Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Boris Johnson – Rusi ustvarjajo “Novičok”, mi pa bomo zgradili »svetovni meč«

sobota, marec 31, 2018, 19:49

Minister za zunanje zadeve Velike Britanije, Boris Johnson je 28. marca, v govoru na velikonočni zabavi, ki jo je priredil župan Londona, govoril o tem, kako naj bi zahodne države sodelovale v boju proti vsem grožnjam. Ena od teh groženj pa se imenuje Rusija, ki jo je Združeno kraljestvo obtožilo zastrupitve Sergeja in Julije Skripalj. Zastrupitev se je zgodila v Salisburyju. »Meduza« je citirala del Johnsonovega govora, posvečenega Rusiji.

Rezultat iskanja slik za Boris Johnson

»Gospod župan, vaše ekscelence, gospe in gospodje. Želim govoriti o globalni vlogi Združenega kraljestva in o našem delu z zavezniki po vsem svetu. Najprej pa se bom osredotočil na pomembne dogodke tega tedna, saj nikoli prej niso bili izgnani ruski diplomati v takšnem številu, kot smo jih izgnali zdaj. Do tega trenutka se nam je pridružilo 27 držav, ki so tvegali in izgnali ljudi, ki po njihovem mnenju ne prispevajo k javnemu interesu. Obstaja tudi veliko drugih, ki so se odločili, da gredo po drugi poti – države, ki so naredile stroge izjave in zmanjšale zastopanost na svetovnem prvenstvu v Rusiji, leta 2018.

Da gre za utemeljeno dejanje, gospod župan, bom prebral časten seznam držav, ki so se nam pridružile: Albanija, Avstralija, Belgija, Kanada, Hrvaška, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Nemčija, Madžarska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Makedonija, Moldavija , Črna gora, Nizozemska, Norveška, Poljska, Romunija, Španija, Švedska, Ukrajina, ZDA. Poleg tega je Nato izgnal ali zavrnil akreditacijo desetih ruskih diplomantov.

Očitno je, da je Kremelj podcenjeval moč mednarodne enotnosti. Mislili so, da je svet tako zastarel in ciničen in da ga ne zanima uporaba kemičnega orožja v mirnem Salisburyju. Če so mislili, da nobenemu ni mar za trpljenje Sergeja in Julije Skripalj ali da bomo ostali brezbrižni do nepremišljenega in žaljivega posega v javno varnost naše države, zaradi česar se je še 39 ljudi obrnil za pomoč in če so mislili, da smo tako moralno šibki, tako odvisni od ogljikovodikov, da se bojimo tveganj in da se bojimo Rusije in da si ne upamo odgovoriti so zdaj prejeli ustrezen odgovor.

Dejstvo je, da se vse zgoraj naštete države zelo dobro zavedajo in razumejo, s čim se lahko soočijo zdaj in v tem trenutku. Povedal bom neposredno, da so države, ki nas podpirajo, mnogo bolj ranljive zaradi Rusije, kot smo mi, bodisi geografsko bodisi zaradi energetskih potreb. In se jim zahvaljujem, ker razumejo, da se lahko zdaj tudi njihovi diplomati s svojimi družinami, ki so v Rusiji, srečujejo s prisilnimi spremembami. Vsaka izmed teh držav se zaveda ga je to resna in požrtvovalna odločitev. Gre za vseh 27 držav, ki sem jih že omenil. Zahvaljujem se jim iz srca.

Ampak na nek način moja hvaležnost ni dovolj poudarjena. Konec koncev, vem zelo dobro, da je ta val protestov izzval sočutje po vsej Veliki Britaniji. To ne velja samo za nas, temveč za vse države in svetu, v katerega želimo živeti. Zelo sem prepričan, da je izgon diplomatov kristalizacija naših skupnih občutkov. Minila so leta draženja in provokacij, ko so zdaj presegle mejo. Obstajajo države po celem svetu – na treh celinah, ki so pripravljene reči: “Dovolj!”

Boris Johnson je še povedal, kako svet nasprotuje Rusiji:

Po priključitvi Krima, invazije na Donbas, sestrelitvi letala MH17, hekerskih vlomov, poskusu državnega udara v Črni gori, skrivanja kemičnega orožja v Siriji, zlom Bundestaga in posredovanje na volitvah v svetu je preseglo vse meje. Obstaja preveč držav, ki obsojajo katastrofalne dejanja Rusije.

Dogodki v britanskem Salisburyju niso vplivali samo na prebivalce mest z istim imenom v južni Avstraliji, v ameriški Pensilvaniji, Severni Karolini in Marylandu. Dotaknili smo se vseh teh velikih mest po Evropi, ki bi se lahko soočile z isto usodo in govorimo o ljudeh, ki imajo pravico živeti brez strahu. Po vseh teh provokacijah je prišel zadnji trenutek, ko je svet zavrnil dejanja Rusije. Prišel je čas, da ne bomo še naprej poslušali pretok ruskih gnusnih podtikanj, šikaniranja in grožnje za medcelinskimi balističnimi lažmi.

