Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Kitajska je zelo potrpežljiva

četrtek, januar 29, 2015, 13:03

Ko sem neštetokrat slišal slogan “naš Krim, zato ker je zgodovinsko naš”, nisem se mogel vzdržati. Kot prebivalec Rusije menim, da lahko z enakim žarom imenujemo “zgodovinska” tudi druga ozemlja v državi. Uporabiti je potrebno enako logiko.
Moj domači kraj je Blagoveščensk, ki se nahaja na jugu Daljnega vzhoda. Regija – Amur, Primorje in Habarovsk – gre za ozemlja s skupno površino v velikosti več kot dveh Ukrajin. Omenjena ozemlja so postala ruska v sredini XIX. stoletja. Takrat je Kitajska bila prisiljena podpisati teritorialno pogodbo z Ruskim imperijem dve pogodbi, prvo v Aigunu, leta 1858, nato pa še v Pekingu, leta 1860.
Za obe pogodbi – pred-komunistična in moderno Kitajska – meni, da sta nepošteni. V Aigunovu, mestu, kjer je grof Muravjev-Amurski podpisal pogodbo z Ishan Ambani, je temu dogodku posvečen muzej. Nisem verjel tej zgodbi, da je vstop Rusom v ta muzej prepovedan, dokler se nisem odpeljal tja in sem omenjeno prepoved izkusil na lastni koži. Ampak na svetovnem spletu, so opisane vse zgodbe o muzeju in objavleni so video posnetki o tem, kaj je notri.
Poleg običajnih zgodovinskih eksponatov je ponazoritev pokola Kitajcev v Blagoveščensku iz leta 1900 in razprava o tej rusko-kitajski pogodbi. V ruskih učbenikih glede Aiguna in pogodbe v Pekingu, piše, da na mednarodni ravni Kitajska do Rusije nima nobenih pretenzij. Toda, v primeru Krima je Putin zelo hitro našel povezave in dejstva v manj kot dva tedna.
Rusija je vladala nad Krimom vsega skupaj 170 let – v času od Katarine II. in pred prenosom vseh pravic v lastništvo USSR. 60 let po tem pa ruska država uporablja svoje “zgodovinske pravice” na tem ozemlju.
Kitajska je imela v lasti ozemlja na katerih jaz živim, v letu 1689 je prišlo do nove ureditve. Od takrat je minilo še eno stoletje in pol – po zgodovinskih merilih je tudi malenkost. Vendar pa so ne glede na zgodovinska dejstva še vedno ruski: Kaliningrad, Sahalin, Kurilski otoki, del Karelie … To pomeni, da zdaj, povezano z zgodbo s Krimom, moramo uporabiti isto logiko?
Vedno sem bil skeptičen glede zgodb o več sto tisoč Kitajcev v Rusiji, ko je bilo govora o kitajsko-ruskih porokah, ko so govorili o kitajskih otrocih in zemljevidih, da Daljnji vzhod pripada Kitajski. Moje prepričanje je, da so težave s Kitajsko in da še naprej obstajajo.
Lepo je živeti v prepričanju, da bo tako dolgo trajalo, češ da Rusija ima jedrsko orožje in da bo vedno le pridobivala, in da bodo drugi izgubljali. Jaz ne želim razmišljati v smislu takšne preproste logike. Vse preveč in prepogosto se je dogajalo v zgodovini držav, ko se je zdelo, da so neuničljive. In so vse nenadoma postale ranljive ter so prestale zelo boleče lekcije. Evgenij Kuzmin
Vir:http://ru.krymr.com/content/article/26804058.html

comments powered by Disqus