Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

EU UVEDLA RUSIJI SANKCIJE TRETJE STOPNJE

torek, julij 29, 2014, 21:43

EU uvedla proti Rusiji sankcije tretje stopnje

Veleposlaniki držav članic EU so v torek na sestanku v Bruslju dogovorili, da proti Ruski federaciji uvedejo sankcije tretje stopnje. Sankcije so povezane z energijo, finančnim in vojaškim sektorjem, o čemer je  poročalo več mednarodnih agencij z navedbo diplomatskih virov.
Znano je, da so finančne sankcije uperjene proti omejitvam dostopa ruskih bank v večinski državni lasti na evropske kapitalske trge (vključno s tistimi z deležem državnega lastništva nad 50%) ter s preprečitvijo njihovega vstopa na kreditni trg z uporabo finančnih instrumentov, ki so povezani z rokom – več kot 90 dni. Prepovedana je tudi izdaja evro-obveznic v korist evropskih lastnikov.

Ta paket sankcij ne vključuje popolne prepovedi transakcij v  evro. Takšne omejitve veljajo za javne institucije Ruske federacije, podjetja in agencije z državnim deležem nad 50%.
Sankcije s področja energetike so povezana z naftnim sektorjem – EU bo prepovedala v Rusijo izvoz in preprodajo visoke tehnološke opreme, predvsem pa opremo za globokomorsko vrtanje.

Sledijo omejitve na področju izdelkov za vojaške namene, ki ne vključujejo tiste pogodbe, ki so bile prej podpisane – to je zahtevala Francija, ki je tako zagotovila zaključek pogodbe z Rusijo glede dobave nosilcev helikopterjev »Mistral«.

Reuters je navedel, da omenjene omejitve bodo veljale tri mesece, potem pa jih lahko ponovno preučili. Istočasno evropski diplomati glede sankcij zagotavljajo evropsko pravičnost glede morebitne revizije oz. stopnjevanja teh po potrebi.

Odločitev je bila sprejeta na »delovni« ravni  - evropske države so zavrnile zamisel o eksternemu sestanku na vrhu, čeprav je več evropskih voditeljev, tudi kanclerka Angela Merkel izrazili pripravljenost, da prekinejo dopust in da se tega sestanka udeležijo.

Odločitev EU je pozdravilo nekaj vodilnih evropskih politikov, vključno z vodjo frakcije Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu, zaveznik Merklove – Manfred Weber.

Povzeto po: Ukrajinska Pravda

http://www.pravda.com.ua/news/2014/07/29/7033366/

comments powered by Disqus