Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

F. Mogerini: moramo se naučiti razmišljati po russko

ponedeljek, november 17, 2014, 22:52

Federica Mogherini je zelo uglajena in odlična diplomantka, ki predlaga Ukrajini z Rusijo voditi… kaj? Dialog? Seveda, ker ona prihaja iz države, kjer so izumil bonton. V njeni domovini so izdelali diplomatski kodeks, ki je star več tisoč let. Spomnimo se predhodnika Italije. To je  antični Rim. Kijevska Rus’ je bila tudi na visoki ravni v diplomaciji – pot “od Varjagov do Grkov so “utrjene«, vemo. Kasneje ji sledila država kozakov, ki nas nikoli niso pustili na cedilu, čeprav so bile napake v odnosih s Poljsko in Moskovijo (zgodovina se ponavlja tudi danes, vsem pred očmi). Rusija (oz. nekdanja MOSKOVIJA, ki se sicer zdaj imenuje Rusija), je bila kot država, komaj sestavljena. In to je, ob koncu XVII. stoletja, naredil Peter I.. Njegovi potomci so še naprej skušali nadaljevati njegovo delo. In zdaj se vse skupaj ponavlja… Sodelovati oz. voditi dialog med Ukrajino in Rusijo, kot meni gospa Mogherini, moramo biti sposobni razmišljati po russko. To  seveda,  ne pomeni, da bo ona naučila Ukrajince diplomacije. Avtorka članka ve, da Mogherinijeva  ne bo nikoli prebrala njene objave, vendar pa bo kljub temu pojasnila svoje stališče.
1. Nobenega dialoga ne bo. Možen je samo monolog. In govorila ne bo Ukrajina ampak  Rusija.
2. V taki situaciji (glej točko 1.). sta na voljo dve možnosti – bodisi nas bodo še naprej teptali, ob istem ritmu valčka, kot ga igrajo “Gradi” (nekdanje Stalinove orgle – katjuše – op. prev.) ali pa, da sprejmemo vse, kar reče Ruska federacija (Ali vidite rdeči gumb Ni? Ampak obstaja!).
3. Koristi od pogovorov – ni. Dokaz je Minski sporazum. In če nas Gospod v novejši zgodovini Evropskega parlamenta ni ničesar naučil, pa nas je naučil.
Pogovor ne bo pomagal – dajte nam orožje. Vse to se bo ustavilo, samo če se bo gospod Pu približal obalam baltskih držav, ki so v EU. Ampak takrat ne bo govorila gospa Mogherini. Ampak Natovo orožje. Avtorka besedila: Ira Kerst
Vir:http://inforesist.org/mogerini-i-vsem-vsem-vsem-stoit-nauchitsya-dumat-po-russki/
žć

comments powered by Disqus