Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Donbas – Steinmeierjeva formula: dokument, ki ga je podpisal Kučma

sreda, oktober 2, 2019, 20:50

Кучма

Slika 1: Getty Images – Vsebina “Steinmeierjeve formule” v pismu Leonida Kučme posebnemu predstavniku OVSE Martinu Saidiku

Darka Oliver – tiskovna predstavnica Leonida Kučme, ki je predstavnik Ukrajine v tristranski kontaktni skupini, je na Facebooku objavila pismo, v katerem je pojasnila “Steinmeierjevo formulo”.

Pismo Leonida Kučme posebnemu predstavniku OVSE Martinu Saidiku navaja, da Ukrajina “sprejema besedilo formule”, ki bo vključeno v zakon “O posebnem redu lokalne samouprave na nekaterih območjih Donecke in Luhanske oblasti”, o čemer so se dogovorili diplomati Ukrajine, Francije, Nemčije in Rusije, 11. septembra 19.

“Zakon začne veljati ob 20. uri po lokalnem času na dan glasovanja na predčasnih lokalnih volitvah v ločenih okrožjih regij Donjeck in Luhansk, ki so določena in izvedena v skladu z Ustavo Ukrajine in posebnim zakonom Ukrajine, ki ureja predčasne lokalne volitve v zgoraj omenjenih okrajih.” , – je poudarjeno v “formuli”.

Opozarja se, da se bo zakon o posebnem redu uporabljal začasno, vsaj do datuma poročila misije OVSE o skladnosti lokalnih volitev na nenadzorovanih območjih z demokratičnimi standardi in ukrajinskim pravom, in če bodo takšne volitve priznane kot take, bo še naprej veljal.

пушилін та Пасічник
Slika 1: Getty Images
Separatista DNR in LNR Pušilin in Pasičnik pravita, da razumeta “Steinmeierjevo formulo

Voditelja omenjenih regij Denis Pušilin in Leonid Pasičnik sta danes izdala skupno izjavo, v kateri navajata, da Ukrajina ne bo pridobila nadzora nad mejo in bosta datumi volitev v regijah, ki so pod nadzorom ukrajinskih oblasti, določeni neodvisno.

“Gospoda Zelenskega pozivamo, naj nam ne narekuje pogojev. Ko pravi, da bodo volitve v Donbasu izvedene šele potem, ko bo Ukrajina dobila nadzor nad mejo, ne razume, da ne bodo Ukrajinci o tem odločali, kdaj bomo imeli volitve, ampak o tem odločamo mi sami”, se navaja v sporočilu.

“Kyivske oblasti ne bodo dobile nadzora nad mejo,” poudarjajo separatistični voditelji.

Denis Pušilin in Leonid Pasičnik ugotavljata, da je Ukrajina 1. oktobra podpisala “Steinmeierjevo formulo”, ki bo zagotovila poseben status Donbasa.

“Tako Ukrajinci priznavajo posebno pravico prebivalcev Donbasa, da samostojno določajo svojo usodo,” so prepričani separatisti.

V skupni izjavi Pušilin in Pasičnik trdita, da sprejetja formula pomeni priznanje pravice separatistov, da se odločijo, kakšno bo gospodarstvo, sodstvo, teritorialne strukture ukrajinske oblasti, pa tudi “kako se bomo integrirali z Rusijo.”

Voditelji separatistov zahtevajo tudi, da se Zelenski pogaja z njimi neposredno in se dogovori o spremembah zakona o posebnem statusu.

“V nasprotnem primeru bomo vse skupaj šteli za neposredno in grobo kršitev sporazumov iz Minska in le ti bodo za nas pravno nični,” zatrjujeta.

Uskladitev formule

Ukrajinska delegacija se je dogovorila o besedilu tako imenovane “Steinmeierjeve formule” dne. 1. oktobra med sestankom v uradu predsednika je dejal Volodimir Zelenski.

Kot pravi Zelenski, je “Steinmeierjeva formula” je “grozljiva zgodba”, ki Ukrajince že dolgo straši, v resnici pa gre za rešitev, ki jo lahko opišemo z enim ali v dveh stavkih.

“To je potrditev začasnega zakona o posebnem statusu Donbasa, ki začne veljati trajno po objavi poročila OVSE, da so volitve potekale po demokratičnih standardih,” je pojasnil Zelenski.
Зеленський та Штайнмаєр

Avtorske pravice za UNIAN
1. oktobra Zelenski se strinja s “Steinmeierjevo formulo”

“Pod puško iz mitraljezom ni volitev in ne more biti. Jasno je, da če gre za demokratične volitve, ne more biti ljudi z mitraljezom,” je dodal predsednik.

Po njegovem mnenju bi morali formulo uveljaviti v novem zakonu o posebnem statusu, ki se bo razvil v bližnji prihodnosti – “v javni razpravi z javnostjo”.

“V tem zakonu ne bo prečkana nobena rdeča črta, predaje ne bo,” je zagotovil Zelenski.

Moskva že dolgo vztraja pri strinjanju formule – brez tega ne bo srečanja med Vladimirjem Putinom in Vladimirjem Zelenskim oz. v formatu “normanske četverice” srečanje ne bo mogoče izvesti.

Danes je ruska izdaja Kommersant objavila dokument, ki ga imenuje “Steinmeyerjeva formula”, ki nosi podpis posebnega predstavnika OVSE Martina Saidika, predstavnika Ukrajine v Kontaktni skupini Leonida Kučme in predstavnika Rusije v kontaktni skupini Borisa Grizlova in tudi predstavnice ORDLO Natalije Nikonorove ter Vladislava Dajnego .

