Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Kdo je novi Mitropolit Epifanij – predstojnik samostojne in zedinjene ukrajinske cerkve

nedelja, december 16, 2018, 22:10

Епіфаній

https://www.facebook.com/RadioSvoboda.Org/videos/263554830992239/

Vitaliy Chervonenko BBC News Ukrajina
Mitropolit Kyivski – Epifaniy
Na vrhovnem svetu Samostojne Ukrajinske pravoslavne cerkve oz. prihodnje Avtokefalne pravoslavne cerkve v Ukrajini je bil izvoljen 39-letni Metropolit Pereyaslavskiy in Bilotserkivskiy Epifanij (Sergej Dumenko), ki je obenem namestnik vodje UPC-KP Filareta.

Izbranega predstojnika je predstavil minister za kulturo Ukrajine Yevgeniy Nyschuk:
“Predstojnik  oz. metropolit Kyivskiy in vse Ukrajine je Epifanij,” je dejal minister z odra v cerkve sv. Sofije v Kyivu. Relativna mladost novega metropolita Epifanija je podkrepljeno s hitro kariero in petimi leti sodelovanja s patriarhom Filaretom.
Za razliko od mnogih kolegov v ukrajinskih cerkvah, ki so se učili v Rusiji, je prihodnji patriarh prejel izobraževanje v Ukrajini in Grčiji. Epifanij je človek, ki je bil ločen od glavnih skupin vplivov in je bil vedno v krogu  cerkve oz. ​​blizu patriarha. Njegovo poznavanje grškega jezika je lahko pomemben plus v luči odnosov s Constantinoplom, saj bo v tem jeziku potekala vsa komunikacija.

Po drugi strani pa je ekumenski patriarhat videli v novem metropolitu “sledove vplivov” patriarha Filareta in je potemtakem Epifanij neuradno “nadaljevanje” vse tega, kar bo verjetno zelo všeč cerkvenim krogom v Konstantinoplu .
Ekumenski patriarhat je že dolgo pred tem jasno povedal, da je izvolitev patriarha Filareta nezaželen in da bo samo upočasnjeval proces prepoznavanja nove cerkvene hierarhije in ugleda ukrajinske cerkve na svetu. Torej izvolitev Filareta bi pomenila škodo samostojni Ukrajinski pravoslavni cerkvi in bi škodovala utrditvi ukrajinskega pravoslavja v samostojni  cerkvi. Zato se je 89-letni patriarh UPC-KP praktično strinjal s tem, da ne bo ničesar zahteval.
Ampak zdaj je že vse storjeno, Epifanija so že izbrali in v prihodnje bo predstojnik pravoslavne cerkve v Ukrajini. 6. januarja, bo že z skupaj maševal z ekumenskim patriarhom Bartolomeja, ko bo Ukrajini uradno predan ti. Tomos oz. Avtokefalnost. Po tem bomo že govorili o dokončni vzpostavitvi nove samostojne pravoslavne cerkve.

Mladi predstojnik

“Prej ali slej se bodo ljudje v Ukrajini imeli svojo Avtokefalno pravoslavno cerkev, tako  kot smo izvolili predsednika države, vlado, okrepili vojsko, sprejeli himno, grb, zastavo ipd … To je neizogibno,” – je, v oktobru 2013, dejal Epifanij, ki je bil tedanji namestnik izvoljenega patriarha Filareta.

Ko je bil star 34 letih je sedanji metropolit zelo hitro napredoval, trajalo je samo štiri leta, preden je bil posvečen v škofa, nato pa je zelo hitro postal druga oseba v cerkvi.

28 junija 2013, je  Svet škofov UPC v Kyivskem patriarhatu bistveno spremenil statut cerkve, ko gre za primer smrti ali bolezen patriarha. Ko je bilo predhodno jasno navedeno, da šele po nekaj mesecev po smrti starega predstojnika je potrebno takoj izbrati novega. Po novih pravilih pa ni nobenih omejitev.

Епіфаній

Pojasniti tako spremembo je preprosto – takrat so razpravljali o morebitni združitvi z UPC Moskovskega patriarhata, zato bi morebitna smrt Filareta zahtevala potreben čas za pogajanja ob združitvi dveh cerkva.
Nekateri strokovnjaki menijo, da je Filaret namerno izbral primernega predstojnika, da bi se izognil podobni situaciji. Zares nepričakovano za javnost glede odločitve Sabora UPC-KP je bila, da izvolijo Epifanija. Poznavalci situacije so nato predstavili več različic hitrega kariernega vzletanja Epifanija. Nekateri so vztrajali, da je to dokazalo tesno povezavo Filaretovega visokega zaupanja v mladega škofa.

