Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Il Foglio: Vojna v Ukrajini se je končala tako, da tega nismo niti opazili

četrtek, oktober 15, 2015, 20:58

Ruski voditelj Vladimir Putin je “zapustil” za njega predrag Donbas: izvedel je umik svojih rednih vojakov in šel po poti iskanja kompromisov, piše za časopis Il Foglio, Anna Zafesova.
Vojna v Ukrajini je končana! Toda nihče tega ni opazil, Putinove rakete za posebne namene pa so zdaj namenjene Sirijcem. Donbas je izginil iz novic v Zahodnih televizijskih postajah. Ampak, kar je najpomembnejše – vojnja v Ukrajini je izginila in je ni več na ruskih RTV postajah.
Zdaj morajo v Rusiji začeti s poročili oz. začenjati s televizijskimi novicami o odmevnih vojaških uspehih v Siriji. Novic iz Vzhodne Ukrajine je zdaj zelo malo, so kratke in hkrati zelo pomembne, kot je na primer – obnovitev dobave metana s strani “Gazproma” ali pošiljanje premoga v Ukrajino iz ti. DNR.
Najpomembneje je, da se na vzhodu Ukrajine ne strelja več in da ni več sprtih strani. Pomembno je, da se umikajo vojaki in orožje s prve bojne črte. Vodje ti. LNR in DNR pa obveščajo o odločitvi, da se odložijo lokalne volitev in predlagajo datume v februarja ali v aprilu prihodnjega leta.
Takšna odločitev pa naj bi bila sprejeta med ti. diplomatskim baletom v dogovru z Angelo Merkel in Francoisom Hollandom in naj bi bila v soglasju z Moskvo in Kijevom.
Preložitev volitev za šest mesecev pomeni, da pro-ruske enklave gredo po poti, ki jih bo vodila k temu, da bodo lahko postali “nekatera okrožja Donecke in Luganske regije v okvirih Ukrajine.”
Ampak, potrebno se je še pogovarjati o pogojih, ki jih je treba razjasniti, ugotavlja avtor. V zvezi s tem, pa ruski ultra-nacionalisti očitajo Putinu, da je slabič in da je vse prodal Američanom oz. je “izdal” Donbas.
Malokdo pa govori o tem, da se je Moskva morala strinjati z Minskimi sporazumi in da je vse to bilo pod vplivom sankcij, padanja cen nafte in nezmožnosti, da se na Donbasu doseže lahka zmaga, kot se je zgodilo s Krimom.
Na žalost, v regijah Donecka in Luganska je zelo vprašljiva usoda nekaj voditeljev vstaje, kot so npr. Zaharčenko in Plotnickij. Tako da bodo pogajanja v prihodnjih mesecih posvečena tudi usodi omenjenih liderjev.
Za predsednika Ukrajine, Petra Porošenka, je popolnoma nesprejemljivo, da bi omenjene videl med regionalnimi gubernatorji. Glavni problem bo: kako rešiti obraz (in kožo) in za Ukrajino, kako ponovno “združiti” separatiste. Pri tem pa je zelo previden Petro Porošenko, pravi članek.
Na ta način je ideja Donbasa postala nepomembna, ker je bila enostavno predraga: treba je izplačati za več mesecev pokojnine, plače, dobavljati blago, skrbeti za šole in bolnišnice. Vse to je preveliko breme za Rusijo, ki se zdaj sooča z recesijo. Nova vojaška stopnjevanja bi imela za posledico neznosno gospodarsko in politično težo.
Sirija pa je bila odličen primer oz. priložnost, ki so jo morali Rusi uporabiti. Putin bo zdaj znova deloval kot zmagovalec, sirski predsednik Bašar al Asad pa se zdi, da bo zelo hvaležen zaveznik. Veliko boljši je kot nezanesljivi Ukrajinci.
Kremelj je zdaj odločen, da razreši mednarodno krizo in ni mu več mar, kaj se dogaja na obrobju neznanih pro-ruskih upornikov in kaj se dogaja v rudarskih regijah v nekdanji Sovjetski zvezi.
V Siriji pa Putin ne le,da si bo ponovno pridobil samozavest, ampak bo tudi pomiril strasti ruskih veterananov na Donbasu. Namreč obstaja nevarnost, da bodo omenjeni veterani, po tem, ko se bodo vrnili domov začeli s svojimi nacionalističnimi zamerami.
In tako je “Porošenko spet dobil nazaj uničeni Donbas, ki je stal Ukrajino najmanj 10.000 življenj. Prej bi pa morda Putin Donbas raje podaril svojim Rusom”, razmišlja avtor tega članka.
Vir:https://inforesist.org/il-foglio-voyna-v-ukraine-zakonchilas-a-myi-etogo-ne-zametili/
пресс-центр АТО
Foto: Press Center ATO

comments powered by Disqus