Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Konstantinopel oz. Carigrad je dal “zeleno luč” za ustanovitev samostojne ukrajinske cerkve

sreda, april 18, 2018, 9:19

Kyivski patriarhat in Ukrajinska Avtokefalna Pravoslavna cerkev sta 17. aprila 2018 podpisali in poslali zahtevo za priznanje Samostojne Ukrajinske pravoslavne cerkve. Odločitev in potrditev omenjene zahteve lahko sprejmejo do 1030 obletnice krsta (Kyivske) Rusi, piše UNIAN. Ukrajina bo prejela status samostojne Pravoslavne Cerkeve.

УНІАН

Ukrajina je poslala prošnjo ekumenskemu patriarhu (ki se nahaja v Carigradu – op. prev) in prosila za podelitev statusa samostojnosti Ukrajinske pravoslavne cerkve. O tem je poročal predsednik Ukrajine Petro Poroshenko. Na srečanju s predstavniki parlamentarnih frakcij so zvedeli, da se je srečal s ekumenskim patriarhom Bartolomejem I. in člani Sinode.

»Pred tremi leti in pred dvema letoma sem sprožil vprašanje priznanja statusa samostojnosti Ukrajinske pravoslavne cerkve. Zdaj pa lahko posredujem dobre novice: na današnji dan je Ukrajina bližje temu priznanju kot kdaj koli prej. Nastala bo samostojna Ukrajinska Pravoslavna cerkev. To bo potrdil ne le ekumenski patriarh, temveč tudi člani Sinode. Zdaj vam ne morem vsega povedati in odkriti vse podrobnosti o tem srečanju, vendar je vprašanje dni, ko se bodo izpolnili ključni elementi, ki bi bodo zagotoviti ta proces”, je dejal Poroshenko.

“Najprej je bilo potrebno, da smo se obrnili na hierarhijo cerkve Takoj po vrnitvi (iz Carigrada – op. prev.) sem imel sestanek s patriarhom Filaretom in vsemi škofi Ukrajinske Pravoslavne Cerkve – Kyivski patriarhat in smo podpisali zahtevo naslovljeno na ekumenskega patriarha, ki nam bo zagotovil priznanje samostojne Ukrajinske Pravoslavne cerkve… Prav tako sem se srečal z Makarijem, vodjo Ukrajinske avtokefalne pravoslavne cerkve. In danes zjutraj sem bil obveščen o rezultatih odločitev omenjenih škofov.

Zelo dobra novica je, da so vsi brez izjeme podpisali omenjeno zahtevo. V 26-ih letih je to je prvi dokument, ki je združila vse škofe iz ukrajinske cerkve”, je dejal P. Porošenko.

Vir:https://www.unian.ua/politics/10084154-konstantinopol-dav-zelene-svitlo-stvorennyu-ukrajinskoji-pomisnoji-cerkvi-kijivskiy-patriarhat-i-uapc-vzhe-pidpisali-zvernennya.html

comments powered by Disqus