Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

DNEVI TARASA ŠEVČENKA V SLOVENIJI

ponedeljek, marec 19, 2018, 21:35

10. marca 2018, smo se zbrali v Sloveniji oz. v Štanjelu, Ukrajinci in prijatelji. Šlo je za mednarodno druženje in proslavo kulturnega dneva povezanega z največjim ukrajinskim pesnikom Tarasom Ševčenkom. Omenjena prireditev povezuje vse Ukrajince iz vsega sveta. Organizatorji letošnjega dogodka smo bili Andrija Hevka, Inna Demchenko Fröhlich, Jože Šimec, ki s svojim prizadevanjem delujemo na področju povezovanja narodov in narodnosti na območju Slovenije, Hrvaške, Italije – Skupnost: ALPE – ADRIA Povezovalka celotnega programa nastopov je bila IVANA HEVKA.

https://www.facebook.com/nikola.krizmanic/videos/1630738976962504/

Fotografija osebe Viktoria Skyba.

Slika 1: Predstavniki Italije pod vodstvom ge. Viktorie Skyba

V Štanjelu pa so sodelovale naslednje države: Slovenija, Ukrajina, Hrvaška in Italija. Razlog tega dogodka je, da je pred več kot stotimi leti prav pri nas nastala naša »Slovenska – Zaporoška sič«. V srednjeveškem mestu so se takrat zbirali najbolj narodno zavedni ljudje, ki so vedeli za Ukrajino in proslavljali boje zaporoških kozakov.

Fotografija osebe Nikola Krizmanic.

Slika 2 : Znameniti doprsni kip T. Ševčenka v Štanjelu – prvi na prostorih nekdanje Jugoslavije

Fotografija osebe Karpati Lipovljani.

Slika  3: Prelepo cvetje v barvah Ukrajine – prispevalo Veleposlaništvo Ukrajine v R. Sloveniji

Prav tukaj je, izpod peresa slovenskega duhovnika, Josipa Abrama nastal prevod Kobzarja, nato pa sta bla leta 2010 postavljena dva čudovita doprsna kipa T. Ševčenka in J. Abrama. Dne 10. 2018 marca smo se zbrali, da počastimo našega velikega pesnika in akademskega slikarja Tarasa Ševčenka in prevajalca njegovih del Josipa Abrama.

Fotografija osebe Nikola Krizmanic.

Slika 4: Prelepa dekleta pod vodstvom zborovodkinje Anite Nađ

Poudariti je treba samo to, da smo danes zahvaljujoč predstavnikom slovenske in ukrajinske cerkve doprsna kipa T. Ševčenka in Abrama blagoslovili s sodelovanjem Škofije Koper. Hvala o. Vasilju Kučirka (Ukrajinska pravoslavna cerkev – Kyivski patriahat) in Petru Parvuju, Škofiji Koper, škofu dr. Juriju Bizjaku in župniji Kobjeglava, družini Markočič, krajanom Štanjela in okolice ter občine Komen. Zdaj imamo tudi Božji blagoslov. Zato smo zelo hvaležni vsem, ki so na kakršenkoli način prispevali, da se omenjeni projekt zaključi.

Fotografija osebe Viktoria Skyba.

Slika 5: Duhovnika Vasul Kuchyrka in Petru Parvu

Pa še to:

Za tiste, ki so se prvič srečali s Štanjelom in kipom T. Ševčenka v Sloveniji: Izbrani kipar, ki je naredil oba doprsna kipa je je bil svetovno znani umetnik Mirsat Begić. Avtor projekta in idejni vodja – od začetka do konca – je bil Andrija Hevka, ki je v sodelovanju z družino Markočič, ob podpori občine Komen, Ministrstva za kulturo Slovenije in drugih korak po korak prišel do realizacije svojega največjega življenjskega dela. Menimo, da smo prav letos izpolnili vsa naša pričakovanja in sicer:

1. Da je srednjeveško mesto Štanjel postalo zares romarska meka za vse Ukrajince in prijatelje iz celega sveta.

2. Srečni smo  da je zaživelo življenjsko delo prof. Andrije Hevke.

3. Delujemo na ekumenizmu in na sodelovanju sestrskih cerkva: Pravoslavne in Katoliške

 Ostale podrobnosti:

 Ta dan smo imeli priložnost poslušati uvodne besede namestnika župana g. Valterja Ščuke, zborovodkinje oš Štanjel Andreja Rustja, spoštovane predstavnike slovenske cerkve, veleposlanika Ukrajine v R Sloveniji Mihajla Brodoviča, predstavnike ukrajinske skupnosti Alpe Adria na čelu z go. Viktorijo Skyba, spoštovane duhovnike o. Vasilja Kučyrko, predstavnike ukrajinske skupnosti R. Hrvaške:Marija Semenjuk Simeunović, Kalina Rijeka – Borisa Denisjuka, Karpati Lipovljani – Ivana Semenjuka.

 Vrstni red nastopov je bil sledeči:

  1. Oš Štanjel pod vodstvom – Andreja Rustja
  2. Skupnost Alpe – Adria – viktorija Skyba (
  3. Jože Šimec – Kd Lj – Kyiv)
  4. UKPD »Ivan Franko« – Vukovar: Anita Nađ
  5. UKPD »Karpati« – Lipovljani: Marija Poljak
  6. Kalina – Rijeka: Boris Denisjuk

Fotografija osebe Viktoria Skyba.

Slika 6: Slavnostno kosilo v Oštariji Furlan

 Na koncu bi se še radi zahvalili Oštariji Furlan in njihovi vodji Patriciji, ki je nahranila in napojila veliko število lačnih in žejnih ust. Za naše goste in prijatelje so prispevali s popustom, da smo lahko mirno pokrili vse naše stroške. Družina Hevka pa je prispevala 400 kanapejev in pijačo za dobrodošlico gostov. Lepo nam je bilo in hvala vsem, ki so na kakršenkoli način pomagali in prispevali, da se izvede tako velik projekt mednarodnih razsežnosti. HVALA VSEM!

