Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Fenomen Volodymyra Zelenskega

četrtek, april 4, 2019, 17:38

Mihail Basarab, politolog, piše o fenomenu Volodymyra Zelenskega, ki je v bistvu sveža in sodobna reinkarnacija Rabinoviča ali ukrajinskega Sakašvilija. Zelenskiy daje preproste odgovor na kompleksna vprašanja in na ta način dejansko zanika celotno politiko. Zadnje čase pa je Kremelj ustvaril informacijski kaos, ki je vladajoči razred Ukrajine utišal za vsa ključna vprašanja. Razočaran v politiki in oblasti, je ukrajinski volivec našel izhod v “proti-sistemskih” populistih in na protestnih glasovanjih kot troli. To je čustvena, nerazumna, začasna izbira – in ne predstavlja volivcev nove Ukrajine.

Foto: Max Levin
Fenomen Zelenskega se je mnogim zdel tako nepričakovan, da so čustva začela prevladovati pred racionalnem razmišljanju. In to vedno vodi do napačnih zaključkov. Zlasti slišimo, da je prvo mesto Zelenskega nepravična nesreča, ki je prišla “od nikoder”. Drugi verjamejo, da je politik Voladymyr Zelenskiy zgolj rezultat zarote (predvsem Kolomoiskega). Nekomu se mudi, ko navaja, da vodstvo Zelenskega v prvem krogu pomeni zavrnitev volivcev iz nove Ukrajine, množično razočaranje v državni prozahodni smeri ter da gre za obnovitev zahteve o deloanju malorosov v zunanji in notranji politiki.
Vsi trije pomisleki so napačni. Razložil bom, zakaj.
Najprej, govorimo o glasovih za Zelenskega, ki prihajajo “od nikoder”. Njihov pojav je pravzaprav logična posledica dela Porošenka  v zadnjih petih let. Takoj se spomnite na isti nepričakovan pojav pred enim ali dvema letoma v volilnih ocenah Vadima Rabinoviča. Nato je na vrhuncu svoje priljubljenosti storil enako – na videz od nikoder – po zbiranju anket med 7-8%. Takrat se je to zdelo tudi nekaj nenaravnega. Boniteto dvojnega demagoga se je nenavadno povečala, kot kruh na kvasu.

Potem se je začel pojavljati Volodymyr Zelenskiy. Na neki točki je preprosto “zamenjal” sebe in Rabinoviča. Bilo je naravno, ker sta dejansko akterji enega političnega žanra: »antisistemski« populisti. Zelenskiy je prehitel Rabinoviča, ker je bil še “bolj antisistemski”. Rabinovich je bil vršilec dolžnosti namestnika, torej predstavnik “kriminalnega” političnega sistema. Zelenskiy je pa zunaj politike. Vadim Rabinovič – predstavnik iskrene pro-ruske stranke. In Zelenskiy  “mehkega” ukrainofob – predstavnik mlajše generacije. Rabinovič agitira, da se vrne v igro na vulgaren način,  Zelenskiy pa je v modi, zaradi mehke lirične in vsakdanje nostalgije.

Zelenskiy je nehote potisnil Rabinoviča iz niše in znatno razširil njihovo skupno volilno bazo. Dejansko sta politična dvojnika kljub vsem osebnim razlikam.. Med vojno, ko smo na robu preživetja države pa ni mogoče dovoliti cirkus in trolanje v politiki.
Kaj se nam je zgodilo? Odgovor je dolg. »Nenormalna« priljubljenost Rabinoviča pred Saakašvilijem in zdaj Zelenskim je bila neposredna posledica dveh dejavnikov: izgubljene informacijske vojne z Rosijani na svojem ozemlju pomnožene z razmetanim in hinavskim egocentrizmom politične elite v Ukrajini.

