Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Demčešin – cena ruskega plina bo pod 250 $

sreda, april 1, 2015, 9:42

Cena ruskega plina, ki je bila določena v letu 2009 vsebuje pogodbeno formulo, ki temelji na popustu ali znižanju cene ruskega plina za Ukrajino. To pomeni, da bo v drugem četrtletju tega leta cena ruskega plina manjša kot 250 $ za tisoč kubičnih metrov.
O tem je poročal Vladimir Demčešin, Minister za energijo in rudnike. “Vem, da bo cena nižja od 250$. Pričakujemo, da bo omenjena cena znašala okoli 248$. Treba je upoštevati, da se pri njih, glede na določeno formulo, cene plina dnevno spreminjajo “, je povedal minister novinarjem po vladni seji.
Kot vemo, o oskrbi s plinom od aprila aprila naprej, tj. po poteku ti. “zimskega paketa” so že potekali tristranski pogovori, ki so bili v Bruslju. Udeleženci tega sestanka, ki je bil 20. marca so se skoraj o vsem dogovorili. Edina razlika je v podrobnostih pogodbe, ki določa formulo “vzemi in plačaj”.
Takšno določba je izpodbijana s stockholmsko arbitražo. Na podlagi takšne formule je “Gazprom” že določil Ukrajini kazni, ki presegajo 20 milijard dolarjev povezano z “zimskim paketom”.
Takšna kazen ne bodo uresničena, čeprav se Ruska stran temu ne želi odpovedati. “Gazprom” bo svojo pravico   poiskal na sodišču.
Po drugi strani, Kijev in Bruselj podpirata nadaljevanje “zimskega paketa”. Poleg tega so se z rusko stranjo dogovorili za podaljšanje popust v višini 30%, vendar ne več kot 100 $ za 1 tisoč kubičnih metrov. In znova se odpira vprašanje odplačila dolga, ki ga ukrajinska stran ne priznava in omenjeni dolg izpodbija z arbitražo.
Dejstvo je, da cena plina po pogodbi iz letu 2009 ni vezana na svetovne cene nafte. V prvem četrtletju leta 2015, je omenjena cena, glede na leto 2014, padla z 378 $ na 329 $ za tisoč kubičnih metrov. Interfax-Ukrajina
Vir: http://www.pravda.com.ua/news/2015/03/31/7063302/

comments powered by Disqus