Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Klimkin: Znanje ukrajinskega jezika je vprašanje nacionalne varnosti

torek, september 26, 2017, 14:53

Ukrajina mora varovati državni jezik in jezike narodnih manjšin, vendar je znanje ukrajinskega jezika vprašanje nacionalne varnosti. To je izjavil minister za zunanje zadeve Ukrajine Pavel Klimkin.

“Naš položaj mora biti dosleden: zaščititi moramo Ukrajino. Zaščita mora biti sto procentna, pri tem pa moramo poskrbeti tudi za jezike narodnih manjšin. Položaj, ko še obstajajo ljudje, ki … sploh ne znajo ukrajinskega jezika, je navsezadnje vprašanje naše enotnosti in nacionalne varnosti. Tako jaz razumem to vprašanje in ga še naprej zagovarjam”, je dejal za oddajo “Svoboda govora” za Tv postajo ICTV.

Minister je še poudaril, da v Ukrajini ne bodo nikomur odvzeli pravice do izobraževanja v jezikih narodnih manjšin. Opisal pa je nesprejemljivo različico, ko se na manjšinskih šolah poučuje ukrajinski jezik, vsi drugi predmeti pa v jezikih narodnih manjšin, kar vodi k ignoriranju terminologije natančnih znanosti v državnem jeziku med diplomanti šolanja.

Diplomat je opozoril, da mora pri vprašanju jezika izobraževanje v Ukrajini potekati konstruktivno. “Mi smo tisti, ki bi morali organizirati izobraževalni proces. Če obstajajo dodatna vprašanja, jih bomo upoštevali po zakonu o sekundarnem izobraževanju«, je dejal Klimkin.

Spomnimo se, 5. septembra je Verhovna Rada sprejela zakon o izobraževanju, ki je napovedala reformo izobraževanja v Ukrajini. Zakon med drugim določa, da je jezik izobraževalnega procesa v izobraževalnih ustanovah državni jezik. Ministrstvo za šolstvo in znanost Ukrajine je izjavilo, da novi zakon “O izobraževanju” ustreza ustavi Ukrajine in določilom Evropske listine povezano z regionalnimi ali manjšinskimi jeziki.

V Rusiji menijo, da novi zakon »O izobraževanju«, ki ga je sprejela Verhovna Rada, krši interese rusko govorečih državljanov Ukrajine.

Vir:https://inforesist.org/klimkin-znanie-ukrainskogo-yazyika-eto-vopros-natsbezopasnosti/

comments powered by Disqus