Ta dokument navaja. da bi morali na nenadzorovanih območjih potekati “predčasne lokalne volitve” v skladu z “Ustavo Ukrajine in posebnim zakonom Ukrajine”.

Namesto tega je predsednik odbora za zunanjo politiko, namestnik poslanca “Služabnik ljudstva” Bogdan Jaremenko na Facebooku sporočil, da “včeraj nihče ni ničesar podpisal”.

“Predstavnik Ukrajine v TKG Leonid Kučma je pisno sporočil predstavniku OVSE M. Saydiku, da je Ukrajina zadovoljna z besedilom, o katerem so se 1. septembra 2019 v Minsku dogovorili svetovalci voditeljev držav Normanske četverke,” je dejal.

Po njegovih besedah ​​gre za posebnosti lokalnih volitev v ORDLO, vsa druga vprašanja ostajajo stvar pogajanja.

“Rezultati se bodo izvajali ne s spremembami ustave, temveč z ukrajinskimi zakoni, ki jih je sprejela vrhovna vlada Ukrajine (kar družbi daje možnost nadzora nad dogajanjem),” je poudaril poslanec.

Vprašanj je zdaj več, kot jih je bilo.”

Zunanji minister Pavlo Klimkin je v komentarju pripomb predsednika ugotovil, da je bilo glede Steinmeierjeve formule več vprašanj kot doslej.

“Steinmeyerjeva formula nima smisla, ne da bi bila vključena v akcijski načrt, tj. načrt nadaljnje poti. Vprašanja so postala večja, kot so bila. Družba bo nanje zahtevala odgovore od tistih, ki ne bodo rešili problema okupacije Donbasa na račun Ukrajine,” je rekel Klimkin.

“Za vse ostale, tudi za naše prijatelje, je to težava, ki jo je treba rešiti. Za nas je to vprašanje našega obstoja kot entne in združene države,” dodaja nekdanji minister.

Stranka »Glas« je na svojem spletnem mestu objavila izjavo, v kateri zahteva, da se na zasedanju Sveta zaključi zasedanje Sveta, na katerem naj bi Vladimir Zelenski razložil podrobnosti o dogovoru glede “Steinmeierjeve formule”.

V izjavi je napisano, da je nemogoče natančno razumeti, kakšni dogovori so bili doseženi v Minsku.

Protislovna formula

Načrt ali formula Franka Walterja-Steinmeierja, ki je zdaj predsednik Nemčije in še prej nemškega ministra za zunanje zadeve, v zadnjih tednih povzroča intenzivne polemike med ukrajinskimi politiki, predvsem zaradi različnih interpretacij njene vsebine.

Po eni različici načrt Steinmeierja določa, da se po tem, ko OVSE razglasi volitve na Donbasu za legitimne, predlagajo spremembe ustave, posledično utrditev posebnega statusa Donbasa. Šele takrat bo treba umakniti vojake z ukrajinskega ozemlja in vzpostaviti nadzor nad mejo s strani Ukrajine.

Kritiki tega scenarija so vztrajali, da je treba zaščitni del sporazumov iz Minska izvajati najprej fizično, nato pa le politično. To pomeni, da bi se moral zgoditi umik vojakov in vzpostavljanje nadzora meje s strani Ukrajine. To bi moral biti pred volitvami in razpravo o statusu Donbasa.

Nekdanji ukrajinski predstavnik Ukrajine v politični podskupini pri pogajanjih Trojne kontaktne skupine (TAG) Roman Bezsmertny je v torek izdal dokument z naslovom “Izvajanje Steinmeierjeve formule” v ukrajinski zakonodaji – ki naj bi ga nameravali podpisati v Minsku.

Dokument, ki ga je objavil nesmrtni, navaja, da bi morale OVSE priznati, da so volitve v Donbasu potekale v skladu z mednarodnimi standardi in ukrajinsko zakonodajo.

V dokumentu, ki ga je posredoval gospod Bezsmertny, ni omenjena varnostna klavzula iz Minskega sporazuma, ki predvideva umik vojakov iz Donbasa.

Dogovor Steinmeierjeve formule naj bi se že zgodil 18. septembra, vendar se ta formula ni uresničila tistega dne. Zunanji minister Vadim Prystayko je dejal, da je to posledica “tehničnega nesporazuma”. Poleg tega je ukrajinska stran komentirala besedilo dokumenta.

Tiskovni predstavnik ukrajinskega predstavnika v TKG Leonida Kučme, Darko Oliver je takrat izjavil, da je uresničitev “Steinmeierjeve formule” mogoča le, če so izpolnjeni naslednji pogoji: “Popolno premirje; zagotavljanje učinkovitega spremljanja SMM OVSE po vsej Ukrajini; umik oboroženih sil, tujih čet in vojaške opreme iz Ukrajine; razporeditev sil in sredstev vzdolž celotne razmejitvene črte; zagotavljanje dela osrednje volilne komisije Ukrajine, ukrajinskih političnih strank, medijev in tuji opazovalci, ki vzpostavljajo nadzor nad ukrajinsko-ruskim obmejnim območjem, ki ni pod nadzorom Ukrajine, in skladnost z drugimi točkami ukrajinske in mednarodne zakonodaje m in Minsk II “- zapisal Olifer.
Vir: https://www.bbc.com/ukrainian/news-49905859?ocid=socialflow_facebook&fbclid=IwAR1VuC3eDCaUtyxkzzw66U6yitsspbj_XLVbpic8LC9WjRw-Sy88UhM5ASM

comments powered by Disqus