Jima Mattisa na vojaški paradi ob dnevu samostojnosti, 24. avgusta 2017 v Kijevu, pomeni naslednje:”Prisotnost ameriškega obrambnega ministra je zelo resen namig: da smo Ukrajinci za njih partnerji, da nas v ZDA podpirajo; pomeni tudi, da se mi borimo skupaj z njimi.

To je dobro in v redu in je jasen signal agresorju, da proti nam ne demonstrira sovražnosti. Gre za zelo resno opozorilo tistim, ki imajo proti nam sovražne namene”, je dejal strokovnjak za mednarodne odnose Taras Chornovil.

Glede na izjavo predstavnika Pentagona, Združene države Amerike so odobrile Ukrajini dodelitev posebne obrambne opreme v vrednosti 175 milijonov dolarjev. Na splošno je celotna pomoč ZDA v zadnjih treh letih znaša okoli 750 milijonov dolarjev. Dmitry Shurhalo

Vir:https://www.radiosvoboda.org/a/28695149.html

https://www.radiosvoboda.org/a/28694902.html

comments powered by Disqus