Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

BBC – Britanski plačanci na Donbasu?

ponedeljek, oktober 19, 2015, 23:22

Tom Barridzh, dopisnik BBC-ja je napisal reportažo o Donbasu oz. o Britanci, plačancih, ki sodelujejo v oboroženih spopadih doma in v tujini. Omenjeni lahko pričakujejo kazenski pregon. Njegov naglas izvira iz Manchestra. Pri tem ne moreš zgrešiti. On ima nostalgijo za britansko hrano, pravi, da bi z zadovoljstvom “pojedel kakšen steak.” Vojaški spopad na vzhodu Ukrajine za njega – ni prvi. On trdi, da se je že boril v Bosni in zdaj razmišlja o tem, kako se bo pridružil kurdskih upornikom, ki se borijo v severnem Iraku v boju za “Islamsko državo”. Britanija sicer dobavlja Ukrajini nesmrtonosno orožje, pošilja britanske inštruktorje, ki poučujejo več mesecev ukrajinske vojake. V začetku oktobra je britanska vlada napovedala, da bo napotila v Ukrajino še 25 strokovnjakov, ki bodo sodelovali v programu usposabljanja ukrajinske vojske. Kaj je zgoraj omenjene plačance pripeljalo v Donbas, in kako sta se omenjana znašla med prostovoljci pri pro-ruskih milici. Gre za moške, ki so mlajši kot 30 let, ki pravijo, da so služili v britanski vojski?

 “Zahodna agresija”

 Zdi se, da je prvi razlog, da omenjena nimata nobenih možnosti doma. Od decembra lani sta brez službe. Eden izmed njih, trdi, da gre za “glasovanje z nogami”, da mu ni uspelo najti dela pri delodajalcih v Veliki Britaniji, ki ponujajo samo začasne pogodbe za delo na uro. To pa ni nikakršna zagotovitev službe. Toda ne gre samo za primer brezposelnosti, temveč tudi za ideološko prepričanje. Zakaj je, na primer, prisiljen človek, da gre za 3200 kilometrov od doma na območju Debalcevo, kjer se živi v gozdu ob reki in se druži z ljudskimi milicami.
іноземці на донбасі
Ni tako preprosto preživljati noči v šotorih in preživeti z vojaškimi obroki. “Mislim o tem, kaj se dogaja tukaj, da gre za zahodno imperialistično agresijo proti Rusiji, proti ljudem, ki ne igrajo igri Zahoda”,  je dejal. Image copyrightEPAImage caption so poročali o tujcih v vrstah podpornikov DNR in LNR, v poročilih v nekaterih medijih ter o “ukrajinskih fašistih”. On noče niti pokazati svojega obraza niti povedati svojega imena. On trdi, da se je pridružil upornikom pod vplivom televizijskih poročil o delovanju skrajne desnice v Ukrajini.

 “Nisem terorist”

 V resnici ima skrajna desna opcija v Ukrajini minimalne podporo ljudstva. Na volitvah leta 2014 so prejeli manj kot 5% glasov. Imajo samo dve enoti narodne garde Ukrajine – bataljon “Azov” in prostovoljce v “Desnemu sektor, ki se res borijo kot skrajna desnica ultra-nacionalistov. Vendar je njihova vloga v Ukrajini bila zelo pretirano prikazana. V pro-Kremeljskih  medijih so ustvarili mit, da je separatistično gibanje v Donbasu neke vrste križarska vojna proti fašizmu, ki ga podpira Kijev.
Vir:http://www.bbc.com/ukrainian/politics/2015/10/151019_donbas_british_fighters_or?ocid=socialflow_facebook

іноземці на донбасі

comments powered by Disqus