Епіфаній

  UNIAN
Image caption Epifanij je bil vedno s Filaretom na vseh srečanjih

Medtem so se pojavile še druge različice njegovo izvolitve, češ da je bil mladi Epifanij precej nevtralen. Njegovo imenovanje ne sme povzročiti večjih pripomb na tleh vplivnih škofov, ki so v Volynu, Metropolit Mihail (Zinkevich) ali metropolit Lvivski, Dmitro (Rudiuk).

Ukrajinski verski strokovnjak Yuriy Černomorec vztraja, da je glavni dejavnik pri odločanju za izvolitev Filareta leta 2013 bila kombinacija “teorije in prakse v eno, kar je njegova najbolj izrazita sposobnost za delo v skupini.”
nekateri kritiki so pogosto poudarili, da bo velik minus za Epifanijeva njegova hitro “kariera”, ko mu bodo vedno zavidali in ga dražili.

BBC News sodelavci tudi vztrajajo, da je Epifanijevo obnašanje v zadnjih letih pokvarilo odnose z UPC MP.
Verska strokovnjakinja Ludmila Filipovič meni, da bo Epifanij sprejela potrebne ukrepe, da bo hitro in uspešno postal predstojnik – menih, ki se bo ukvarjal predvsem z izobraževanjem in bo dobro izkoristil izkušnje vodenja.

Kje je Epifanij študiral in delal

Sergej Dumenko se je rodil 3. februarja 1979 v vasi Volkovo v okrožju Ivanivsky, regija Odesa.
Vendar pa je odraščal in študiral v šoli v vasi Stara Zhadova Storozhinskega v okrožju Chernivetske regije. Prebivalstvo v Bukovini je vedno veljalo za najbolj pobožnega v celotni Ukrajini. Vodja UPC-MP, Onufrij, je tudi iz Bukovine.
Leta 1996 je Epifanij diplomiral na lokalni šoli in šel na študij na Kyivsko teološko semenišče UPC-KP. V treh letih je diplomiral in nadaljeval študij na Kyivski Duhovni Akademiji.

Leta 2003 je zagovarjal svojo doktorsko disertacijo na temo »Oblikovanje cerkveno-kanonskih zbirk v Donicškem obdobju ter njihov opis« in prejel znanstveno diplomo kandidata za teološke vede.

Nekaj let je mladi teolog poučeval v mestu Rivne in delal kot sekretar njegovega rojaka iz Bukovine, Mitropolita Rivenskega in Ostroškega, UPC KP Daniela, ki je umrl leta 2005.

 

Епіфаній

V uradnem biografiji Epifanija ne kažejo, katere tuje jezike pozna. Vendar pa verski strokovnjaki poudarjajo, da govori grško.

V enem izmed intervjujev je omenjeni priznal, da se je v prostem času ukvarjal s prevajanjem.

“Prebral sem in berem spise svetih očetov in poskušam prevesti na ukrajinski jezik” – je nekoč dejal metropolit Epifanij.

Leta 2007 se je Epifanij vrnil v Ukrajino in začel poučevati na Kyivski pravoslavni teološki akademiji.

Od novega študijskega leta 2007 so ga sprejeli kot učitelj Kyivske pravoslavne teološke akademije in je postal vodja oddelka za filologijo. V Kyivu se je njegova cerkvena kariera hitro nadaljevala.

V decembru 2007 je v samostanu sv. Mihaela prejel meniško z ime – Epifanij, kar je bil pogoj za nadaljnjo rast v cerkveni hierarhiji. Naslednji koraki cerkvene kariere so dobesedno skočili vsak mesec.

Za 6. januarja 2008 patriarh Filaret posvetil ierodiakona, 20. januarja –v ieromonaha in 20. marca je postal – Arhimandrit. Istočasno je Epifanij postal sekretar patriarha Filareta.

Marca 2008 Epifanij postal namestnik Vydubycega samostana v Kyivu in v maju – so mu zaupali upravljanje zadev v Kyivski škofiji.

Naslednje leto ga je Svetega sinoda UPC-KP izbrala Epifanija za Vishgorodskega škofa, posvetitev je potekala 15. novembra 2009.

 

собор

Копирайт изображения cerkva.info
Image caption 13 грудня архієрейський собор УПЦ КП визначився зі своїм кандидатом на предстоятеля помісної церкви

У 31 рік (в 2010 році) Епіфаній став єпископом Переяслав-Хмельницьким і Бориспільським, а також ректором Київської богословської академії, а вже в січні 2012 року Філарет возвів його у сан архієпископа.

Того ж року він став доктором богословських наук та очолив синодальне управління у справах духовної освіти УПЦ КП.

Саме в такій іпостасі 28 червня 2013 року – за півроку до Євромайдану – Епіфанія обрали намісником та місцеблюстителем патріарха Філарета на випадок його смерті чи хвороби.

