Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Bela hiša: največji kibernetskih napad Rusije v zgodovini je bil proti Ukrajini

petek, februar 16, 2018, 12:43

Bela hiša je junija 2017 obtožila rusko stran, da izvaja največji v zgodovini obseg kibernetskih napadov z virusom NotPetya.


“Napad, ki se imenuje NotPetya, se je hitro razširil po vsem svetu in povzročil milijarde dolarjev škode Evropi, Aziji in Ameriki. To je bil del tekočih prizadevanj Kremlja, katerih cilj je destabilizacija Ukrajine, in se vedno bolj dokazuje udeležba Rusije v trenutnem konfliktu. Gre za brezobzirno in neselektivno kibernetsko škodovanje, ki bo imelo mednarodne posledice”, je izjavila Bela hiša 15. februarja. Rusija te izjave še ni komentirala, vendar podobne britanske obtožbe, predsedniški tiskovni predstavnik Rusije, Dmytro Peskov imenuje kot “neutemeljene in nedokazane”.
Britansko Ministrstvo za zunanje zadeve je že izjavilo, da kibernetskih napad uporablja virus oz. črv imenovan – NotPetya. Razširjati so ga začeli junija 2017, vse to pa je organizirala ruska vlada, še posebej njihova vojska. Kibernetskih virus, ki se je prvotno imenoval Petya  (kasneje – NotPetya), se je prvič zgodil 27. junija. Virus je blokiral računalniške sisteme podjetij in zahteval odklenitev za 300 dolarjev izraženo v bitkoinih.

Ukrajina pa je najbolj trpela zaradi virusa Petya. Poročali so tudi, da so bili računalniki okuženi v številnih drugih državah. V januarju je Washington Post, ki se je skliceval na vire iz ameriške Centralne obveščevalne agencije. Poročali so, da so hekerji pripadniki ruskega ministrstva za obrambo, ki so virus razširili v Ukrajini.

1. julija 2017 je varnostna služba Ukrajine potrdila sodelovanje ruskih posebnih služb pri napadu računalniškega virusa PetyaA. Glede na poročila SBU, okužba računalniških sistemov je potekala v več fazah in se je zgodila na predvečer dneva ustave Ukrajine z uporabo računovodske programske opreme.

Vir: https://www.radiosvoboda.org/a/news/29042394.html

comments powered by Disqus