Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Kerry: Poroshenko se moti glede protikorupcijskega sodišča

petek, september 15, 2017, 16:06

Nekdanji ameriški državni sekretar John Kerry meni, da se predsednik Poroshenko moti glede protikorupcijskega sodišča. To je dejal med svojim letnim srečanjem v sklopu Yalta European Strategy, poroča “Evropska Pravda”.

V petek je P. Poroshenko nasprotoval pozivom k hitrejši ustanovitvi protikorupcijskega sodišča z argumentom, da takšnih sodišč v praksi držav EU in Združenih držav ni. Poroshenko je opazil, da takšna sodišča obstajajo le v nekaterih državah tretjega sveta in je podprl ustanovitev protikorupcijske zbornice pri Vrhovnem sodišču.

“Želim odgovoriti, da se pri nas vsa sodišča (v ZDA – op. prev.), bojujejo proti korupciji, in da imamo zdaj še posebnega tožilca, ki preiskuje primer povezan s predsednikom (Trumpom– op. prev.)”, je dejal Kerry. Konferenčna dvorana je njegove besede nagradila z aplavzom. Nekdanji generalni sekretar je še posebej poudaril, da je za Ukrajino ključno vprašanje nasprotovanje korupciji. Ta boj je ključnega pomena za nadaljnji razvoj Ukrajine.

Spomnimo, da je predsednik Petro Poroshenko v petek izrazil upanje, da se bo oktobra v Ukrajini pojavila protikorupcijska zbornica, ustanovitev ustreznega sodišča pa (po mnenju Poroshenka – op. prev.) še vedno lahko počaka.

Kot je bilo prej objavljeno, je Verhovna Rada poskušala odobriti predlog zakona o ustanovitvi vrhovnega protikorupcijskega sodišča v Ukrajini, vendar je zaradi tega v Parlamentu prišlo do spora.

13. julija je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker dejal, da Evropska unija ne bo vztrajala pri oblikovanju ločenega protikorupcijskega sodišča v Ukrajini in se strinjal z ustanovitvijo protikorupcijske zbornice v obstoječem sodnem sistemu.

Vir: http://www.pravda.com.ua/news/2017/09/15/7155240/

Керрі підкреслив, що для України питання протидії корупції лишається ключовим для подальшого розвитку.

comments powered by Disqus