Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Evropski parlament je sprejel resolucijo proti plinovodu Severni tok -2

četrtek, december 13, 2018, 9:52

Poslanci Evropskega parlamenta so imenovali projekt izgradnje plinovoda Severni tok 2 “politična odločitev, ki ogroža evropsko energetsko varnost.” To poroča tiskovna služba Evropskega parlamenta. Resolucijo je podprlo 433 poslancev, 105 je glasovalo proti, 30 pa se je vzdržalo glasovanja.
V dokumentu je zapisano, da Evropski parlament meni, da je vloga Ukrajine ključni akter v evropskem energetskem omrežju.

Kot so poročali 12. decembra, Predstavniški dom ameriškega kongresa je že sprejel takšno resolucijo v kateri je nasprotoval zaključku izgradnje ruskega plinovoda Severni tok 2.

V resoluciji proti dokončanju izgradnje ruskega plinovoda še zlasti pozivajo vlade evropskih držav za zahtevo naj zapustijo Severni tok-2.

Poleg tega se še izraža podpora za uvedbo sankcij proti plinovodu. To je v skladu z odstavkom 232 Zakona o krepitvi odpora proti ameriškim nasprotnikom z uvedbo sankcij.
Gradnja plinovoda Severni tok 2 čez Baltsko morje se je že začela in naj bi se zaključila do konca leta 2019.

Izvajalec gradnje plinovoda Severni tok 2. AG ali North Stream 2, je dejal, da je že več kot 200 kilometrov morskega dela plinovoda že zgrajeno.

Od konca leta 2019 naj bi začel delovati transportni koridor plina Severni tok 2. Letno pa naj bi transportiral okoli 55 milijard kubičnih metrov ruskega zemeljskega plina iz Ruske federacije skozi Baltsko morje v Nemčijo.

Nasprotniki projekta – vključno s Poljsko, baltskimi državami, Ukrajino, Moldavijo, Združenimi državami in Dansko – trdijo, da bo Severni tok 2 povečal odvisnost EU od Gazproma, ki že dobavlja približno tretjino količine plina v EU.

Vir: https://www.pravda.com.ua/news/2018/12/13/7201099/

comments powered by Disqus