Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Evropski parlament: Poročilo o Krimu in Donbasu

sreda, april 6, 2016, 12:01

Včeraj so Evropskemu parlamentu predstavili poročilo: “Ruski vojni zločini v vzhodni Ukrajini” in “28 talcev Kremlja”. Poročilo je bilo za Evropski parlament zelo šokantno, zlasti zaradi dogajanj na Krimu in v Donbasu.

 Європарламент шокований звітом по Криму і Донбасу. Фото: hronika.info.

Foto: hronika.info.

“Poročilo je samo po sebi, zelo šokantno. Gre za mučenje, umore, zlorabo ljudi… ženske, ki je pričala o tem, tukaj ponoči, nismo več videli. Poslanec v parlamentu EU, Marc Demesmaker je dejal, da vojni zločini ne morejo ostati nekaznovani in vse kaže, da bodo omenjena predložena poročila podlaga za začetek preiskave oz. dela Mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu.
Poročilo o “28 talcih, ki se nahajajo v Kremlju” in govori o ukrajinskih aktivistih, ki so se borili za človekove pravice, ki so bili zaradi političnih motivov aretirani v Rusiji in na zasedenem Krimu.”Razen N. Savčenko, ki je znana po vsem svetu, v ruskih zaporih se nahaja še desetina drugih Ukrajincev o katerih malo ljudi ve,” – je navedeno v poročilu. “Edina njihova krivda je bila so bili, da so se znašli na napačnem kraju ob napačnem času”, – je dejala predsednica Odprtega dialoga, Ljudmila Kozlovskaja.

“Eden od zapornikov, 74-letni moški, ki se je pogovarjal s svojo družino iz Ukrajine je bil zaradi tega poslan na tako prestajanje kazni v tako imenovani Novi gulag, in njegovo zdravje je v resnem stanju”, je dejala L. Kozlovska.mPo mnenju aktivistov za človekove pravice, ukrajinske zapornike mučijo, pogosto nimajo dostopa do zdravstvenega varstva in pravne pomoči. Ukinili so jim tudi možnost za komunikacijo s sorodniki. Po konferenci v Evropskem parlamentu bodo obe poročili predstavili nacionalnim parlamentom evropskih držav. Predvideno je tudi, da omenjena poročila posredujejo Mednarodnemu kazenskemu sodišču v Haagu.

Vir:http://patrioty.org.ua/politic/zlochyny-kremlia-ievroparlament-shokuvav-zvit-pro-krym-i-donbas–zmi-114298.html

comments powered by Disqus