Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Juščenko: EU je glavna podpornica ruske agresije na Ukrajino

petek, december 1, 2017, 12:14

Віктор Ющенко. Фото: 24tv.ua

Evropska Unija je največja podpornica ruske agresije na Donbasu in Krimu.

To je, za TV kanal “112 Ukrajina”, izjavil tretji po vrsti predsednik Ukrajine Viktor Juščenko.
“82% energije, ki proizvaja Rusija se prodaja v EU – le 30% pa prihaja iz Afrike in s Severnega morja. Torej, 82% energetskih virov, nafte in plina, ki se proizvajajo v Rusiji, se prodaja v Evropi,” je dejal Juščenko.
“Ali se Evropa zaveda, da je s takšnim početjem največja podpornica ruske agresije na Donbasu, Krimu, Gorskem Karabahu, Abhaziji, Osetiji, kjer so vse vojaške baze na kateri se bazira ruska vojaška prisotnost?” se sprašuje Juščenko. Še prej je Juščenko dejal, da se konflikt v Donbasu pogosto uporablja za utemeljitev neučinkovite politike. Medtem pa ima država Ukrajina višjo stopnjo korupcije kot kdaj koli prej.

V Združenih državah so razglasili učinkovitost sankcij proti Ruski federaciji

V administraciji Združenih držav ugotavljajo, da obstaja poseben vpliv ameriških sankcij proti Ruski federaciji, zlasti na področju pridobivanja nafte. To je poudaril direktor Urada za nadzor tujih sredstev (OFAC) za finance ZDA John Smith v poročilu na zaslišanju v kongresu, poroča Ukrinform.

Vir: https://ua.112.ua/ekonomika/u-minfini-ssha-zaiavyly-pro-efektyvnist-sanktsii-proty-rosii-422980.html

“Pomembna prednost OFAC je odgovor na prizadevanja Rusije, da destabilizira razmere v Ukrajini”, – je dejal vodja agencije na zaslišanju odbora za finančne storitve v predstavniškem domu ameriškega Kongresa.

Spomnil je, da so to poletje ZDA sankcionirale več kot 38 posameznikov in subjektov, ki so bili vpleteni v tekoči konflikt v Ukrajini, vključno s predstavniki ruske vlade. Nedavne dejavnosti OFAC so bile povezane s povečanimi omejitvami pri posojilih ruskim podjetjem in posameznikom. Po mnenju J. Smitha ameriške sankcije proti Rusiji se uresničujejo in dosegajo svoj učinke: “V oktobru je ruska naftna družba “Rosneft” napovedala prekinitev velikega projekta gradnje naftovoda na jugu Črnega morja, ki se nanašajo na sankcije, ker se omejuje pridobivanje in nabava napredne proizvodne tehnologije in opreme«, je poudaril vodja ameriškega urada.Pojasnil je, da je Rosneft predmet sankcij s strani ameriškega sektorja, ki omejuje možnosti za financiranje, nabavo blago, tehnologije in nudenju storitev za številne naftne projekte.

“To ustvarja dodaten pritisk na rusko vlado, da premisli o svojih dejanjih in oceni, ali je smiselno posegati v Ukrajino in se soočati s finančnimi izgubami, ki jih povzročajo naše sankcije”, je dejal J. Smith.

Poudaril je tudi, da se Združene države nenehno usklajujejo z Evropsko unijo. Hkrati je dejal, da obstaja razumevanje drugih zaveznikov in partnerjev, ki se izogibajo sodelovanjem z ruskimi podjetji, kar le še pojača vpliv ukrepov s stani ZDA. V tem primeru, je J. Smith dejal, da je Ministrstvo za finance “v celoti orientirano” za izvajanje Akta za protiukrepe nasprotnikom ameriških sankcij in da v celoti podpira cilje, opredeljene v dokumentu kongresa ZDA.

Viri:http://www.pravda.com.ua/news/2017/12/1/7163896/; http://www.pravda.com.ua/news/2017/12/1/7163896/

comments powered by Disqus