Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Hedy Lamarr – igralka in izumiteljica po rodu iz Lviva

sreda, november 11, 2015, 19:43

Včeraj je Google, v čast rojstva neverjetne ženske – Hedy Lamarr objavil spremenjen logotip. Na domači strani iskalnika se je pojavil lik izredno uspešne hollywoodske igralke in izumiteljice, čigar znanstvene dosežke uporabljamo danes.

Za časa druge svetovne vojne je Hedy Lamarr patentirala sistem nadzora torpedov. Gre za skrivnost okomunikacijskega sistema, ki se danes uporablja povsod, od mobilnih telefonov do Wi-Fi-jev in GPS-ov. Hedy Lamarr je bila rojena na Dunaju, leta 1914, njen oče je bil bankir iz mesta Lviv. Kmalu je začela nastopati v filmih. Debitirala je v nemškem filmu “Dekle v nočnem klubu” (1930).
Хеді Ламарр
Veliko svetovno slavo ji je prinesel češkoslovaško – avstrijski film Gustava Mahatija imenovan “Ecstasy” (1933).

Ona je bila prva na svetu, ki se je kdaj v celovečernih filmih naga kopala v gozdnem jezeru, kar je po današnjih standardih popolnoma nedolžno.
https://youtu.be/3R_sVeezhpY Toda leta 1933 je s tem filmom povzročila vihar čustev. Omenjeni film je bil prepovedan v številnih državah in so ga pokazali šele po nekaj letih cenzure.
Hedy Lamarr

Po štirih letih neuspelih porok je na krovu “Normandije”, Hedy pobegnila v New York. Že na “Normandiji” je podpisala pogodbo z ustanoviteljem studia Metro-Goldwyn-Mayer oz. z Louisom Mayerjem. In začel se je njem strmi vzpon slave. V skupnem seštevku je Hedy Lamarr za svoje filme zaslužil 30 milijonov $. Bila je ena izmed najbolje plačani igralk v svetovnem merilu.
Геді Ламарр з Кларком Гейблом Геді Ламарр з Кларком Гейблом
Med drugo svetovno vojno se je še izkazalo, da je H. Lamarr odlična znanstvenica, ki je skupaj s svojim prijateljem in skladateljem, George Anteylom, patentirala sistem nadzora torpedov in zasebnih komunikacijskih sistemov, vključno s prenosom lažnih kanalov na različnih frekvencah. V tem času omenjeni patenti niso bili takoj realizirani, kasneje pa so postali osnova za komunikacijo z razpršenim spektrom in zdaj se uporabljajo povsod, od mobilnih telefonov do Wi-Fi-jev in GPS-ov. Leta 1997 so izum Hedy Lamarr uradno nagradili. V čast H. Lamarr so 9. novembra proslavili Dan izumiteljev.
Геді Ламарр на заставці CorelDraw 8Геді Ламарр на заставці CorelDraw 9
Hedy Lamarr se je pojavila tudi na reklamah računalniških programih Corel Draw v različicah 8. in 9. V začetku leta 2014 so v čast Hedy Lamarr dodali zvezdo v Hall of Fame in jo uvrstili med druge velike izumitelje.
Vir:http://photo-lviv.in.ua/google-zminyv-svij-lohotyp-na-chest-vidomoji-aktorky-ta-vynahidnytsi-rodom-zi-lvova-video/

Хеді Ламарр та Віктор Метьюр в фільмі "Самсон і Даліла"

comments powered by Disqus