Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

“Enotna Ukrajina” – ne gre samo za besede ampak tudi za dejanja

sreda, januar 25, 2017, 18:10

21. januarja sta se veleposlanik Ukrajine v Republiki Sloveniji, g. Mihajlo Brodovych in ukrajinska diaspora srečali z otroki iz Ukrajine. Prišli so nam gostje iz Karpatov in iz Donbasa (Volnovaha). Pri nas so gostovali mladi talenti, ki so premagali na glasbenih tekmovanjih v Ukrajini. Zdaj pa so postali udeleženci mednarodnega socialnega projekta imenovanega “Otroci prosijo za mir”.

Projekt so podprli, Ministrstvo za mladino in šport Ukrajine, Ministrstvo za zunanje zadeve Ukrajine, Ukrajinski svetovni kongres mladinskih organizacij, poslanec Verhovne Rade Ukrajine, Dmitro Lubintsya in ustanovitelj pobude javnih združenj “Sprememba Ukrajine” Dmitrij Banaha.

Srečanje se je začelo s petjem tradicionalnih ukrajinskih pesmi, ki so bile še sveže v spominu od zadnjih novoletnih praznikov. Otroci so ob aktivni in živahni zborovodkinji Anni Krysyuk zapeli čudovite verze. Drugače je omenjena gospa v resničnem življenju generalni direktor revije “Poslovna ženska”. Odrasli in otroci so zapeli še božične in novoletne pesmi znanih in priljubljenih avtorjev, sledile so pop pesmi in slišali smo celo svetovno znano pesem, ki jo je zapela Jamala na Pesemi Evrovizije. Gre za pesem “1944″. Otroci so nas zelo presenetili s svojim talentom, iskrenostjo in skromnostjo.

Po govorih in čestitkah, so otroci, ki sodelujejo v projektu »Otroci prosijo za mir” obdarili predstavnike Ukrajincev v Sloveniji, nato pa so še sami prejeli darilo s strani Ukrajinskega veleposlaništva v Sloveniji, potem pa so se vsi skupaj napotili k spomeniku G. Skovorody, ki se nahaja na Severne parku v Ljubljani. Prav na tem mestu smo označili praznik Dneva združitve Ukrajine. Fotografirali smo se ob spominu tj. ” klopi prijateljstva “, ki sta jo lani odkrila predsednika P. Poroshenko in B. Pahor. To se je zgodilo v času uradnega obiska ukrajinskega predsednika v Slovenijo.

Potem so otroci obiskali Ljubljanski grad, katerega je organiziralo vodstvo, slovensko-ukrajinskega društvo “KD Ljubljana-Kyiv”, ki se je “prijazno strinjalo, da 13-im ukrajinskim otrokom podari brezplačne vstopnice. Otrokom je bil še posebej všeč interaktivni Lutkovni muzej. Ogled Zgodovinskega muzeja Slovenije in ogled Razglednega stolpa je bil za vse navzoče zelo prijetna izkušnja. Navdušeni so bili odrasli in otroci. Kulturni projekti Ljubljanskega gradu jim bodo še dolgo v spominu.

S svoje strani, bi se rada zahvalila tem otrokom, ki so, kljub temu, da na njihovem koncu v Ukrajini divja vojna, pred njihovimi domovi se še bojujejo, oni pa živijo, pojejo in se na svoj način bojujejo za mir in tako tudi nas navdihujejo. Tukaj v diaspori upamo, da čaka Ukrajino svetla prihodnost in da bo še  vse v redu. Najlepša hvala tudi aktivistom, ki ustvarjajo podobne projekte.

Mi zares potrebujemo čim več podobnih projektov. Tudi v Ukrajini se zelo trudijo, različne regije se med seboj dogovarjajo in kombinirajo, vključujejo svoje šege, tradicije in običaje. Izmenjevanje gostov, otrok in izmenjava misli … Na ta način bomo imuni pred kremeljsko propagando. H .. lo nas ne bo mogel ločiti, ker je Ukrajina Enotna!

Фото1. Владисла_enlunnamed7unnamedunnamed4

unnamed6unnamed5unnamed3unnamed8

 

 

Vaš KD “Ljubljana-Kyiv”

I.D.F.

comments powered by Disqus