Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Dan ukrajinskega jezika in pismenosti: citati, dejstva in miti o ukrajinskem jeziku

četrtek, november 9, 2017, 21:52

Dan ukrajinskega jezika in pismenosti je postal uraden v letu 1997. Zgodovina ukrajinskega jezika pa je starodavna. Članek o Dnevu ukrajinskega jezika in literature, bo govoril o zgodovini, tradiciji in praznovanju: Dodali bomo še nekaj zanimivih dejstev o ukrajinskem jeziku.

Zgodovina nastanka praznovanja Dneva ukrajinskega jezika in pismenosti

Nestor-kronist (XI. stoletje). Kiparska rekonstrukcija lobanje SA Nikitina, 1985

Datum ukrajinskega jezika in pismenosti je povezan s pravoslavnem praznikom – gre za dan spoštovanja letopisca (kronista) Nestorja. Raziskovalci in znanstveniki verjamejo, da je prav on s svojim delom prvi začel pisanim ukrajinskim jezikom. Ko so naši predniki pošiljali otroke v šolo, so to delali prav na ta dan, po cerkveni službi, in so molili ter prosil kronista, da blagoslovi delo bodočih učencev. To ni presenetljivo, saj si je spoštovani letopisec pridobilo svetovno slavo. Prav življenjsko delo letopisca Nestorja, ki je avtor Zgodovine minulih let[1], to pomeni, da je napisal kroniko Kyivske Rusi in zapustil svetu neprecenljiv zaklad, ki se imenuje – “Povist’ vrem’anykh lit“[2].

Torej, Nestor-kronist je bil duhovnik – pisar v Kyivo-Pecherski Lavri[3] in kronist. Njegove relikvije so še vedno v Kijevu, v podzemnih jamah omenjenega znamenitega svetišča.
Zanimivo je dejstvo, da so preučevali kronistove relikvije. V 80-ih letih so forenzični strokovnjaki opravili temeljito študijo. Na podlagi tega so rekonstruirali njegov portret, pa smo izvedeli, kako je letopisec Nestor v resnici izgledal.

Sodobnost:

Vsako leto na dan, 9. novembra, svečano polagajo cvetje ob spomeniku Nestorja. Od označevanja 2000-letja je izredno zanimiva tradicija vse-ukrajinske proslave v sodelovanju z – “radio- kontaktom”. Na ukrajinskem radiju ob tem dnevu potekajo številne objave in razprave, v katere se lahko vključijo številni poslušalci. Ne gre brez letnih tekmovanj, ki so se začela z natečaji Petra Yatsyka. Gre za tekmovanja v znanju ukrajinskega jezika katerega se udeležujejo Ukrajinci iz celega sveta. Število udeležencev se meri v milijonih.

20 zanimivih dejstev o ukrajinskem jeziku:

1. Dvojina je izgubljena oznaka ukrajinskega jezika, o katerem danes malo ljudi ve. Na primer, niso rekli “dva slova“, ampak »dvi slovi« oz. “dve besedi”. Dvojina je bila leta 1933 prisilno odstranjena, da bi uničili posebnost ukrajinskega jezika, ki se je razlikovala od ruskega jezika.
2. V ukrajinskem jeziku obstajajo tri oblike prihodnjega časa: preprosta, zapletena in sestavljena.
3. V letih 1918-1920 je bil ukrajinski jezik uradni jezik Kubanske ljudske republike. Tako so bile meje ukrajinskega jezikovnega razporeda precej širše kot prej. Dovolj je, da si ogledamo jezikovni zemljevid iz leta 1871, kjer se jezik slavčkov (ukrajinščina – op. prev.) razliva “Od Siana do Dona”.

4. Ukrajinski jezik je tesno povezan s starim slovanskim jezikom, skupnim jezikom prednikov vseh sodobnih Slovanov.

5. Glede na dokazane rezultate raziskave V. Kobilyuka je bil naš jezik oblikovan v obdobju X-IV tisočletju pred našim štetjem. Torej, lahko veliko ukrajinskih besed najdemo v sanskrtu, ne pa v ruskem, nemškem, turškem, grškem in drugih jezikih. Navsezadnje so vsi omenjeni jeziki nastali veliko kasneje kot ukrajinščina.

