Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Jelčenko: “Hinavci, ki ne vidijo hlodov v svojih očeh”: RF na sestanku Varnostnega sveta, 16. julija, 2019

sreda, julij 17, 2019, 10:36

 

Predstavnik Ukrajine pri ZN je opozoril, da je vprašanje delovanja ukrajinskega jezika notranji zadeva Ukrajine in o tem ni treba razpravljati. na zasedanju Varnostnega sveta ZN. Yelčenko je nato spregovoril o Rusiji in o diskriminaciji ukrajinskega jezika na njenem ozemlju.

Єльченко нагадав Росії про дискримінацію української мови / фото un.org

/ photo un.org Vodja Stalnega predstavništva Ukrajine pri Združenih narodih Volodymyr Yelchenko imenuje predstavnike Rusije: “hinavci, ki ne vidijo hloda v svojem očesu.”

To je povedal na seji Varnostnega sveta ZN, kar je bilo objavljeno na spletni strani ZN. Varnostni svet ZN je razpravljal o zakonu Ukrajine o jeziku, ne da bi sprejel kakršne koli odločitve. Šlo je samo za komentarje na predlog Ruske federacije za razpravo na seji Varnostnega sveta ZN glede vprašanj, povezano z zakonodajo Ukrajine o delovanju ukrajinskega jezika v državi. Opozoril je tudi na nasilno rusifikacijo in dejanja Rusije na zasedenem Krimu. “Država, ki je prisilno zatirala ukrajinski jezik  stoletja, je na ozemlju Ukrajine vsilila (namesto ukrajinščine) ruski jezik na vseh področjih javnega življenja, zdaj pa mi Ukrajinci ne bi smeli sprejeti zakona, v katerem jeziku naj govorimo in pišemo,” je poudaril Yelchenko. Ugotavlja še, da obstajajo ukrajinske šole v Avstraliji, Argentini, na Slovaškem in v mnogih drugih državah, vendar ne obstajajo v Rusiji, kjer po uradnih podatkih živi okoli 3 milijone Ukrajincev. V Rusiji, ni ukrajinske šole.

Predstavnik Ukrajine je tudi spomnil, da je do zasedbe Krima delovalo 7 ukrajinskih in 15 krimsko-tatarskih šol, vendar so okupacijske oblasti, ki jih nadzoruje Kremelj, zaprle vse ukrajinske in polovico krimsko-tatarskih šol.

Nato je navedel besede iz Svetega pisma oz. Evangelija in Rusijo imenoval »hinavci, ki ne vidijo hlodov v svojem očesu«. “Kar zadeva naš jezikovni zakon, je to naša notranja zadeva, in ga bomo obravnavali s pomočjo drugih držav,” je dodal. Yelchenko.

Dejal je tudi, da je v maju Rusija začela obravnavo tega vprašanja na seji Varnostnega sveta ZN, da bi poskušali uveljaviti svojo agendo v zvezi z izvolitvijo novega predsednika Ukrajine. Cilj je tudi preusmeriti pozornost z Rusije glede obletnice deportacije krimskih Tatarov.

Danes se, po njegovem mnenju sproža takšno vprašanje, štiri dni pred parlamentarnimi volitvami v Ukrajini. Na ta način skuša Moskva zagotoviti politično podporo pro-ruskim strankam, pa tudi želi, da preusmeri pozornost svetovne javnosti zaradi neizpolnjevanje pogodb iz Minska in odvrniti pozornost s krivde Rusije na peto obletnico nesreče leta MH17, ko so ruski militanti sestrelili malezijsko letalo – Donbass 17. julija 2014.

Yelchenko je tudi opozoril, da je to prvo zasedanje Sveta po predsedniških volitvah v Ukrajini, vendar izvajanje sporazumov iz Minska ostaja ena od glavnih prednostnih nalog novoizvoljenih oblasti. “Po prihodu novega predsednika so ruske sile in njihovi skrbniki skoraj podvojili pogostost kršitev režima prekinitve ognja na Donbassu. Tako zgleda ruska mirovna ponudba? Rusija ni pripravljena opustiti svojih agresivnih namer v Ukrajini. Izvajanje sporazumov iz Minska s strani Kremlja je zastalo, nezakonito dajanje ruskih potnih listov prebivalcem Donbasa se nadaljujejo, varnostne razmere v Donbassu se še naprej slabšajo, de-okupacija Krima se še ni začela, ukrajinski državljani se še vedno uporabljajo Moskvi kot talci, in Rusija se še zmeraj požvižga na vse odločitve mednarodnih sodišč. Za RF je vse to: mrtve črk na papirju, ki jih v Rusiji vztrajno zanikajo. “- je dejal Yelchenko.

Vir:https://www.unian.ua/politics/10620003-licemir-yakiy-ne-bachit-kolodi-u-svoyemu-oci-postpred-ukrajini-rozgromiv-rf-na-zasidanni-radbezu-oon.html

comments powered by Disqus