Absurdno glasovanje, ker je politično umetno in absurdno

Dovolj je dejstvo, da so rosijski propagandni kanali podprti z “ukrajinskimi” mediji. Naj vas spomnim na glavno stvar.
Maščevalci in kolonialisti so se ohranili in celo dinamično razširili svojo medijsko prisotnost v Ukrajini. Že po letu 2014 je nastal zelo dolg seznam pro-rosijskih televizijskih kanalov, časopisov, radijskih postaj in lokacij, kar je že dolgo znano. Lani je več televizijskih kanalov tega konzorcija celo prenehalo zakrivati: pokazali so svojo odvisnost od Medvedchuka.
Prokremeljski mediji so zaradi visokokakovostne drage “embalaže” in svetlih “neviht” “kompromisov” osvojili prvenstvo med mediji in dejansko oblikovali politično agendo za množično občinstvo. V paketu s psevdo-novinarji in psevdo-strokovnjaki se je povečala tudi priljubljenost psevdopolitikov. Medtem ko na fronti govorijo topovi, na naslovnicah in v mediji kraljujejo spročila iz Kremlja, ki  delujejo brez prekinitve in vplivajo na kaotične družbene razprave.

Ne gre samo za primitivne manipulacije, ampak tudi z namerno širjenje negativne propagande. Namerno razpravljanje  o brezpogojnih vrednotah in ciljih nove Ukrajine: Maidan; vojna za neodvisnost, prostovoljci in volonterji; zaščita ukrajinskega jezika in obnova zgodovinskega spomina; Ukrajine, energetska neodvisnost itd. Glavno dejstvo je dejstvo vojne – ni zanikano, ampak umetno absurdno. Avtoriteta Maidana in prostovoljcev je postala sporna. Žigi prisilne ukrajinizacije in genocida njihovih ljudi, zatiranje demokracije in svoboda govora se redno objavljajo. Vse to je v ozadju namernega osredotočanja na korupcijo in absolutizaciji tega problema.

Зеленский примет участие в дебатах, если перед ним извинится Порошенко

Slika 2: Фото: Студия Квартал 95

V studiu prokremeljskih televizijskih kanalov obstajajo tisti, ki imajo nasprotno stališče. Ampak to je storjeno izključno za simulacijo razprave, pri čemer ima občinstvo občutek še večje dvoumnosti in kaosa. S svojo prisotnostjo le ti dejansko legalizirajo kremeljske temnike, ki se poleg njih izgovarjajo psevdo-novinarji, psevdo-strokovnjaki in psevdo-politiki.

Ta umetni informacijski kaos je oblikoval stalen občutek absurdnosti volivcev – in posledično je prišlo do kategorično zavračanje Parlamenta, predsednika in oblasti. Poleg tega moskovski kaotisti ubijajo verodostojnost v družbi, KAKO: nezaupanje v politike, v državo; nezaupanje državljanov drug drugemu. Nastalo je čudovito okolje za “antisistemske” populiste, kot so Sakašvili, Rabinovič, Zelenskiy. Ti “politiki” dajejo patološko preprost odgovor na vsako vprašanje: primitivno zanikajo celotno politiko. Obljubljajo, da bodo vse prekinili. V bistvu so v nasprotju z vsem, kar je bilo in kar je zdaj v državi, njihove vizije, ki so predstavljene kot “ljudske”, “resnične”, “narodne”. Hkrati so vsi populisti zelo “pozicionirani”, in dobro “stojijo” v Kremlju, ustvarili so si absurdno informacijsko ozadje. Populisti so postali “spremljevalci” rosiske propagande. Populizem je postal trendovska taktika. Toliko, da včasih prezirajo Bankovo in vlado Ukrajine. Nekateri so okrepili absurdnost bojev v medijih, napadajo mafijo v Verhovi Radi; Drugi so poljubljali krave in jedli zemljo; v obljubljenih frazah. Zelenskiy je na splošno zgradil svojo kampanjo na hiper populistični televizijski seriji o politiki.

Državni Vrh sploh ni odgovoril na ključna vprašanja

Nič manj pomemben dejavnik v nastopu zahtev Rabinovich-Zelenskiy je neodgovorno, kratkovidno in neuspešno prikazovanje naše politične ustanove. Najprej govorijo o predsedniku Porošenku, niso razumeli ostrine zgodovinskega trenutka, v katerem jim je usoda zaupala vodenje države. Niso razumeli niti svoje zgodovinske odgovornosti niti tveganj za njihovo moč. Medtem ko so populisti s pomočjo Kremlja ponudili primitivne odgovore, se je vladajoči razred izogibal odgovarjanju na ključna vprašanja. Glavno vprašanje, ki je seveda vprašanje vojne, neodvisnosti in varnosti. Tega vprašanja nihče ni preoblikoval, kot je to naredil Petro Porošenko.

