Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Dmitrij Oreškin: Putin ni zmagal!

torek, februar 14, 2017, 12:04

Trump velja za človeka, ki zelo spretno drži to, kar misli, da je pomembno. Lahko se tudi zgodi, da bo delno odpravil sankcije Rusiji, zavedajoč se, da obstajajo še bolj močni vzvodi vpliva na Rusijo. Na primer cena nafte. Ta se bo zmanjševala. Kaj potem še Putin lahko ponudi svetovnem trgu, razen energije? In Trump bo medtem napredoval! Če upoštevamo, da mora biti Amerika prva na svetu. In Rusija naj za njim počasi cepeta. Saj je Rusija, kot nekoč Sovjetska zveza – na robu izčrpanosti. Povečala je 5-krat proračun za obrambne izdatke, in Putin ve, da poleg tega ni mogoče kaj več storiti.

Za Ukrajino bi lahko bila odprava sankcij razočaranje. Že vsakdo razume, da Putin kmalu Krima ne bo vrnil in to le iz enega razloga: vračilo Krima Ukrajini bi bila zanj politična smrt. Ljudem bi bilo zelo težko pojasniti zakaj so najprej vzeli Krim in se hoteli združiti, nato pa Krim nenadoma vrniti Ukrajini. Ne gre!

Pred Putin pa je veliko bolj resen problem: on ne ve, kaj storiti z Donbasom. Zelo se bo trudil, da ga potisne nazaj v Ukrajino, ampak je pomembno, da pri tem zadrži zmagovalni izraz na obrazu. Da bo videti, da je to »velika geopolitična zmaga«. Žal, v Rusiji, živimo s sovjetsko duševno sliko sveta – »imamo več ozemlja – mi smo bogatejši.” Temu pa ni tako. Danes neko ozemlje ni nekaj, da si lahko ustvarjaš samo dobiček, v vse to moramo veliko vlagati.

Ozemlje je v bistvu potrošnik, ne proizvajalec. In če je proizvajalec, potem pa je treba pred eksploatacijo vse reformirati, preurediti, naložiti zelo veliko denarja in šele potem čakati, da se to povrne. Edini znam primer povečanja ozemlje, ki je znan v zgodovini povojne Evrope – je združitev vzhodne in zahodne Nemčije. In takrat je Zahodna Nemčija vložila v Vzhodno Nemčijo več kot dva bilijona evrov. Kljub temu, v Vzhodni Nemčiji ni tako, kot je v Zahodni Nemčiji. Tako Rusija zdaj vsako leto v Krim prelije okoli 100 milijard rubljev in tam se skorajda nič ne premakne.

Veselje nad geslom “Krim je naš” se je zaklučilo in ni opaziti nobenega izboljšanja, in še dve in pol milijarde dolarjev je šlo iz zveznega proračuna. In to je realnost. In še dražje pride Rusiji Donbas. Zato Putinu ostanejo naslednje ugodne geopolitične možnosti – Krim ostaja v Rusiji. In ostal bo tam naslednjih nekaj let, do končnega razpada Putinovega sistema. Potem pa bo Krim zares odločal o svoji usodi: ali bo ostal v Rusiji ali se bo ponovno priključil Ukrajini ali se bo pridružil morda Turčiji. (Samo da s tem ne bo užalil Ukrajine).

Ampak tako je urejena prostorska struktura sodobnega sveta. Razpad držav je veliko lažji kot združitev. Toda Putin ne želi plačevati za »razbito posodo«: Naj za porušeni Donbas poskrbi Ukrajina! V Ukrajini pa samo tretjina prebivalstva meni, da je treba vrniti Donbas Ukrajini in ustrezno plačati ljudem tisto kar jim dolgujejo, čeprav bo to za ukrajinsko gospodarstvo in politiko zelo težko. Bojim se, da bo to tempirana bomba za Ukrajino. To pomeni, da bo veliko težje živeti z Donbasom kot brez njega.

Nobenega dvoma ni, da bo Putin škodoval Ukrajini kjer je to mogoče. Vendar pa so zdaj njegove zmogljivosti zelo omejene, vsaj v vojaškem smislu. Ukrajina je okrepila svojo vojska in jo očistila od agentov FSB. Ukrajina melje počasi, vendar pa počasi izvaja reformo, tako da je upanje, da bo gospodarstvo začelo rasti. To je podobno, kakor se je Poljska razvijala 25 let nazaj in se še vedno razvija po sprostitvi od sovjetskega vpliva. Vse države nekdanje socialistične skupnosti so se močno dvignile, v primerjavi s časom Sovjetske zveze.

Ukrajina bi morala storiti enako, ampak seveda, če je v tem boju ne bi motili ljudje iz Kremlja. Obstaja pa tudi problem dejanskih ukrajinskih elit in volivcev. Ali bodo izvedli reforme ali ne ali bodo podprli ali podjetja ali bodo kot v Moskvi gradil hierarhijo, ki je na oblasti in se borili za denar. Takšna izbira pa ni odvisna od Putina.

Vse, kar se je moralo zgoditi se je že zgodilo. Za naslednji vojaške vratolomije Putin nima dovolj sredstev. Ukrajino je Putin izgubil, v Sirija ni dosegel nič, vzel kos ozemlja od Gruzije. Če govorimo o geopolitiki, tudi na tem področju Putin izgublja. Čeprav se ta izjava zdi čudno, ker je zasedel Krim … Ampak je s tem izgubil bitko z Ukrajino. Potratil je 300 let odnosa med narodi.

Sedaj bo Putin izgubil še Belorusijo, nato pa bo imel težave s Kazahstanom. Model interakcije, ki jo ponuja na podlagi sovjetskih vzorcev lahko smo potisnite na vas daleč nazaj. Če bi imela Rusija privlačne programe razvoja in aktivnosti – bi bilo mogoče marsikaj doseči. Če bo Ukrajina nekam šla je to pot v smeri Evrope. To je znak, da je Putin utrpel geostrateški poraz.

Vedno več Rusov gre v nasprotno smer. Res je, lahko še vedno osvoji kakšen kos ozemlja. Toda, ko se začne odvijati resnično življenje, ljudje začnejo bežati proč od tega. Poglejmo Pridnestrovje. Tam je bilo 850.000 ljudi, ko se je vse začelo, in je sedaj jih je komaj 400 tisoč. Ljudje so razpršeni in brezciljno tavajo po svetu.

Isto se bo zgodilo z Donbasom, če ostane v ruski sferi. Enako bo z Abhazijo in Južno Osetijo. Enako se bo zgodilo v Rusiji in z ruskimi ljudmi, ki se bodo začeli seliti po svetu. Putin je že naredil vse, kar je lahko. Zdaj bo Rusija prejela sadove teh čudovitih dejanj. Sledi nadaljnja izolacija in gospodarsko nazadovanje. Reform ni za pričakovati, saj je to sredstvo za uničenje hierarhije na katerih temelji vsa Rusija.

Vir: https://www.obozrevatel.com/blogs/34685-putin-proigral.htm

comments powered by Disqus