Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Angela Merkel: EU ne more sprejeti ukrepov Rusije proti Ukrajini

četrtek, avgust 14, 2014, 17:16

Nemška kanclerka Angela Merkel je poudarila, da imajo ljudje v Ukrajini pravico do samoodločbe. O tem je poročal Interfax:»Če bi Ukrajinci glasovali za tesnejše sodelovanje z Rusijo, ali za pridružitev v Evrazijsko unijo, nihče v EU ne bi bil proti. Ustava, splošna pravila, vprašanje avtonomije regij, o vsem tem se mora svobodno in demokratično odločati v Ukrajini. To naj bi bila osnova in vse to bi morala Rusija upoštevati«, – je dejala A. Merkel.
Merkel je tudi poudarila, da je v zadnjih 70 letih Evropa živela v svetu, kjer so spoštovali ozemeljsko celovitost držav: »Tisti, ki poznajo burno in krvavo zgodovino naše celine vedo, kako se morajo spoštovati meje vseh držav«, je dejala A. Merkel v intervjuju, objavljenem v sredo za časopis »Saxon«.


Kakršnokoli vdor v Ukrajino, čeprav ga bodo imenovali “umanitarno”, bomo šteli kod nezakonito

Pri tem je poudarila, da za razliko od vseh precedensov, v Evropi v zvezi s Krimom, je ruski predsednik Vladimir Putin ravnal drugače: »Glede referenduma nihče se ni usklajeval z vlado o V Kijevu, kot je bilo npr. na Škotskem. Na Krimu ni bilo večletnih primerov nepravičnosti in številnih resolucij ZN, kot je bilo na Kosovu. Zato nobena mednarodna organizacija ni priznala aneksije Krima.« – je dejala zvezna kanclerka Nemčije.
»Če se bodo nadaljevala takšna politika priključitev ozemelj, v nasprotju z mednarodnim pravom v Evropi, in če se bo to sprejemalo brez prepovedi obstaja  nevarnost, da ne bomo več živeli v miru in blaginji. Zato ne bomo sprejeli takšnih agresivnih dejanj Rusije.« je dodala A. Merkel.

http://www.eurointegration.com.ua/news/2014/08/13/7025003/

comments powered by Disqus