Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Kako praznujejo v Ukrajini »staro« novo leto: vraže, šege in tradicije

torek, januar 9, 2018, 23:34

Tradicija praznovanja »starega« novega leta v Ukrajini prihaja iz razlik med Julijanskem koledarju (“stari slog”) in Gregorijanskem koledarjem, ki ga je sprejel skoraj ves svet. Razlika v koledarjih je 13 dni. Tako se »staro« novo leto 2018 praznuje v soboto s 13. na 14. januar.

Старий Новий рік 2018 в Україні

Zakaj slavimo »staro« novo leto

»Staro« novo leto je redek zgodovinski pojav, dodaten praznik, ki se je pojavil zaradi spremembe kronologije. Ta praznik se praznuje predvsem v tistih državah, kjer pravoslavna cerkev (in grškokatoliška – op. prev.) še naprej uporabljata julijanski koledar. V preteklosti so v (Kyivski – op. prev.) Rusi uporabljali julijanski koledar, ki je bil sestavljen iz 12 mesecev, katerih imena so bila povezana z naravnimi pojavi. Po koledarju dvajsetega stoletja je Rosijski imperij (ki je vključeval Ukrajino) zamujal 13 dni za Evropo, ki se je že dolgo preklopila na Gregorijanski koledar. Z namenom zapolniti vrzel, so v letu 1918, z odlokom Sveta narodnih komisarjev, naredili prehod na Gregorijanski koledar – novi slog, in 14. januar – dan svetega Vasilija – je postal »staro« novo leto.

Kako se praznuje »staro« novo leto?

Pri novoletni večerji, pa tudi za božični večer, sedi celotna družina. Zelo pomembno je, da so oblačila tega dne temeljito oprana in očiščena. Po večerji je treba iti k sosedom in prositi za odpuščanje drug drugemu za morebitne krivde, ki smo si medsebojno zakrivili. To delamo z namenom, da bi lahko začeli z novim letom v miru in harmoniji. Predvečer novega leta daje priložnost tistim fantom, ki niso uspeli s snubljenjem deklet. Na novoletni večer imajo možnost, da naredijo še en poskus.

Res je, da je za ta namen treba ujeti dekleta doma, kar je zelo težko, saj vsa dekleta v vasi obvezno gredo peti novoletne pesmi. Velikonočna dekleta hodijo pod okna hiš in do konca velikonočnega večera opravljajo omenjeno delo, to je do polnoči.

Старий Новий рік 2018 в Україні: обряд просівання

Če ob polnoči prideš na dvorišča, lahko občutiš, kako novo preganja starega. Prvi dan novega leta pa je zelo pomemben obred setve žitaric po hišah, kar se je ohranilo do današnjih dni. Menijo, da ta ritual prihaja k nam iz predkrščanskih časov, saj naši predniki praznovali novo leto spomladi in ne pozimi, zato je tudi omenjeni obred setve žitaric povezan z upanjem na dobro letino. Sejali so večinoma otroci, in najbolj velikodušno so obdarovali predvsem prve sejalce, ki so prišli v hišo.

Šege za »staro« novo leto

Posebno pozornost si zaslužijo dekliške prerokbe. Kaj vse niso počele predstavnice šibke polovice, da bi ugotovile, kakšna prijetna usoda se za njih pripravlja. Poskusite tudi vi: pred spanjem, postavite glavnik pod blazino in povejte naslednje besede: “Moj sojeni ženin naj pride v sanjah in mi počeše lase!” Kdor se ji v sanjah zares pojavi in ji počeše lase, bo postal njen obljubljeni ženin.

Kaj ne smemo početi v »starem« novem letu?

Verjame se, da se ta dan ne bi smelo izgovoriti besede “trinajst”, kot tudi šteti majhnih kovancev. Pravijo, da bo takšno štetje drobiža prineslo solze za celo leto.

Tudi mnogi še vedno verjamejo, da starega novega leta in na dan svetega Vasilija zvečer ne smemo biti zadolženi, drugače pa bomo imeli dolgove tekom celega leta.

Obstaja tudi bolj slab znak – če nesete smeti na 14. januarja, potem boste odnesli tudi srečo iz hiše. Nekateri ljudje verjamejo, da mora na prvi dan »starega« novega leta, nujno prva vstopiti oseba moškega spola, zato sejati žitarice po hišah hodijo izključno osebe moškega spola.

Narodna verovanja na »staro« novo leto

• Če je na ta dan nebo čisto in zvezdno, bo pridelano veliko jagodičja.

•Če je na dan sv. Vasilija megla – bo bogata žetev.

• Če bo 14. januarja veliko drobnih inj na drevesih, bo leto bogato z medom.

•Če je na dan sv. Vasilija burja bo odlična žetev oreščkov.

Vir: http://vsviti.com.ua/ukraine/79207

comments powered by Disqus