Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Bogojavljanje ali «Vodohrešča« oz. Kopanje v zimskem času

sreda, januar 17, 2018, 0:01

Kopanje v zimskem času, še posebej v tej topli zimi, kot je sedaj, vsako leto postaja med Ukrajinci  vse bolj priljubljeno. Mnogi med njimi se tradicionalno prvič odločijo, da zaplavajo za ta praznik, ki mu rečejo Bogojavljanje ali «Vodohrešča«. (slov. Sveti trije kralji – op. prev.)

Povezana slika

Ukrajinski pravda – »Življenje«, se je pogovarjala z izkušenimi “mroži” in novinci, ker so se želeli poučiti o tem, si pridobiti izkušnje in vprašati za nasvet. Sveta (ledena voda)  je zagotovo nekaj zelo posebnega. Najpomembnejše in najtežje je, da se slečemo in gremo v hladno oz. ledeno mrzlo vodo. Prvič je najbolj potrebna psihološka pripravljenost in 100% zaupanje v tisto, kar bomo počeli. Na primer, novinarka Irina Solomko se pripravlja na ta korak že dve leti.

“Če obstaja dvom, ali  notranje nezaupanje, da niste pripravljeni, potem tega ne počnite”, je povedala Irina. Ampak pričakovanja so zelo velika – Irina se je zelo navdušila nad svojo novo zimsko tradicijo. “To je vznemirljivo, nova raven … Po izstopu iz voda prihaja do velike sprostitve. Nato se usedem in pomislim nekaj posebnega”, pravi novinarka.

Joga je zaveznica za plavalce. In včasih si je treba vzeti čas za takšno kopanje in nato bomo pripravljeni za vsako “akcijo”. Tako je naredila Alla Lučaninova, vodja osebja, ki prakticira kopanje 19. januar že tretje leto zapored. “Jaz se ukvarjam z jogo in ljudi, ki trenirajo z mano se ukvarjajo še plavanjem v ledeni vodi, zato sem še jaz to želela poskusiti«, je rekla. In  rezultat je bil zelo dober: “Zdi se, kot da ste ponovili, in na novo rodili..” Hladneje je, tem boljše je. Elena Balatsanova.

Vir:http://life.pravda.com.ua/health/2014/01/18/148966

comments powered by Disqus