Sprva nam je bilo povedano, da nikoli ni bila ustvarjena substanca, imenovana “Novičok”. Potem so rekli, da je obstajala in da so zdaj vse zaloge uničene. Nato so rekli, da so določene , ki se nahajajo na Švedskem, Češkem, Slovaškem ali v ZDA. In nato so na splošno imenovali nekoga, ki si je izmislil obstoj “Novičoka”. (predsednica vlade Velike Britanije) Theresa May.

V teh dneh smo slišali, da bi lahko Sergej Skripalj umrl zaradi prevelikega odmerka. Odločil naj bi se za samomor in je hkrati poskušal ubiti svojo hčer. Pojasnjevali so, da je ta poskus atentata in maščevanje, Združenega kraljestva zaradi domnevno zastrupljenega ruskega carja Ivana Groznega. Nato pa so zvalili krivdo na nas, češ da imamo namen motenja poteka svetovnega pokala v nogometu v Rusiji. Britansko zunanje ministrstvo je naštelo 24 različic teh smešnih špekulacij. Zelo sem vesel, da se je 27 držav odločilo, da teh neumnosti ne bo več poslušalo.

Opozoril bi še na začetek romana “Zločin in kazen” – Vsi vemo, kdo je kriv. Vprašanje je še, ali bo svoje dejanje priznal, ali bo ujet. V zadnjih dneh so zmagale naše vrednote in naše prepričanje v prevlado mednarodnega prava, ki je pokazalo svojo vrednost. Odločen in hiter odziv ni prišel samo s strani NATA in Sveta Evropske unije, temveč tudi od držav, ki jim ne pripadajo. Vse naštete države so pokazale, da spadajo v skupnost naših idealov. Prepričan sem, da bo to pomirilo veliko Britancev. Po enem letu ne bomo več del Evropske unije, vendar nikoli ne bomo ostali sami. In ta podpora Združenega kraljestva pomembno poudarja, kako smo pripravljeni podpreti naše prijatelje – bodisi s sodelovanjem z našimi obveščevalnimi službami ali z oboroženimi silami bodisi s financiranjem razvoja.

Tako jaz vidim globalni razvoj Velike Britanije. Predsednik vlade je nato brezpogojno obljubil in ponovil, da bo vedno vsem pomagali tako kot so zdaj pomagali njim. Zdaj v devetih državah obstajajo različice David Brenta iz serije “Office”. To je čudovito, vendar sta bila oba filma, posneta v naši državi ali filmskih družbah, kot so naprrimer: “Lepotica in zver” ter “Zvezdne steze: Zadnji Jedi”. In kaj je se dogaja v »Zvezdnih stezah«? Bil izumljen svetlobni meč? Na katerem območju v Londonu? V Uxbridgeu in Južnem Rislipu.

V tem je razlika med sodobno Britanijo in vlado Vladimirja Putina. Oni ustvarjajo “Novičok” in mi ustvarjamo svetlobne meče. Eno je grozljivo orožje, posebej ustvarjeno za umore, drugo pa je fiktivni rekvizit, ki čudežno deluje. Toda katero od teh orožij je učinkovitejše v sodobnem svetu? Katero je prineslo več koristi za gospodarstvo? Kako je domišljija treh generacij otrok ustvarjalna in so na ta način zaslužili milijarde? Katero izmed njih se lahko podari drugemu in ​​katero orožje lahko samo preziramo?

Zagotavljam vam, da so arzenali naše države zelo bogati toda ne z strupom, ampak z nekaj močnejšim: močnejši smo z močjo domišljije, izuma in inovacij, ki je zelo cenjena v svobodni družbi, kjer živimo. Ta naša moč bo prevladala. In prepričani smo v lastno moč, zato se ne smemo prestrašiti ruske države, ampak kljub vsem težavam moramo vzpostaviti stik in poiskati prijateljstvo od ruskega naroda.

Ponovno je treba ponoviti, da paranoidni nazori njihovih vladarjev ne temeljijo na dejstvih. Ne obkrožajo jih sovražniki, temveč države, ki jih z občudovanjem gledajo. Obdajajo jih prijatelji, ki so zdaj tako odločili ta teden, ker želijo ustaviti te njihove uničevalne akcije in živeti v miru in vzajemnem spoštovanju. Upali bomo, da bomo nekega dne dosegli še večje komercialno in kulturno sodelovanje med nami in ruskim narodom.

Verjamem, da bo prišel ta dan. Upam, da je tako. Če in kdaj se to zgodi, bo to zahvaljujoč odločitvi vseh držav, ki so nas podprle. Moramo ostati odločni, ker se brez dvoma srečujemo z novimi izzivi. Zagotavljam vam, da britanska vlada in britanski narod ostaneta neomajna.

Prevedel Mihail Zelensky

Vir: https://meduza.io/feature/2018/03/29/oni-sozdayut-novichok-a-my-sozdaem-svetovye-mechi-boris-dzhonson-rasskazal-pochemu-mir-protivostoit-rossii

comments powered by Disqus