Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

CIA je predvidevala da se bo uresničil ruski plan – “Polovica ruskih Ukrajincev” do leta 2025

torek, junij 4, 2019, 22:30

Ленін і український прапор

Avtorstvo - Reuters

Ruski jezik so poveličevali v času sovjetske zveze, ukrajinski jezik pa so imenovali -podeželsko narečje. Disidenti so odkrito nasprotovali rusifikaciji. Ponekod pa so ukrajinski partijski veljaki USSR zaščitili jezik, je navedeno v skladu s podrobnim poročilom CIA iz leta 1975.

Ukrajinska republika je bila vedno najpomembnejša za Moskvo, je dejal analitik in dodal, da je rusifikacija učinkovito centralizirala sovjetski imperij. To je bilo še bolj pomembno kot prenos oblast iz regij v središče.
Getty Images – avtorske pravice
Image caption:Sedež centralnega obveščevalnega urada v Langleyju, Fairfax County, Virginia, ZDA.
Ukrajina v sestavi Rusije, neločljiva od celote

Sovjetsko zvezo je vodila komunistična stranka, ki je postajala vse bolj priljubljena.

V Ukrajini se število njenih članov ni samo povečalo, ampak se je tudi povečal delež etničnih Ukrajincev na oblasti. Leta 1972 jih je bilo 75%. 20 od 24 prvih sekretarjev regionalnih odborov so bili Ukrajinci.

ЦРУ
Fotografija – www.cia.gov
Image caption – Število Ukrajincev v Komunistični partiji Ukrajine

Toda lokalna elita ni imela nadzora nad stranko. Predstavniki komunistične stranke v Kyivu so služili in niso upravljali, ker je Moskva dosledno nadzorovala vse odločitve in imenovanja.

Ukrajinizacija stranke, zaključuje avtor dokumenta, ni dodala politične avtonomije Ukrajinski Sovjetski Socialistični Republiki.
Rusko govoreči Ukrajinci so bili tretirani kot nekaj vmesnega: kot sovjetski ljudje v navezi s starejšimi brati (Rusi – op. prev)

Generalni sekretar Centralnega odbora KPZS Leonid Brežnjev je zagovarjal oblikovanje “sovjetskega naroda”.

Nekdanji slogan enakosti in sodelovanjem med nacijami oz. narodi je zamenjal koncept “starejšega brata”, ki je za Ukrajince dejansko pomenil rusifikacijo.

Ruščina je postopoma postala glavno sredstvo komuniciranja strank in vojaškega, jezika pisarniškega dela in vsakdanjega komuniciranja, zlasti v vzhodnih ukrajinskih mestih. Vedno več dijakov in študentov je govorilo ta jezik.

Šolska zakonodaja je nudila svobodno izbiro jezika poučevanja. Vendar pa je ostalo glavno pravilo – ruski jezik v visokošolskih ustanovah in zaprtje ukrajinskih šol, kar v bistvu ni dopuščalo svobodne izbire staršev.

Poleg tega, če je bil v ruskih šolah zastopan ukrajinski jezik na zahtevo staršev- ruski je bil obvezen predmet. Neukrepanje staršev v tej situaciji je vplivalo tudi na usodo maternega jezika, navaja analitik.

Na splošno, čim višja stopnja izobrazbe in število mestnega prebivalstva na določenem ozemlju je bila ruščina pogosteje uporabljena kot jezik poučevanja.

Predvsem pa poročilo CIA navaja neuradne podatke, ki navajajo, da so v več mestih na vzhodu Ukrajine, verjetno v Dnipropetrovsku in Donecku, ukrajinske šole popolnoma izginile.

Kot profesor emigrant, ki je pričal o Donetcki univerzi se je poučevalo izključno v ruščini.
Ruski je postal sovjetski uradni jezik, ukrajinski pa podeželsko narečje.

Ruski jezik v ZSSR je bil instrument komunikacije, kot je bila latinščina v srednjeveški Evropi.

Ruščino so gojili kot prestižni jezik komuniciranja vseh sovjetskih narodov. Ukrajinci so bili obravnavani kot navadno ljudstvo, in nekateri prebivalci mest so imenovali ukrajinščino – vulgarno podeželsko narečje, poroča dokument.

ЦРУ про мову
avtorstvo fotografije – www.cia.gov
Uporaba ruskega jezika v Ukrajini

Učinkovitost rusifikacije je pokazalo dejstvo, da so mlajši državljani bolj verjetno govorili rusko. Če je le 22% etničnih Ukrajincev, starejših od 50 let častili ruščino kot avtohtono, je bil ta odstotek dvakrat višji za mlajše prebivalce vzhodnih mest.

Mešane zakonske zveze med Rusi in Ukrajinci so prav tako prispevale k uspešni asimilaciji. Predstavljali so več kot četrtino vseh zakonskih zvez, kar je ustrezalo najvišji stopnji med vsemi republikami, razen Latvije.

Neorganizirani, a pogumni ukrajinski disidenti

Za razliko od nekdanjih prikritih članov je bilo disidentsko gibanje razdeljeno, njegovi udeleženci pa niso bili zelo bojeviti oz. militantni. Istočasno so delovali odkrito: napadali, organizirali demonstracije, pisali peticije, objavljali gradiva.

Še posebej sovjetski režim je bilo značilno, da so bili disidenti različnih poklicev. Zlasti humanistične vede – učitelji, filologi, pisatelji, zgodovinarji, literarni kritiki, novinarji in odvetniki. Srečali smo disidente tudi med predstavniki znanstvenih in tehničnih področij.

