Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Die Welt: Tako slabo, kot je zdaj pri Putininu še ni bilo

sreda, januar 14, 2015, 17:37

“Nekdanji sovjetski predsednik Mihail Gorbačov je bil na Krimu. To je bilo avgusta 1991, ko so njegovi nekdanji kolegi skušal izvesti državni udar v Moskvi”, pravi Filip Pjatov na straneh nemškega časopisa Die Welt. Samo nekaj dni takšnem polomu je Boris Jelcin obvestil Gorbačova, ki je bil takrat generalni sekretar KPSZ, da so v Rusiji prepovedali komunistično partijo.
Potem bil ves svet priča temu, kako je nekoč najmočnejši človek v Sovjetski zvezi, v nekaj dneh postal politično truplo. “Vendar pa je opomniti, da sprememba oblasti v Rusiji, ni brez vzroka, poudarja novinar. Sovjetsko gospodarstvo je bilo ogroženo: cena nafte je bila zelo nizka, in vojna v Afganistanu je terjala ogromne denarne zneske iz državnega proračuna”. Nekdanji generalni sekretar Leonid Brežnjev, ki je vladal 18 let, je pustil za sabo zapuščino politične in gospodarske stagnacije, kar je bil velik zalogaj tudi za reformistično mislečega Gorbačova. Danes so vzporednice med Rusijo v letu 2015 in v Sovjetski zvezi 1991 “zelo jasno vidne”, piše Pjatov.
“Če sledimo Putinovi logiki, razmere v Rusiji niso tako grozne, on ljudem obljublja svetlo prihodnost, v kateri ne bodo obstajale nizke cene nafte in ne bo nestabilnosti glede nacionalne valute”, piše v članku. Putinova najnovejša triurna novinarska konferenca je izzvenela, kot da v Rusiji ni nobene sledi krize. Putin je poudaril, da je državni proračun uravnotežen, pokojnine so se povišale, letina pa je v Rusiji letos rekordna. Kar se tiče bega kapitala, nizkih cen nafte in inflacije, vse to, je po njegovem, sicer res. Za rusko gospodarstvo pa ne bo večjih težav, najkasneje po dveh letih bo vse v redu. V krizi, kot je dejal Putin, obstaja tudi pozitivna stran: rusko gospodarstvo je končno doživelo diverzifikacijo. Zakaj?, se sprašuje Putin in sam odgovarja: – Ja, zato, ker tako mora biti.”
Med drugim, padec cen nafte, se ni zgodil prvič in Rusko gospodarstvo je imelo dovolj priložnosti, da se znebi odvisnosti od plina in nafte. Za njega je vse, kar se zdaj dogaja v Rusiji nič več kot ena prehodna kriza, ena izmed mnogih. Vendar pa je realnost drugačna: tako slabo, kot je zdaj, v Rusiji ni šlo tako narobe. Zato se zna zgoditi, da bo za Putina letošnje leto zadnje leto njegove vladavine. In vse to se lahko zgodi, ne samo zaradi ekonomskih razlogov, pravi dopisnik Die Welt. Putina zdaj ne ogroža samo jeza ljudi, še bolj nevarna je jeza elit.
Ruske elite ne potrebujejo demokracije, njih zanimajo le imperialistični širitveneni Putinovi načrti, piše v članku. V tem primeru, politična in gospodarska stabilnost je odvisna od priložnosti, kako bodo pridobivali čim več sredstev in kako bodo kopičili osebno bogastvo. Oligarhi, poslovneži in politiki so zaenkrat prijazni s Putinom, vendar pa se to prijateljstvo lahko konča v trenutku, ko se predsednik odloči, da so njihove milijarde nujen vir in da so bistvenega pomena za državo v času krize.
Poleg tega ruski oligarhi nimajo interesov v Ukrajini, pravi Pjatov. Za razliko od Putina, oligarhi niso zainteresirani za novo hladno vojno proti Zahodu. “Od prvega trenutka, odkar je Putin nastopil mandat, vidimo navzkrižje interesov med predsednikom ter političnimi in gospodarskimi elitami. Dejstvo je, da Zahod želi, da se obračuna s Putinom in ne z Rusi. Torej, vsi podporniki, ki so v ozkem krogu s Putin, v letu 2015 ne bodo preživeli”, so zaključili v članku. Koriščeni so materiali: inopressa.ru
Vir:http://inforesist.org/tak-ploxo-kak-sejchas-dela-u-putina-ne-shli-nikogda-die-welt/
new-1

comments powered by Disqus