Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Fake news, “Novice tedna“ – EU je razočarana z volitvami Ukrajini, glasovali so s pomočjo “mrtvih duš”

torek, april 2, 2019, 23:04

Fake – »Novice tedna«, so povezane z volitvami predsednika Ukrajine. Izkazalo se je, da je skoraj polovica medijev v RF namenila veliko »pozornosti« naši državi. Ena za drugo so se vrstili pogovori različnih dopisnikov o tem, kako vse gre slabo  v Ukrajini. Vodja evropskega urada “Vesti”, Mihail Antonov, v svoji zgodbi pripoveduje o razočaranju evropskih politikov v  ukrajinsko državnost, ki se je razvila od strmoglavljenja predsednika Viktorja Janukoviča:

»Danes se zdi, da je Ukrajina dlje od Evropske unije, kot je bila v času Janukoviča. Politika vključitve v Nato, ki je navedena v ustavi, je kot korenček, za katerim lahko osel teče še dolga leta.”

To trditev naj bi potrdile izjave evropskih politikov. Tukaj je seznam tistih, ki so se strinjali, da bodo komentirali »Novice tedna«, kar sploh ni videti verodostojno.

Prvi komentator naj bi bil vodja leve frakcije v Bundestagu, Dietmar Bartsch, ki je kritiziral ukrajinske oblasti zaradi korupcije. To ni nič nepričakovanega: nemška “levica” se v pro-ruskih pogledih razlikuje in se zavzema za odpravo sankcij proti Rusiji, ki jih je uvedla Evropska unija v zvezi z ukrajinskimi dogodki. Zato je povsem predvidljivo, da je poslanec, ki je dal intervju za Vesti, zainteresiran za korupcijo v Ukrajini in ne v Rusiji.

Vendar pa je treba vedeti, da je Bartsch radikalni opozicijski subjekt in nima pravega vpliva na politiko Nemčije in Evropske unije. Poglejmo, kaj so drugi politiki ugotovili, da bi potrdi tezo Antonova.

Naslednji v tej zgodbi se je pojavil politični analitik Alexander Rahr, dobro znano rosijskim gledalcem, (in nekoliko slabše – Nemcem). On je svetovalec Gazproma, častni profesor v MGIMO in član kluba Valdai, ki govori brez ruskega naglasa. On je ugotovil, da nemški tisk ne vsebuje pohvalnih člankov o Petru Porošenku, opazovalci, ki so obiskali Ukrajino, pa govorijo o številnih protestnih volivcev.

Kar se tiče protestov volilnega telesa, ni odkril nobene Amerike: to je protestno razpoloženje, ki ga je ustvaril Volodymyr Zelenskiy, vodja predsedniške dirke, kar je posledica njegove priljubljenosti.

Toda glede nemškega tisku je Rahr očitno pristrasten: ni pomanjkanja publikacij, ki bi bile nenaklonjene predsedniku Ukrajine. Tako je eden od največjih nemških časopisov Frankfurter Allgemeine Zeitung v nedavnem članku o ukrajinskih volitvah opozoril na uspešne reforme, ki jih je opravil Porošenko in poudarili je njegove dosežke pri stabilizaciji gospodarstva.  Opozoril je tudi, da ima Porošenko v državi veliko nasprotnikov.

Vendar Rahra sploh ni mogoče obravnavati kot nemškega politika, ker nima nobene zveze z državnimi organi ali strankami in je splošno znan kot lobist za ruske interese.

Sledi izjava tretjega komentatorja, Willy Wimmerja, njegove izjave pa so trdne: nekdanji poslanec Bundestaga in nekdanji podpredsednik OVSE, Wimmer pravi naslednje:
»Nimamo želje, da bi imeli kaj skupnega z ukrajinsko korupcijo, oligarhi, nacističnimi bataljoni. Američani pa vztrajajo glede evropskega stališču o tem vprašanju. Ko slišim sporočila OVSE o Ukrajini, o notranjem stanju države, so moji lasje na pokonci. To je država, ki ne more izpolniti svojih funkcij. Ne trdim, da smo idealni, toda če primerjamo Ukrajino z zahodnoevropskimi državami ali državami na celini, potem lahko samo molčimo.”

Izkazalo se je, da so »Vesti Nedelje« omenjenega gospoda nekoliko povišali glede njegove funkcije: dejansko Wimmer ni bil podpredsednik OVSE, ampak Parlamentarne skupščine OVSE. Ta položaj je imel do leta 2000, potem pa je do leta 2009 ostal poslanec Bundestaga, potem pa je zapustil veliko politiko. Po Evromaidanu je ostro nasprotoval politiki Zahoda i nastopal proti Ukrajini, in trdil, da je podpora novih oblasti v Ukrajini razdvojila Evropo. Dejstvo je tudi, da omenjeni gospod nenehno sodeluje z nemškimi uredniki ruske strani Sputnjik;  v prvih treh mesecih leta 2019 je zanj napisal 12 člankov.

Torej, da bi potrdil svojo tezo, da se Evropa odmika od ukrajinskih oblasti, Antonov ni našel nikogar razen radikalnih predstavnikov levičarskega opozicije oz. znane lobiste, ki delujejo za interese Rusije in so stalni avtorji rosijskega propagandnega spletnega stroja. Sklicujejo se tudi na enega člana Evropskega parlamenta iz Poljske, ki predstavlja manj znano stranko – »Svoboda«.

V drugi zgodbi iz iste številke »Novice tedna« je dopisnica Elena Yerofeeva povedala naslednje:
“Donbass Porošenka ni volil. Toda v državnem registru volivcev so njihovi podatki še vedno na voljo. Na dan volitev bi lahko prečkali mejo in dali svoj glas, vendar prihodnost tuje države za njih sploh ni zanimiva. Toda Poroshenko ne prezira njihovih glasov – niti živih niti mrtvih. Tako je bil Alexander Zakharchenko, ki je umrl avgusta lani, na volilnih seznamih. Potem pa je sledil napad, ki so ga organizirale specialne službe Ukrajine. In ubit je bil tudi poveljnik Mikhail Tolstoj imenovan – Givi. “

Nekdanji premier Mykola Azarov je o tem povedal naslednje:

“To se je zgodilo predvsem zaradi zmage Porošenka, nejgov volilni štab se je potrudil za povečanje vključitve v volilne sezname ljudi, ki očitno ne glasujejo, ki ne bodo prišli, zato je njihovo glasovanje mogoče varno uporabiti z metanjem njihovih glasovnic v volilne skrinje.”

Dopisniku in nekdanjemu premierju očitno ni prišlo v glavo, da ukrajinska volilna komisija preprosto ni imela pravice do tega: tisti prebivalci Donbasa, ki niso predložili vlog za preklic ukrajinskega državljanstva, se prav tako štejejo za državljane države in morajo biti zakonsko vključeni v volilne sezname.

Kar se tiče mrtvih na ozemljih, ki jih ne nadzorujejo ukrajinske oblasti, vključno z Zaharčenkom in Givijem, njihove smrti niso registrirane pri uradnih oblasteh, ki jih priznava Ukrajina, zato ni nobenih formalnih razlogov za njihovo izključitev s seznama.
Vir: Yuri Bershidskiy, za The Insider

Vir:https://www.stopfake.org/fejk-vestej-nedeli-evrosoyuz-razocharovalsya-v-ukraine-a-vybory-v-nej-falsifitsirovany-pri-pomoshhi-mertvyh-dush/?fbclid=IwAR19DW9C9plRB2i4FAX6FJjspuaIBZd3qtNQM8vxfCMGdYEWoDJHjWpdKKE

StopFake

comments powered by Disqus