Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Finski znanstveniki: za okupacijo Krima s strani Rusije ni nobenega opravičila

nedelja, april 10, 2016, 15:15

rusvesna.su

Foto: rusvesna.su

Da bi upravičila svoj napad in priključitev ukrajinskega polotoka Krima je Rusija predstavila petih glavnih “argumentov”, ki naj bi dokazali, da je bilo to potrebno. Ampak, omenjeni “argumenti” so popolnoma neutemeljeni.

V zvezi s tem, je poročala finska TV postaja YLE. Gre za pisanje profesorjev za mednarodno pravo Laurija Hannikeynena in dr. Tera Lundstedta, ki sta zaposlena na Univerzi v Helsinkih. Objavila sta študij z naslovom: “Dejstva o invaziji Rusije na Krim in pot mednarodne pravne doktrine, ki pelje v slepo ulico.”

Strokovnjaka opozarjata, da Rusija pogosto omenja Kosovo, češ da je šlo za zločine s  strani sosednje države. Avtorji pa nas opominjajo, da  preden je NATO napadel Jugoslavijo, so v ZN priznali, da je albansko prebivalstvo na Kosovu bilo v nevarnosti. Tudi, preden je bila razglašena neodvisnost Kosova od Srbije so pogajanja o tem trajala devet let. Rusija pa je zasedla Krim v roku dveh tednov. To so naredili pod izgovorom balkanskega primera. Zasedli so polotok Krim, čeprav rusko prebivalstvo ni bilo v nevarnosti. Zato, po mnenju raziskovalcev, Krim se s primerom Kosovo, zelo težko upraviči. Preprosto gre za agresijo Rusije proti Ukrajini.

Referendum, ki ga v Moskvi navajajo kot dokaz, da so se Krimčani “želeli pridružiti Rusiji”, po mnenju finskih raziskovalcev, je preveč slab argument. Referendum je bila organiziran v naglici in ga je vodil nepriljubljen politik Szegő Aksenov, ki je na volitvah leta 2010 prejel le 4% glasov volivcev. Poleg tega je glasovanje na Krimu potekalo v navzočnosti ruske vojske, in v referendumskem vprašanju ni bilo postavke o tem, ali želijo prebivalci ostati v sestavi Ukrajine.

Strokovnjaki tudi ugotavljajo, da tudi če bi bil ti. “referendum”, zakonit, Krim nima pravice do ločitve od Ukrajine. V skladu z mednarodnim pravom, bi moral Kijev odobriti neodvisnost Krima. Toda v tem primeru bi verjetno sledila dolgotrajna pogajanja o statusu polotoka, ki je del Ukrajine. Tudi izjava Rusija, da naj bi bili Rusi, ki živijo v Krimu »ogroženi« je neresnična. Delegacija Sveta Evrope in Združenih narodov ter OVSE so to trditev ovrgli. “Če je kdo zares bil ogrožen, so to krimski Tatari, in še mogoče Cigani. Nikakor pa niso bili »ogroženi Rusi« – pravi Hannikaynen.

Strokovnjaka tudi opozarjata, da mednarodno pravo ne dovoljuje državam, da zaščitijo etnične rojake v drugih državah z vojaško silo. Finski znanstveniki so ovrgli trditve Moskve, češ naj bi odstavljeni predsednik Viktor Janukovič prejel zahtevo “oblasti v Krimu«, da jih Rusija zaščiti. Tega Janukovič nikakor ne bi mogel predložiti, ker ni bil več predsednik Ukrajine. Strokovnjaki opozarjajo, da so Janukoviča z oblasti odstranili protestniki na Majdanu neodvisnosti, kar je v skladu z mednarodnim pravom. In organi oblasti na Krimu niso imeli pooblastila, da zahtevajo nekaj, kar je povezano z drugo državo.

Vladimir Putin je dejal v govoru, 18. marca, 2014, da naj bi na ozemlju Ukrajine “vzniknila fašistična država”, s katero Rusija “ni sklenila nobene pogodbe.” Finski raziskovalci menijo, da je ta izjava je popolna neumnost. To je zato, ker celo strmoglavljenje oblasti  v državi ne vpliva na izvajanje mednarodnih sporazumov.

Znanstveniki z Univerze v Helsinkih bili tudi pozorni na dejstvo, da se je v šestih mesecih po razglasitvi neodvisnosti Kosova v Južni Osetiji v Gruziji zgodil spor, v katerem je Rusija tudi posredovala. Po njihovem mnenju se to ni zgodilo po naključju. In zasedba Krima, je preveč očitna. Vse skupaj se obravnava, kot del istega procesa, ki ga je vedno začela Moskva. Po njihovem mnenju so lahko vse države, ki so bile nekoč del Sovjetske zveze, pod isto grožnjo.

V zadnjem času je Evropski parlament predstavil poročilo o ruskih zločinih v Donbasu in na Krimu. Aktivisti za človekove pravice opozarjajo, da so mučili ukrajinske zapornike in jim niso nudili zdravstveno oskrbo. Poleg tega so jim prepovedali komunikacijo s svojimi družinami, in niso nudili pomoč odvetnikov. Prej pa so poročali o tem, da so v ZN predstavili informacije o tujih plačancih, ki se borijo na Donbasu. Identificirli so 176 plačancev, ki se borijo na strani teroristične “republike”, in večina od njih so Rusi.

Vir:https://inforesist.org/finskie-uchenyie-v-puh-i-prah-razbili-vse-opravdaniya-rossii-po-okkupatsii-kryima/

comments powered by Disqus