Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Dan zmage v Kyivu – spopadi na ulicah

sreda, maj 10, 2017, 12:39

Ob dogodkih, ki potekajo po vsej državi, 9. maja je ukrajinska policija pridržala, več kot 40 ljudi, poročajo na Ministrstvu za notranje zadeve Ukrajine.

9 травня

V centru Kyiva so policisti aretirali 9 ljudi

Do večine aretacij je prišlo v Kyivu, kjer je potekala akcija privržencev različnih političnih stališč. Prišlo je do medsebojni manjših spopadov med protestniki in protestnikov s policijo.

9 мая

Cvetje v Parku svobode

Dva tabora

Na stotine, če na tisoče policistov je prišlo v torek na ulice Kijeva s ciljem preprečevanja spopadov med dogodkih 9. maja.

9 травня
Slika: Copyright UNIAN: napis v centru Kyiva je bilo več množičnih akcij, vendar so mnogi, v skladu s tradicijo, nosili cvetje v Park slave na lastno pobudo.

Po eni strani, so prebivalce in obiskovalce spodbujali, da pridejo na akcijo “Nesmrtni polk«: Cilj je – na dan zmage pokazati spominsko fotografijo svojega dedka veterana.

9 травня

Prepovedana simbolika

Z druge strani – na predvečer praznika, so poročalio akciji  v drugem taboru in o njihovi nameri, da opravijo svojo akcijo “Smrtni polk” – “preprečevanje blamaže v Kyivu”. To so razglašali v nacionalistični organizaciji OUN.

V varnostni službi Ukrajine (SBU) so dejali, da vidijo nobenega razloga, da prepovejo parado “Nesmrtnega polka«. To je potrdil vodja Ministrstva za notranje zadeve Arsen Avakov in obljubil, da policija ne bo dopuščala nobenih proti-ukrajinski simbolov ali proti-ukrajinskih izjav.

9 травня

Vir: http://www.bbc.com/ukrainian/features-39862650?ocid=socialflow_facebook

Svyatoslav Khomenko, Oleg Karpiak BBC Kyiev

comments powered by Disqus