Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

BBC: Ali je lahko nova predsednica vlade Natalia Jaresko?

četrtek, marec 10, 2016, 23:12

Яресько

Natalia Jaresko, rojena v ZDA, v družini ukrajinskih priseljencev, bo po vsej verjetnosti naslednica Arsenija Jacenjuka. 10 marca so ukrajinski časopisi veliko poročali o usodi Nadije Savčenko, in o dodeljevanju Ukrajini brez-vizumskega režima z EU, ter o tem, kdo lahko vodi Kabinet ministrov (vlado – op. prev.) Sprašujejo se tudi, zakaj je tako zelo priljubljen “zeleni” avtomobil.

V čigavih rokah je usoda N. Savchenko?

O tem, kako so se v Ukrajini in po svetu odzvali na končno fazo sojenja v Rusiji Nadiji Savčenko, piše: “Dan”. Poročajo o številnih protestih, ki pozivajo k politiki prisile ruskih oblasti, da izpustijo ukrajinsko poslanko. Zahteve po izpustitvi N. Savčenko ne prihajajo samo iz Združenih držav Amerike.

Poslanci v EU parlamentu so zahtevali od visoke predstavnice za zunanje zadeve Federico Mogherini uvedbo osebnih sankcije proti predsedniku Putinu in 28-im drugim ruskim uradnikom in kaznovanje za “nezakonito ravnanje” usmerjeno proti ukrajinski državljanki.
мама
Mati Marija se je peljala na sodišče v Rusijo, na zadnjo obravnavo. Korak v pravo smer je poziv in predlagani “seznam Savčenko”, ki ga je sestavil mednarodni odvetnik, Vladimir Vasilenko, piše “Dan”. “Sankcije v gospodarskem sektorju je treba okrepiti, da se ne bo Putin zavedal, da dela narobe. Dokler se ne bo ustavilo nezakonito ravnanje, bo prišlo do gospodarskega propada Rusije,” meni odvetnik. Evropska politolog, Edward Lucas podpira stališče, da lahko osvoboditev ukrajinske pilotke samo prispeva k povečanju pritiska na ruske oblasti. Drugi ekspert iz Bruslja, Froydenshtayn Rolland je prepričan, da bi morali biti vsi zahodni Putinovi sogovorniki uradno zahtevati izpustitev N. Savčenko, pišejo v časopisu. Pred tem je Kremelj imenoval takšne pozive “poseganje v sodni postopek” in dejal je, da je to nesprejemljivo.

Liberalizacija vizumskega režima za Ukrajino že v poletnih mesecih?

Časnik “Dan” še ugotavlja trenutno stanje glede dodelitve Ukrajini brez-vizumskega režima z EU. Omenjena publikacija ugotavlja, da po mnenju evropskega komisarja za migracije Dimitrisa Avramopulosa, Ukrajina se giblje v liberalizacijo vizumskega režima v pozitivno smer. “Pričakujemo, da se bo naslednji mesec Ukrajina pridružila seznamu držav, za katere se bo odločalo o odpravi vizumov”, je za časopis citiral evropski komisar.

Шенген
Tako bodo lahko Ukrajinci dobili priložnost za potovanje v države EU brez vizumov.
Uradno je napovedal začetek brez-vizumskega režima z Gruzijo v začetku poletja. Glede na njegove izjave, Ukrajina je že zmenjena z Gruzijo, je mogoče domnevati, da bo začel delovati brez-vizumski režim za Ukrajino priložnost v sredini poletja. Časnik piše, da je odprava vizumov za Gruzijo že realnost, zato ker sta Ukrajina in Gruzija sprožila liberalizacijo vizumskega režima v enem paketu. Vendar pa je, glede spornih sprememb zakonov in težav z uvedbo Nacionalne agencije za boj proti korupciji, bila država Ukrajina že razdeljena.

Kdo je lahko novi premier?

“V Ukrajini” analizirajo verjetnost imenovanja naslednjega predsednika vlade. To naj bi bila Natalia Jaresko, sedanja vodilna predstojnica vladnega kandidata, ministrica za finance. Zdi se, da o tem najbolj razmišljajo v Washingtonu, piše v časniku. Medtem pa tudi ukrajinski strokovnjaki ocenjujejo verjetnost kandidature predsednice vlade in pravijo, da lahko
Яценюк
N. Jaresko zares lahko postane predsednica vlade. To se bo zgodilo v primeru Jacenjukovega prostovoljnega odstopa. Njegova “Ljudska fronta”, pa naj bi še naprej ostala v vladni koaliciji.

“Če podprejo kandidata N. Jaresko, bo ona postala dobra predsednica vlade. Ona dela pravilno, čeprav ne priljubljenih korakih, in kar je najpomembnejše: Zaključuje svoje delo do konca, kar je redkost za ukrajinske izvršne organe. Glavni namen tega je rešitev trenutne politične krize v Ukrajini”, citira za časopis, ekspert, Dmitrij Bojarčuk. Strokovnjaki tudi pravijo, da bodo, po imenovanju N. Jaresko za predsednico vlade v MDS nadaljevali s sodelovanjem z Ukrajino. Ekonomist, Alexander Okrimenko, meni, da povprečni Ukrajinci ne bodo s tem zadovoljni. “Natalia Jaresko bo poskušala izvesti vsa priporočila Mednarodnega denarnega sklada, ki bodo pripeljali do višjih davkov,” meni ekonomist, ki še dodaja, da lahko pomanjkanje izkušenj v vladi lahko spreobrne premierko v “krutega generala”.

Vse več ti. »zelenih« avtomobilov

“Mlada Ukrajina” beleži rast povpraševanja po električnih avtomobilih v Ukrajini in se ukvarja s perspektivo ekoloških avtomobilov. Časnik poroča, da se je, od začetka letošnjega leta povečalo število registriranih “zelenih avtomobilov”.

Od 125 takšnih vozil je od februarja v Ukrajini zrastlo število na 693. Čeprav so električni avtomobili v Ukrajini vse bolj priljubljeni, jih imajo samo okoli 700. Po izračunih strokovnjakov, 100 km vožnje po polnjenju z elektriko stane 5-7 USD. Lokacij za takšno polnjenje je v Kijevu – približno ducat.
BBC Monitoring Service.

comments powered by Disqus