Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Financial Times: ZDA že spreminjajo retoriko povezano z Rusijo in Sirijo

sreda, september 23, 2015, 16:31

“Ameriški uradniki so sklenili, da si Moskva z namestitvijo ruskih borcev in sistemov protiletalskih raket v Siriji prizadeva zaščititi bazo, ki jo je ustvarila v tej državi”, poroča Financial Times.
Ameriški državni sekretar, John Kerry, je v torek poudaril, da uvažanje ruskega orožja sproža nekatera vprašanja, vendar pa je dejal, da je Pentagon ugotovil, da je bilo orožje namenjeno za “zaščito ruskih sil.”Avtor članka, Demetri Sevastopulo, ugotavlja, da se te izjave ujemajo z zadnjo različico poročanja ruskih uradnikov, ki so pripeljali orožjepretežno v Latakijo, kjer Moskva gradi letalsko oporišče.
Omenjene besede kažejo na spremembo tona oz. retorike od sobote, ko je Kerry dejal, da borusko orožje v Siriji povzročilo “resna vprašanja”, saj ni posebej učinkovito v boju proti radikalnim islamističnih skupinam. Na kratko povedano – to je tudi razlog, ki ga je uporabila Moskva, ki seje enako izrazila, da bi upravičila svojo prisotnost pri razdejalni vojni v državi.
Po besedah ruskih opazovalcev, navkljub cilju Moskve, ki je formuliralasvoj boj proti ISILU, ali drugim uporniškim skupinam, ki se borijo proti Assadovem režimu, lahko tudi postanejonjihova tarča.”Ne moremo izključiti možnosti spopadov med ruskimi silami in sirskimi uporniki, ko se bodo ruske čete nahajale na poti sovražnikov. To je najbolj očitno tveganje”, je dejal vodja Centra za analizo in študije bližnjevzhodnih konfliktov v ZDA in Kanadi, Alexander Shumilin.
“Celo ruski vladni uradniki in svetovalci pravijo, da se ne zavedajo, kakodaleč lahkogredo vojaški načrti predsednika Vladimirja Putina v Siriji”, se sprašujejo v članku.
Glede na besede pomembne osebe, “situacijo je zelo težko predvideti,” in je dodala,da je ruska strategija lahko zelo odvisna od tega, kako bodo sprejeli govor Putina na zasedanju Generalne skupščine OZN prihodnji teden.
Vse to se lahko odraža na stanje in poteze ruske vojske v Siriji. “Nadaljnji razvoj dogodkov je odvisen od tega, kaj si želi Putin, – meniglavni urednik časopisa Moscow Defense Brief, Mihail Barabanov.
Takšna strategija se splača: Združene države Amerike bodo morale začeti pogajanja in posvetovanja [vključno z vojaškimvprašanjem] oz. prisotnostjo Rusijev Siriji “.
Vir:https://inforesist.org/financial-times-ssha-menyayut-ton-po-otnosheniyu-k-rossii-v-sirii/
www.itv.com

Foto: www.itv.com

comments powered by Disqus