Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Andriy Piontkovsky: Putinovi načrti se niso uresničili

nedelja, maj 7, 2017, 21:51

Plani glede pregovorov z Merklovo in Trumpom za Putina niso bili uspešni. Začnimo z Trumpom: gre za nadaljevanje neskončne sage oz. želja Moskve, da se srečata Putin in veliki Trump in da bo prišel dan, ko si bosta vključno z Ukrajino razdelila svet. Začelo se je z evforijo pri izvolitvi Trumpa za ameriškega predsednika. Napovedovali so, da se bosta se bosta zelo kmalu sestala v Reykjaviku ali v Sloveniji. Rečeno je bilo, da se bosta Trump srečala v kakšni posebni evropski državi. In seveda, Moskva je bila pri tem zelo poudarjala, da bodo pokazali, kako velik je Putin, s katerim se Trump želi spoznati, pravi za »Apostrof« Andrei Piontkovsky.

Zdaj pa vidimo, da se je ameriški predsednik že sestal z vsemi voditelji, zdaj pa se pripravlja na potovanja po Evropi in na Bližnji vzhod.

Za prvič je bilo poudarjeno, da je bil prvi klic Trumpa na pobudo ruskega predsednika. Na splošno je veljalo, da je Putin tisti, ki bo dal pobudo za njuno srečanje, in največ kar je dosegel, je srečanje s Trumpom nekje na obrobju “Velike dvajseterice” – in celo to je še negotovo.

Lahko se spomnimo, kako je bilo na sestanku “Velikih 20″, nekje v Turčiji. Obama in Putin sta se srečala na hodniku v bližini stranišča, in takrat je bilo le nekaj minut pogovora. Torej to je ta format srečanja, ki ga ameriška administracija ponuja Putinu, ko se še enkrat poudarja neuspeh celotne ruske operacije imenovane – “Trump je naš”. In propadli so veliki načrti Moskve, ki si je želela drugo “Jalto” oz. delitev sveta itn.

Pogovoru Z Merklovo je bil za Putin še slabši kot se zdi, ona mu je govorila nekaj o preganjanju gejev v Čečeniji in povsem nekaj drugega, ne pa o dogajanju v Ukrajini o demokratično izvoljeni vladi v Ukrajini. In tam se je zasvetil zelo pomemben trenutek. Putin je spoznal, da so propadli njegovi plani glede Minskih sporazumov in da jih ni mogoče razlagati tako, da se ustvari nekakšna “Lugandonija”, kar bi za Ukrajino pomenilo enako kot rakasta tvorba. Takšen načrt pa se ne bo uresničil. On je to razumel.

Propadel je tudi njegov prvi načrt za ustvarjanje ti. “nove Rusije”, ki bi vključevala osem ukrajinskih regij. Drugi načrti, ki jih je zagovarjal zadnja tri leta je bila iluzija razbijanja ozemeljske celovitosti Ukrajine s pomočjo ruskih sil. Vse omenjene regije bi vzeli od Ukrajine, s čimer bi se zabrisala ukrajinska integriteta oz. država. Zelo dolgo je upal, da se bo vse to uresničilo.

Še posebej zato, ker sta enkrat Hollande in Merklova nespametno, zaradi nekaterih nesporazumov, pritiskali Ukrajino v tej smeri, da so priporočali, da se spremeni ukrajinska Ustava, in tako naprej. Toda tudi ta načrt je padel v vodo. In pri Putinu so že razvili tretjo strategijo: povečanje subjektivnosti na zasedenem ozemlju, ki naj bi bilo neodvisno; uvedba ruskega rublja in priznanje “potnih listov” (ti. DNR in LNR), zaseganje premoženja in preusmerjanje dejavnosti.

Putin ima, seveda, možnost čakati na volitve v Ukrajini v letu 2019, najprej parlamentarne in nato še predsedniške. Ampak jaz osebno menim, da Putin za kaj takega nima možnosti za politično preživetje. In, kaj se zdaj dogaja v Moskvi: zavedanje propada ukrajinskega scenarija. Položaj Rusije na Zahodu je zelo težave, sankcije trajajo in upanja na pomoč Trumpa se je izjalovilo. In v ukrajinski in sirski scenarij sta v Moskvi zašli v slepe ulice. Ni novih idej, ampak nadaljevanje starimi idejami – očrniti Ukrajino na vse možne načine.

Zaenkrat ni mogoče natančno reči, kakšna bo nadaljnja Putinova politična usoda. Vendar pa vse te težave zunanje politike oz. poraze vidijo njegovi spremljevalci. To je najtežji udarec za vse diktatorje: ko se celotno vodstvo in zgornji razred meščanstvo začne spraševati: zakaj moramo trpeti vse to? Kakšne interese imamo v Ukrajini in Siriji? Kaj smo dobili v Afganistanu? Doslej smo prejeli samo gospodarske sankcije. In to zaradi ene osebe! Ali res potrebujemo tako osebo?

To je klasična vzdušje dvornega udara. Še posebej, ko so se ne po naključju, nekaj mesecev nazaj, pojavile govorice širijo s strani oblasti, da se Putin še ni odločil, ali bo sodeloval na predsedniških volitvah. Sprašujejo se ali je utrujen ali bolan, in tako naprej. V vsakem primeru pri Putinu ni pozitivne perspektive. Tudi če bi se nekako on in njegovo spremstvo ponovno odločili, da mora iti na volitve, on bi se kot pameten človek zavedal, da bo obsojen še za šest let zastoja in nevarnost drsenja v še večjo katastrofo. To pa zanj osebno ne bi pomenilo nič dobrega.

Vir:https://inforesist.org/proval-planov-putina/?f

comments powered by Disqus