В одному з нечисленних інтерв’ю у жовтні 2013 року Епіфаній вказував, що після обрання президентом Віктора Януковича “всі насторожилися”, і проросійські сили пішли в наступ, навіть були пропозиції зняти з реєстрації Київський патріархат.

Проте цього не сталось, розповідав Епіфаній, схвалюючи наміри влади підписати угоду про асоціацію з ЄС, яка мала бути корисною і для їхньої церкви.

Поруч з Філаретом

Митрополит Епіфаній дуже рідко давав інтерв’ю й дуже скупо розповідав про дитинство, родину, звички чи уподобання.

Його профіль у Facebook більше схожий на прес-службу – виключно сухі звіти про подорожі чи молебні. Більшість повідомлень – фотографії, на яких він неодмінно поруч з патріархом Філаретом.

Сам він наполягав, що намісник – це просто помічник, у якого немає жодних загально церковних повноважень і він не мав жодних повноважень втручатись у життя інших єпархій.

Хоча в останні роки Епіфаній перебрав на себе дуже багато представницьких функцій голови церкви.

Епіфаній

Копирайт изображения cerkva.info

Він їздив з візитом до українських парафій в Австралії, згодом відвідував з Філаретом Європарламент і виступав там від імені церкви.

Вітальні слова чи ще якийсь офіціоз від церкви – це теж часто брав на себе Епіфаній – чи то відкриття навчального року в державній академії управління, чи то річниця авіаційного університету або медичної академії.

Попри таку активність, для журналістів він був фігурою досить закритою й великих інтерв’ю не давав.

Про свої звички чи уподобання розповідає неохоче. Ще в 2013 році він розповів журналістам, що серед його улюблених художніх творів – книга Генрика Сенкевича “Камо грядеши”. А з видань Григорія Сковороди він черпає “багато християнської мудрості”.

Хоча багато журналістських робіт Епіфанія в інтернеті знайти складно, в його офіційній біографії вказано, що він є членом національної спілки журналістів України та навіть міжнародної федерації журналістів.

Погляд на російську церкву

Певні висновки щодо світогляду Епіфанія можна зробити з його програмної статті грудня 2015 року під промовистою назвою “Чи довго ще в українських душах буде нишпорити Москва?”.

Хоча деякі співрозмовники ВВС припускають, що цей матеріал йому могли допомогти написати і що його реальне ставлення до російської церкви не таке категоричне.

У статті Епіфаній описував антиукраїнські “спільні дії керівництва церкви Московського патріархату, політичного керівництва Росії із залученням представників чільного духовенства церкви Московського патріархату в Україні”.

Одним із прикладів спільної інформаційної спецоперації цих сил задля дестабілізації ситуації в Україні він тоді назвав “конфлікт навколо храму у селі Птича на Рівненщині”.

У своїй статті він наполягає, що влада Росії проводила та проводить політику “повного включення структур Московського патріархату в Росії та за кордоном в реалізацію власної внутрішньої та зовнішньої політики”.

Епіфаній наполягав на величезному впливі спецслужб Росії на православну церкву та існування в її лавах спецагентів.

Наслідком такої політики Росії митрополит Епіфаній називав розділення українського православ’я ще з початку 90-х років.

Філарет Епіфаній

Копирайт изображения vidomosti.kiev.ua

“Стає все більш очевидним, що російські політичні та церковні кола через свій структурний підрозділ УПЦ МП роблять все можливе, щоб використати її як інструмент проросійського впливу на державу, владу та суспільство в Україні”, – писав митрополит Епіфаній.

За його словами, після смерті митрополита УПЦ МП Володимиру 2014 році надії на об’єднання церков почали розвіюватись. А з обранням предстоятелем церкви Онуфрія надзвичайно посилився вплив на цю церкву митрополита Антонія (Паканича) та проросійського бізнесмена Вадима Новинського.

Про роль відомого українського бізнесмена та колишнього громадянина РФ Вадима Новинського на керівництво УПЦ Московського патріархату Епіфаній згадував окремо, вказуючи, що той досі має зв’язки з Росією.

Епіфаній припускав, що саме за підтримки Вадима Новинського відбуваються численні інформаційні проекти, мета яких полягає у “підтримці проросійських настроїв у церкві Московського патріархату та розпалювання ворожнечі проти інших церков”.

Насамкінець він писав, що треба допомогти УПЦ МП “викрити російську агентуру впливу, припинити поїздки церковних очільників до Москви за інструкціями”.

“Тоді, очистившись від кремлівських паразитів, УПЦ МП стане здоровішою, діалог про церковну єдність – продуктивним, а єдина помісна українська церква – реальністю”, – завершував свою статтю митрополит Епіфаній.

Епіфаній

Vir: https://www.bbc.com/ukrainian/news-46557247

Image copyright vidomisti.kiev.ua

comments powered by Disqus