Absurdizacija vojne se je začela prav s njegovimi izjavami in odločitvami 2014-2015, ne pa izjave na televizijskih kanalih Medvedchuka. Poršhenko je začel odgovoriti na ta vprašanja bolj ali manj le z nastopom na današnjih predsedniških volitvah. Ko je bilo prepozno za njegove ocene in za zaupanje v politiko nasploh. Zakaj tako? Vrh se je ukvarjal s “minimiziranjem” političnih partnerjev;”preoblikovanjem” struktur oblasti in sodišč za njihove poslovne interese; stalne poskuse razpustitve parlamenta, ter za razrešitev vlade.

Ljudski impulz so pripeljali v straniščno školjko, patološko piramido, kompromise s kolonizatorji in bolečo pohlep. In to se dogaja v času prave vojne. Takšna ideologija je bila glavni dejavnik v mreži Kremljeve propagande. Ta mreža je z veseljem podrobno vsrkala vsako takšno podrobnost. Povprečen Ukrajinec je dobesedno nor na to vzdušje. Resnične grožnje so se spremenile v njegovo ozadje so zdaja v ozadju. Vse okoli njega se mu je zdelo tako nesmiselno, nepošteno in nestvarno, da je volivec našel izhod v “proti-sistemskem” populistu. Prišlo je do gledališkega zanikanja politike in moči. Prišlo je do protestnega glasovanja proti vsem na svetu.

Ustanova je posnemala odgovorno politiko. Volivci so se odzvali s simulacijo civilnih volitev na dan volitev. Dodajte mu družbene učinke igre in generacijo računalniških iger, ki širi prostor iluzornega razmišljanja. Takšno razmišljanje so mladi uporabili med volitvami. Rezultat na pregledu centralne volilne komisije. Pravi avtorji projekta “Zelenskiy” so uporabljali le preorano “zemljo”, kjer so zelo hitro, brez namakanja gnojili, nastal je pojav predsedniškeh komedijantov. Volivci so bili za to že pripravljeni. Zelenskiy je moral samo prečkati tanko črto med podobo v seriji “Sluga ljudi” in resničnostjo. Zato volivci od njega ne zahtevajo nobenega volilnega programa, nobenih razprav, petih ali “desetih”  ljudi iz njegove ekipe. Volivci Zelenskega se požvižgajo na vse in na to kdo stoji za njim, tudi če je to Kolomoisky. Verjemite mi, da jim ni mar, kdo bo na volilnem seznamu VR. Tudi če bi bili Nasirov, Portnov, Klymenko in Zakharchenko enako bi se zgodilo. Ker preprosto gre za protest in čustveno, iracionalno izbiro. To je absurden odziv javnosti na absurdnost politikov.

Kaj storiti?

Kratek odgovor: politiki in pravi voditelji (če šploh še obstajajo) se morajo takoj vrniti v realnost. Njihova resničnost je naša skupna realnost, je vojna neodvisnosti, v kateri Rusija grozi vsakemu Ukrajincu. Potrebujemo politika, ki res ni izgubil zveze z resničnostjo. Poudarimo še en pomemben trenutek. Ne mudi se trditi, da so glasovi za Zelenskega kvantitativni kazalnik tistih Ukrajincev, ki so izdali ideale nove Ukrajine. Ne, to ni tako. Glasovali so “za zabavo”, ker so protestirali proti neodgovornim politikom. Pravo merilo ukrajinske izbire je revolucija dostojanstva, prostovoljno in prostovoljno gibanje, pa tudi sociologija, ki še vedno kaže (!), Da je 60-70% Ukrajincev zagovarjalo neodvisnost in priznalo Rusijo kot agresorja; zahtevajo zaščito ukrajinskega jezika; prihodnost Ukrajine v EU in NATO. To je izbira, ki jo bo večina izmed nas resno branila.

To je izbira, ki jo bo resno zagovarjala tudi večina tistih ljudi, ki so čustveno glasovali “za zabavo”. Mimogrede, to si mora zapomniti vsak novi predsednik in Parlament. Bolj zato, ker je možno , da bo nov predsednik g. Zelenskiy.

Vir: https://lb.ua/blog/mykhailo_basarab/423716_zovsim_nekazus_zelenskogo.html?fbclid=IwAR3nHehddnLXW5e6DqbOvxiHL6F4Zh_GKPFrss7VRKYiURQu4Wsg9UVD5Rk

comments powered by Disqus