Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Dogodek stoletja: Odkritje spomenika T. G. Ševčenku v Zagrebu

petek, maj 22, 2015, 12:25

Dne, 21.5.2015, se je v Zagrebu zgodilo nekaj veličastnega. Odkrili so spomenik T. G. Ševčenku, očetu ukrajinskega naroda, pesniku, slikarju in narodnemu buditelju. Spomenik je oblikoval in naredil mladi ukrajinski kipar Konstantin Dobrianskij iz Kijeva. Spomenik je bil zgrajen v počastitev 200. obletnice rojstva ukrajinskega velikana.

Najprej želimo čestitati vsem, ki so pri tem velikem dejanju sodelovali. Gre za ljudi, ki so kljub zelo težkim in zapletenim časom za Ukrajino in ukrajinsko skupnost naredili več kot bi lahko pričakovali. Zakaj je to tako pomembno? Gremo po vrsti:

Na povabilo naših prijateljev iz Zagreba smo z veseljem krenili na pot. Bili smo zelo vznemirjeni in počaščeni, da bomo sodelovali na tako velikem in pomembnem dogodku. Kjub deževnemu vremenu in drugim težavam smo vedeli, da nam ne bo žal nobenega truda. In res je bilo tako.

V Zagrebu nas je pričakala velika množica ljudi. Ne glede na to, da je bilo slabo vreme so prišli iz vseh koncev in krajev. Videli smo znane in neznane obraze. Vsi navzoči so bili vzhičeni in veseli. Najbolj nas je presenetilo, da so kip ukrajinskemu geniju postavili na elitni lokaciji, v Novem Zagrebu, v prečudovitem parku, med velikimi drevesi in velikimi stavbami. Taras G. Ševčenko zdaj ponosno opazuje Zagreb in okolico. Prečudovita slika in prekrasen ambijent…

Ko so minili prvi vtisi so se začeli pozdravni govori. Svoje delo so predstavili predstavniki ukrajinske skupnosti na Hrvaškem, Boris Graljuk, Viktor Filima, Slavko Burda, Aleksa Pavlešin, Nikola Zastrižni in drugi. Na tej slovesnosti so doprsni kip skupaj odkrili zagrebški župan Milan Bandić, odposlanec hrvaške predsednice Andro Krstulović Opara, predsednik odbora za gradnjo spomenikov Boris Graljuk, predsednik drušva hrvaško-ukrajinskega prijateljstva Stipe Mesić in ukrajinski veleposlanik na Hrvaškem Oleksandr Levčenko. Najbolj nas je presenetila udeležba hrvaških predstavnikov. Bilo ih je zelo veliko. Navzoči so bili tudi člani vlade in mesta Zagreba. Skoraj ne moremo verjeti kako so zgoraj omenjeni nastopali z velikim navdušenjem in kako so lepo govorili o Ševčenku in Ukrajini.

Poudarili so odlične odnose med Hrvaško in Ukrajino. Niso pozabili omeniti, da je Ukrajina med prvimi v svetu priznala hrvaško samostojnost, za kar so Hrvati ukrajinskemu narodu zelo hvaležni. Zagrebški župan Milan Bandić je prekipeval od sreče in ponosa. On je bil med prvimi, ki je takoj sprejel predlog, da se na najlepšem mestu v Zagrebu postavi velikanski spomenik ukrajinskemu geniju T. G. Ševčenku. In ne samo to, on osebno se bo potrudil, da bo do naslednjega leta, prav na tej lokaciji, nastal eden izmed najlepših parkov v Zagrebu. Kmalu bo omenjeni gospod obiskal Kijev in podpisal protokol o bratenju ukrajinske in hrvaške prestolice.

Skoraj da nismo mogli verjeti. Veliko odmevnih besed. Veliko navdušenja in veliko obljub. Če ne bi videli in slišali ne bi vedeli, da sta hrvaški in ukrajiski narod tako trdo povezana. Vedoč, da je g. Milan Bandić mož beseda in da je vedno vztrajal pri svojih odločitvah, bomo njegove besede šteli kot dejstvo. Ob ukrajinskemu pesniku in preroku se bodo začeli zbirati mladi, zaljubljeni, srečni in nesrečni … In prav to je največji dosežek…

O prisotnosti velikega števila udeležencev je Predsednik Svetovnega koordinacijskega sveta M. Retušnij, podelil M. Bandiću medaljo. Ob tem je g. M. Ratušij poudaril, da gre za veliko požrtovalnost hrvaškega naroda, ki v tako težkih časih za Ukrajino tako močno podpirajo Ukrajince in njihov boj za ponovno odvisnost. (Žal je neodvisnost pred 23 leti postala zelo vprašljiva). Povezano s tem dogodkom si lahko skupaj ogledamo nekaj fotografij …

foto: M. Ratushnyy in skulptor K. Dobrjanski

З Тарасом і Констянтином Добрянським, київським скульптором, автором памятника.

foto: M. Ratushnyy – S. Mesić in veleposlanik Ukrajine v Hrvaški O. Levčenko

Степан Месіч, колишній президент Хорватії, і Посол України в Хорватії Олександр Левченко – на відкритті памятника Шевченку 21 травня в Загребі.

foto: M. Ratushnyy Мер міста Загреба Мілан Бандіч з нагородою від світового українства.

župan m. Zagreb je prejel nagrado s strani Ukrajincev sveta

comments powered by Disqus