6. Da bi vse besede vsebovale pomanjševalnice, ​​verjetno ni le posebnost jezika, temveč tudi posebnost naših ljudi. Celo nacionalna himna vsebuje glamurozne besede, kot je “storonci” (pomanjševalnica od država – op. prev.) in “vorozhenki”, (pomanjševalnica od sovražniki – op. prev.). Pri nas to zveni zelo nežno.

7. Kljub temu, da se ukvarjamo z “vorozhenki“, pomeni, da so Ukrajinci vedno močni ljudje, ki se lahko sami zaščitijo od vsega hudega. To dokazuje slovar sopomenk, v katerem imajo največ sinonimov – do 45 besed na besedo “biti”.

8. Največje število besed v ukrajinskem jeziku se začne s črko “P”. Najmanj pogosta je bila črka “F”. V večini primerov se besede, ki se začnejo s to črko so izposojene iz drugih jezikov. Ste kdaj opazil, kako starejši ljudje namesto “F” uporabljajo “HV”? (firtka – hvirtka, fanera – hvanera, Fedir – Hvydir).

9. Sedem sklonov samostalnika, na katerega smo navajeni. Po tem razlikujemo ukrajinščino od drugih vzhodnoslovanskih jezikov. Vokativ, ali zvalnik obstaja le v slovnici starih jezikov: latinščini, grški in sanskrtski slovnici[4].

10. V ukrajinskem jeziku sta dve črki “g”. Pred tem je bila ena izmed teh črk, označena z “ґ”, umaknjena iz uporabe, vendar je v devetdesetih letih znova vstopila v ukrajinski jezik.

11. Imena vseh mladičkov živali v ukrajinskem jeziku pripadajo srednjemu spolu.
12. Od osemnajstega do devetnajstega stoletja so v ukrajinskem jeziku uporabljali do petdeset različnih pisnih sistemov! Torej, v pravopisnih izrazih, ukrajinski jezik presega celo najtežji jezik na svetu – mongolščino.

13. Na koncu šestnajstega in na začetku devetnajstega stoletja so v Ukrajini uporabljali skript, imenovan “kozaški hitropis”, ko se nekatere črke razlikujejo od sprejetih v cirilici.
14. Ukrajinski jezik ima pol-uradni status v Združenih državah Amerike (Cook County Illinois). Okrožje je del Chicaga s predmestjem. Ukrajinski jezik je bil izbran kot eden izmed najbolj razširjenih jezikov na tem območju.

15. V ukrajinskem jeziku in do danes so ohranjena imena mesecev iz starega slovanskega koledarja. Deloma so prisotni tudi v drugih slovanskih jezikih, kar pa ne pomeni, da to velja za rossijki jezik.

16. Najdaljša beseda v ukrajinski – “. Dyhlordyfeniltryhlormetylmetan”. Gre za ime kemikalije za nadzor škodljivcev, ki je sestavljeno iz 30 črk!

17. Sodobni ukrajinski jezik ima okoli 256 tisoč besed in je vključen v seznam jezikov, ki se do danes uspešno razvijajo.

8. Ivan Kotlyarevski zavestno velja za utemeljitelja novega ukrajinskega jezika. Uradno potrjujejo, da so po objavi njegove “Eneide”, naš jezik začeli enačiti z literarnim.

19. Veliko število besed in jezikovnih korenin je prišel k nam iz časa Tripiljske kulture, kot je razvidno iz topografskih imen, ljudskih pesmi iz predkrščanskih časov. Veliko jezikovnih oznak najdemo v starodavnem indijskem jeziku – sanskrtu. Vedski viri prihajajo k nam že pred 5 tisoč let.

20. Ne glede na zgoraj napisano velja omeniti dejstvo, da so ukrajinski jezik poskušal ubiti 134-krat v zadnjih 4 stoletjih! Kdor ne verjame, si lahko prebere podrobnosti nesmrtnem ukrajinskem jeziku oz. jeziku slavčkov na tej povezavi: http://vsviti.com.ua/interesting/society/70620

Vir:http://vsviti.com.ua/ukraine/77688

[1] https://sl.wikipedia.org/wiki/Zgodovina_minulih_let

[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Primary_Chronicle – primerjaj nepravilen slovenski prevod »Kijevska Rusija« in pravilen angleški prevod Kievan Rus’

[3] https://en.wikipedia.org/wiki/Kiev_Pechersk_Lavra

[4] Zvalnik ali vokativ obstaja tudi v srbščini, hrvaščini, bosanščini in črnogorščini – nekoč smo tem jezikom rekli srbohrvaščina

comments powered by Disqus