Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Inavguracija Zelenskega: presenečenja, zanimivosti in “igrice” – Sofiya Sereda

ponedeljek, maj 20, 2019, 21:37

 

Na poti v parlament je šesti predsednik Ukrajine Volodymyr Zelenskiy pozdravil svoje navijače in prijatelje, ki so se zbrali pod zidovi Verkhovne Rade, in Jevgenijya Koshova je celo poljubil na čelo.

https://is.gd/Di7053

Medtem so nekateri v občinstvu na otvoritvi opazili, da je nekaj prisotnih ljudi ob tem času imelo v rokah narobe obrnjene ukrajinske zastave, in to je po njihovem mnenju slabo znamenje:

Potem je Zelenskiy čakal na uradno slovesnost. Prvo presenečenje pa se je že zgodilo.

Predsednik parlamenta Andriy Parubiy, ki je naznanil visoke goste, prisotne na otvoritvi novega predsednika, je pozabil na predsednika Latvije Raymonda Veyonissa. Venar se ga je spomnil, ko je že objavil vsa imena. Medtem pa latvijski voditelj sam ni pokazal znakov, da bi se ga takšno dejanje lahko dotaknilo.

Po predstavitvi so gostje odšli na uradno slovesnost. Volodymyr Zelenskiy je postal prvi predsednik Ukrajine, ki so ga pri zaprisegi vodile ženske.

Ena izmed njih je bila vodja Ustavnega sodišča Natalia Shaptala (peljala je protokol zaprisege Zelenskega in mu izročila simbole predsedniške moči), druga – vodja Centralne volilne komisije Tetyana Slipachuk (uradno je objavila izid volitev in izročila potrdilo predsedniku Zelenskemu).

In pri izročilu simbolov predsedniške moči se je tudi zgodil spodrsljaj. Ko je Volodymyr (ukr. Bulava – slov. bojni kij, op.prev.) Zelenskiy izročil predstavniku straže, je ta padel s slovesne blazine na tla. Nekdo je v tem videl slab znak.

Tudi govor novoizvoljenega predsednika ni prišel brez presenečenj. Ko je Zelenskiy začel govoriti v ruščini, ko se je obrnil na prebivalce pripojenega Krima in okupiranega Donbasa, je iz dvorane prišel krik: “Oni razumejo ukrajinski jezik.” Ta komentar je bil izrečen s strani vodje “Radikalne stranke” Olega Lyashka.

Zelenskiy pa je odgovoril: “Ali razumejo ukrajinski jezik? Ja? Hvala, hvala, ker še naprej razločujete ljudi, gospod Lyashko«, in je nadaljeval svoj govor.
Tudi sam Zelenskiy se ni izognil priložnosti, da bi se “obregnil” nad poslanci. Zlasti zato, ker so ga imenovali za predsednika, ne tisti na dan, kakor je on zahteval.

»Moje imenovanje za predsednika ste določili na ponedeljek, na delovni dan.
V tem vidim en plus – to pomeni, da ste pripravljeni na delo«, je dejal.

Če povzamemo govor novoizvoljenega predsednika in generalne otvoritvene slovesnosti, je predsednik parlamenta Andriy Parubiy dejal: “Bilo je zabavno. Hvala predsedniku Ukrajine!”

S tem je že povzročil smeh v dvorani. In sledila je ironična pripomba Zelenskega: “To je samo začetek.”

Še ena podrobnost, ki je vzbudila živahno razpravo: dejstvo, da Vasilij Hrytsak, vodja SBU in poveljnik Posebnih operacij Ukrajine Igor Lunyov, nista spoštovala slovesnega dela inavguracije načelnika šestega predsednika Ukrajine Volodymyrja Zelenskega.

Minister za obrambo Stepan Poltorak in minister za notranje zadeve Arsen Avakov prav tako nista izkazala časti Zelenskemu. Vendar po protokolu tega niso morali storiti, ker sta pripadnika civilne službe.
Vir: https://www.radiosvoboda.org/a/29952603.html?fbclid=IwAR3AMMQaMMb5icN2XGuqMZHEIu-Z6QfUNEMfpgEFkJFfco753c0yH-C0Yeg

comments powered by Disqus