Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Izgon ruskih diplomatov: citati in številke

torek, marec 27, 2018, 23:49

26. marca 2018, se je pri ruskem veleposlaništvu v Berlinu pojavila policija. Nemčija je v solidarnosti z Britanijo napovedala izgon štirih ruskih diplomatov.

Enako so storili dva ducata držav, ki so se odločile za izgon ruskih diplomatov. Vse omenjene države sumijo ruske diplomate, da se ukvarjajo z vohunjenjem pod diplomatsko zaščito. Obenem gre za znak solidarnosti z V. Britanijo, ki je imela primer zastrupitve nekdanjega vohuna Sergeja Skripalja in njegove hčerke. Zastrupitev se je zgodila v angleškem mestu Salisbury, 4. marca. Pri tem je bil uporabljen živčni strup. Na spodnjem seznamu so države in število izgnanih ruskih diplomatov. Obenem so voditelji teh držav podali najpomembnejše izjave, ki so bile zapisane 26. marca, na dan objave izgona ruskih diplomatov.

Velika Britanija je izgnala 23 ruskih diplomatov, ker verjamejo, da so omenjeni ruski diplomati delali pod diplomatsko zaščito;

ZDA so izgnale – 60 Ruso, vključno z 12-imi uradniki, ki so imeli vlogo v opazovalni misijo ZN. Zaprli so ruski konzulat v Seattlu;

Ukrajina je izgnala 13 ruskih diplomatov;

Po štiri ruske diplomate so izgnale: Kanada, Francija, Nemčijain Poljska;

Po tri: Litva, Češka;

Po dva ruska diplomata: Italija, Nizozemska, Danska, Albanija;

Po enega diplomata so izgnale: Švedska, Latvija, Estonija, Finska, Romunija, Hrvaška.

Izjave vodij držav, ki so izgnale ruske diplomate:

Britanska premierka Teresa May:

“To jasno kaže, da vsi skupaj stojimo z ramo ob rami in pošiljamo najmočnejši signal v Rusijo, da ne more več tako nadaljevati s svojim delom, ne morejo se več norčevati iz mednarodnih norm.”

Zunanji minister Združenega kraljestva Boris Johnson:

“Današnji izreden mednarodni odziv s strani naših zaveznikov se bo zapisal v zgodovino kot največji kolektivni izgon ruskih vohunov vseh časov, in to nam bo pomagalo zaščititi našo skupno varnost … Rusija ne more kršiti mednarodne norme nekaznovano.”

Predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa Paul Ryan:

“Mislim, da je to prava poteza. Tako se naredi v znak solidarnosti z našimi zavezniki v Veliki Britaniji. Mislim, da je lepo, da so ravnali enako v drugih evropskih državah, vključno s Češko. To kar počnemo, menim, da je povsem utemeljena odločitev. Mislim, da so podatki v tem primeru povsem jasni, in da so Britanci vse zelo jasno razložili. Ve tisto, kar je storila Rusija, kar še zmeraj počne, mi verjamemo, da je Rusija vse to storila. Kar takega ni mogoče dopustiti, tako se ne sme delati. Tega, kar počne Rusija ne sme delati nobena civilizirana državo.”

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko:

“Kot odgovor na ciničen kemični napad v mestu Salisbury (Velika Britanija), bo Ukrajina v duhu solidarnosti z našimi britanskimi partnerji in čezatlantskimi zavezniki, in v sodelovanju z državami EU izgnala ukrajinskega ozemlja 13ruskih diplomatov. To je ostanek redkih, ki nas še niso zapustili. Ker, kot veste, naši diplomatski odnosi z Rusijo so de facto zamrznjeni”, je podaril predsednik države P. Poroshenko. Dodal je še, da je Rusija še, da je Rusija še enkrat ne samo potrdila svoj prezir do suverenosti neodvisne države, ampak se je požvižgala tudi na vrednost človeškega življenja.

Britanski obrambni minister Gavin Williamson:

“Potrpežljivost sveta se nanaša na predsednika Putina in njegova dejanja. Dejstvo, da je celotna zveze NATO in vse države Evropske unije podpirajo Združeno kraljestvo. Vsi skupaj smo bili priča brezobzirnega napada, ki so ga naročili v Kremlju. Pravzaprav mislim, da jim zdaj pošiljam najboljši odgovor, ki ga imamo. Njihov cilj (Rusov) je, da nas razdelijo, in zato zdaj vidimo priložnost, da pokažemo svetu , da se združujemo okoli Velike Britanije – to je naša velika zmaga. Na ta način pošiljamo močan signal Kremlju in predsedniku Putinu.”

Minister za zunanje zadeve Francije Jean-Yves Le Diène:

“V znak solidarnosti z našimi britanskimi partnerji, smo danes obvestili ruske oblasti naj spoštujejo našo odločitev o izgonu štirih ruski oseb z diplomatskim statusom. Iz francoskega ozemlja naj bi se odselil za teden dni.”

Minister za zunanje zadeve Kanade Christa Freeland:

“Napad v mestu Salisbury z uporabo živčnih plinov na ozemlju našega tesnega partnerja in zaveznika Kanade je zlovešče, grdo in nepremišljeno dejanje, ki bi lahko ogrozilo življenja več sto ljudi.”

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk:

“Evropski svet je prejšnji teden zelo ostro obsodil nedavni napad v mestu Salisbury. Evropski svet se je strinjal s stališčem vlade Združenega kraljestva, da je zelo verjetno, da je za vse to kriva Ruska federacija, ki je za to odgovorna, ki nam do zdaj ni posredovala verodostojne ali alternativne razlage. Zato smo se odločili, da pokličemo veleposlanika Rusiji na razgovor z Evropsko unije zaradi posvetovanja.”

Vir:https://www.radiosvoboda.org/a/29125145.html

https://ic.pics.livejournal.com/sj_brevis/63101415/65942/65942_original.jpg

comments powered by Disqus