 Nekaj besed o nastopajočih:

 Skupnost Alpe – Adria

Ukrajinci iz Italije, “Ukrajina Friuli”, pa so bodo potrudili pri deklamaciji in petju pesmi T. Ševčenka. Ševčenkova pesnitev “Mrtvim in živim” je neke vrste apoteoza koncerta in vsi skupaj jo vedno doživljamo kot resnično pesnikovo poslanico, ki jo je napisal prihodnjim rodovom.

Fotografija osebe Viktoria Skyba.

Slika 7: Nastop ukrajinskega ansambla iz Italije

 Ukrajinsko kulturno in izobraževalno društvo “Ivan Franko” Vukovar deluje že od leta 2003. Prizadeva si za ohranjanje, negovanje in promocijo ukrajinske kulture z namenom zmanjševanja asimilacije in kakovostne integracije v družbo. Deluje na območju Vukovarsko-srijemske županije. Združuje več kot sto članov, navijačev in simpatizerjev ukrajinske kulture, ki sodeluje v več oddelkov: ukrajinski zbor in orkester, otroška skupina ukrajinskega folklornega ustvarjanja »Sonecko«, (slov. – »Sončece«), negujejo ukrajinske ljudske običaje in obrtništvo ter imajo novinarski oddelek. Glavne dejavnosti združenja so promocija in negovanje kulturne amaterske dejavnosti, organizacija prireditev, založništvo in informiranje. Osrednji dogodek, ki ga organizira združenje je mednarodni dogodek ukrajinskih kulturnih dni. Pomemben projekt, na katerem deluje društvo, je gradnja ukrajinske hiše v Vukovarju.
Predsednik združenja je Igor Semenjuk. Zbor deluje pod vodstvom Anite Nađ v spremstvu orkestra:

1. “ALI TI NE VEŠ”

2. RAZSEDLAJTE FANTJE KONJE

3: VERHOVYNO

4. BILO BI BOLJŠE
5. DRAGA MATI MOJA

Solo Anita Nađ: Ridna maty moja (avtor Andrij Malyško)

Fotografija osebe Nikola Krizmanic.

Slika 8: Naši dragi gostje iz Vukovarja – Hrvaška

Fotografija osebe Nikola Krizmanic.

Slika 9: Vaja UKPD “Ivana Franko” – Vukovar v Zadružnem domu v Štanjelu

Ukrajinsko društvo KPD Ukrajincev »Karpati« je bilo ustanovljeno 19. decembra 1992 z namenom in nalogo ohranjanja jezikov, plesov, pesmi in običajev izseljenih Ukrajincev v kraj Lipovljani in Sisačko-moslavačko županijo, v Republiki Hrvaški. Glavna naloga društva je kulturno sodelovanje z drugimi ukrajinskimi priseljenci iz vse Evrope. V tem združenju je razvita plesna skupina in pevski zbor, ki poleg petja tudi ohranja ukrajinsko gastronomijo in pogosto razstavlja ukrajinske nacionalne jedi. Predsednik KPD Ukrajincev “Karpati” Lipovljani je Ivan Semenjuk.

Zbor poje ob spremstvu Marije Poljak na harmoniki:

1. DUME MOJE

2. GRMI, VZDIHUJE, DNEPER ŠIROKI

3. VEJA KALINE

4. TEČE VODA

Ansambel “Kalina” deluje v okviru Društva Rusinov in in Ukrajincev “Kalina” iz Reke (Hrvaška). Društvo je bilo ustanovljeno leta 2001 in šteje približno 50 članov.
Društvo združuje ukrajinske in rusinske manjšine in je odprtega tipa. Zato tudi in veliko število podpornikov. Skrbijo za aktivnosti za ohranitev državne kulture in tradicij manjšin Ukrajincev in Rusinov v Reki, v Primorsko-Goranski regiji in v Republiki Hrvaški.

Fotografija osebe Kaljina Rijeka.

Ansambel “Kalina” združuje skupino entuziastov, ljubiteljev ukrajinskih in rusinskih pesmi. Na repertoarju je več kot štirideset avtorskih pesmi, ki jih je umetniško obdelal oz. aranžiral Boris Denisyuk, ki je hkrati vodja tega ansambla. Omenjeni kolektiv se postopoma svoj repertoar bogati in plemeniti, njegova moč je v privlačnih delih in v zbiranju starih ukrajinskih in rusinskih ljudskih pesmi. Ansambel “Kalina” redno izvaja “koncerte” na Hrvaškem in v tujin.

Slike povedo več kot tisoč besed.

Fotografija osebe Viktoria Skyba.

Fotografija osebe Nikola Krizmanic.

Slika 10:

Fotografija osebe Viktoria Skyba.

Fotografija osebe Viktoria Skyba.

Fotografija osebe Kaljina Rijeka.

Fotografija osebe Viktoria Skyba.

Fotografija osebe Nikola Krizmanic.

Fotografija osebe Nikola Krizmanic.

Fotografija osebe Nikola Krizmanic.

Fotografija osebe Karpati Lipovljani.

Fotografija osebe Karpati Lipovljani.

Fotografija osebe Karpati Lipovljani.

Fotografija osebe Karpati Lipovljani.

Fotografija osebe Karpati Lipovljani.

Fotografija osebe Karpati Lipovljani.

Fotografija osebe Karpati Lipovljani.

Fotografija osebe Karpati Lipovljani.

comments powered by Disqus