Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Belorusija in Kazahstan nista zavrnili uvoza iz EU

sreda, avgust 13, 2014, 13:03

Belorusija bo izpolnila svojo dolžnost glede varovanja trga državne skupnosti v tranzitu čez svoje ozemlje povezano z izvozom blaga v Rusijo, ampak ne namerava podpreti Rusije v zvezi s prepovedjo uvoza hrane v Belorusijo.

To je bilo objavljeno v ponedeljek, 11. avgusta na spletni strani predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka: »Mi se ne bomo odrekli poljskih jabolk, bomo jih za domači trg še naprej kupovali, ne bomo pa jih izvažali v Rusijo« je dejal Lukašenko. »Mi za domačo porabo potrebujemo tudi nekaj nemških specialitet. Bomo nabavljali in predelovali.
Drugi partner Rusije v Carinski uniji je Kazahstan, ki ima enako stališče. Tiskovni urad predsednika Nursultan Nazarbajev v telefonskem pogovoru s Putinom dejal, da je prepoved uvoza kmetijskih proizvodov – »enostranski ukrep Rusije, ki ne pomeni vključevanje drugih držav, ki so člani carinske unije oz. skupnega gospodarskega prostora (CES). Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov pa je dejal z časopis »Vedomosti«, da: »je Rusija v polnem sodelovanju s partnerji Carinske unija in da bo s partnerji pravočasno uskladila vse svoje ukrepe.«
Namreč od leta 2015, mora Evro-azijska gospodarska unija (ESAE), vključiti vse faze integracije Rusije, Belorusije in Kazahstana glede skupnega gospodarskega prostora. Konec junija pa sta Belorusija in Kazahstan zavrnila podporo zaščitnih ukrepov Rusije, ki se nanašajo na uvoz ukrajinskega blaga.
Rusija je od 7. avgusta omejila uvoz blaga iz držav, ki so proti njej podprle sankcije. Gre za Združene države Amerike, članicah EU, Kanado, Avstralijo in Norveško. Prepovedano je uvažati govedino, svinjino, perutnino, sadje, sir in mlečne izdelke, oreške ter druge izdelke.

Viri:http://tvrain.ru/story/embargo_na_import_produktov/

http://tvrain.ru/articles/belarus_i_kazahstan_ne_stali_otkazyvatsja_ot_importa_iz_es-373872/

comments powered by Disqus