Kljub razliki v pogledih na taktike boja, so bili ukrajinski apostati prav tako nezadovoljni z oblastmi, ker so zahtevali več svobode in decentralizacije. Takšno mnenje daje analitik agencije CIA na podlagi določb dopisov, ki so navedeni v dokumentu.

Med disidenti so najbolj prepoznavni pripadniki “šestdesetih”, skupina proevropskih, humanističnih, domoljubnih pesnikov. Kljub aretacijam so odkrito razglasili nacionalno dostojanstvo in pozvali k zaščiti svojega maternega jezika.
Ukrajinska partijski veljaki proti disidentom

Stranka elite UZSR je zagovarjala sovjetski režim, ker je bila del nje. Toda voditelji v regijah niso podprli pobude Brežnjeva o centralizaciji.

Zlasti rusificirana Dnipropetrovska skupina je bila sovražna do disidentov. Zato so se tam pojavili številni voditelji strank, med njimi Leonid Brežnjev in Vladimir Shcherbytskiy.

Donecka stranka elita je bila manj odvisna od Moskve. V šestdesetih letih se je število strank močno povečalo, tako da je lokalna organizacija postala vodilna v Ukrajini.

Takšno dejstvo je skupaj z gospodarsko močjo prisililo ukrajinske in moskovske poveljnike, da upoštevajo potrebe regije. Stališče te skupine glede politike Brežnjeva je bilo pasivno in nejasno.
Harkovski voditelji so sprva podpirali disidentske pisce, kasneje pa so jih preganjali. Od tod je tudi prišel Petro Šelest, ki je vodil regionalni odbor v Kyivu, “prišel je ven” in postal prvi sekretar Komunistične partije Ukrajine.

Petro Šelest je bil vazal, ki je ljubil svoje posestvo

Petra Šelesta so Američani imenovali “vazal, ki je iz ljubezni do svojega posestva povzročil bes pri gospodarju.”
Ukrajinski vodja je podprl lobi v Doneckem premogovniku. Zlasti na 24 kongresu Komunistične partije je bil odkrito ogorčen, ker so v zadnjih petih letih bile zgrajene le dve novi rudarske jame v Donbasu.
Petro Shelest ni bil omejen na vrsto gospodarskih vprašanj. Na kongresu Zveze pisateljev Ukrajine je pozval k zaščiti ukrajinščine.
“Moramo se upreti … zamašitvi našega jezika” – ta izraz je označil zaradi uporabe ruskih besed, pojasnjuje dokument.

ЦРУ про мову
Avtorsto slike – UNIAN
Vodja stranke je sprožil spremembe v izobraževanju.
Predvsem leta 1965 je minister za višje in srednje izobraževanje ukrajinskega UZSR Jurij Dadenkov rektorjem univerz podal pisno navodilo, naj imajo ukrajinska predavanja. Peter Shelest je bil pripravljen podpisati to odredbo, vendar je bil odpoklican iz centra partije.
Glavnega ukrajinskega komunista je podprla večina voditeljev regionalnih odborov Ukrajinske UZSR in celo več voditeljev drugih republik. Morda zato, kot meni avtor, po razrešitvi prvega tajnika komunistične partije mu ni bilo dovoljeno vrniti se v Kyiv.

Volodimir Shcherbytskiy je bil zvest Brežnjevu

Po Petru Shelestu je ukrajinsko komunistično stranko vodil Vladimir Shcherbytskiy, rojen iz skupine Dnipropetrovsk.
Bil je “Brežnjevov človek”, vendar ne strahopetec, kot so bili na primer nekateri voditelji srednjeazijskih republik, so verjeli v CIA.
Najprej je bil gospod Shcherbytsky zaposlen s kadrovskimi vprašanji – odpustil je 10 od 25 prvih sekretarjev regionalnih odborov stranke.
Nato je nov vodja napadel ukrajinske disidente. V Lvivu sta bili organizirani dve odmevni sodni spori proti turistom, obtoženim povezovanja z Organizacijo ukrajinskih nacionalistov.

Ukrajina je imela skoraj vse, kar je bilo potrebno za neodvisnost

Ukrajinci niso imeli izkušenj s politično neodvisnostjo, vendar so imeli veliko evropsko kulturno dediščino, ugotavlja avtor v zaključkih temeljite študije.

Леонід Брєжнєв
Avtorsto slike – UNIAN
Gospodarstvo je bilo razmeroma uravnoteženo in kmečko društvo se je za pol stoletja spremenilo v narod z raznoliko socialno strukturo.
Toda Ukrajina se je razlikovala v dveh značilnosti v primerjavi z sosednjo Poljsko in Češkoslovaško.
Prvič, odsotnost nacionalnih oboroženih enot. Čete, ki so bile nameščene na ozemlju Ukrajine, so bile mešane in so sestavljale predstavnike vseh narodov ZSSR.
Drugič, ukrajinske stranke in vladni uradniki so bili bolj vključeni v sovjetski sistem kot njihovi češkoslovaški kolegi.
Po analizi obsega rusifikacije je CIA-jevo poročilo iz leta 1975 napovedalo, da bo v desetih letih število Rusov in rusificiranih Ukrajincev predstavljalo tretjino prebivalstva Ukrajine in po petdesetih letih (2025) bo rusificirana polovica Ukrajincev.

Vir:https://www.bbc.com/ukrainian/blog-history-39328694?SThisFB

comments powered by Disqus