Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Kremelj manipulira s priznanjem “potnih listov” separatističnih republik

torek, februar 21, 2017, 13:31

Anatolij Martsynovskij “Eropska pravda”

Odlok predsednika Vladimirja Putina o priznavanju potnih listov in drugih dokumentov separatističnih republik ti. LNR in DNR je povzročil v Ukrajini vihar čustev. Kremelj so obtožili za izhod iz Minskih sporazumov in kršitev mednarodnih norm. V resnici pa stvari niso tako preproste. Korak Kremlja ni tako nedolžen in spontan kot se zdi na prvi pogled. Nad tem se je treba globoko zamisliti. “Evropska Pravda” je skušala analizirati Putinov odlok v skladu z mednarodno prakso in v okviru ukrepov Rusije v zvezi z drugimi separatističnimi tvorbami.

Severni Ciper – podobnosti in razlike

V današnjem svetu obstaja pol ducata nepriznanih ali ne povsem priznanih držav in subjektov. Obstaja celo izraz – “Območja z omejenim priznanjem” To pomeni, da je nekdo priznan samo s strani ene ali več držav, druge pa niso priznali ena ali več držav članic ZN. Tak primer je Tajvan, ali samooklicana ” Kitajska Republika” – Tajvanski potni list priznajo skoraj povsod, tudi v Ukrajini. Medtem ko Kyiv po sleditvi načelu “enotne Kitajske” ne upošteva Tajvana kot suvereno državo. Veliko manj priznavajo potne liste, ki so jih izdale palestinske oblasti. Vendar pa je v nekaterih državah vse legitimno, na primer, v Združenih državah Amerike. In naš primer je bistveno drugačen od obeh – Rusija je priznala dokumente nezakonskih subjektov, ki jih je ustvarila in so posledica okupacije ukrajinskega ozemlja. Zato je treba v okviru sobotnega Putinovega odloka pogledati kot zanimivost turške republike Severni Ciper. Ta je bila razglašena leta 1983 kot posledica dejanske zasedbe severnega dela otoka s strani Turčije. Seveda, vzroki in narava položaja se razlikuje od Krima tako kot priključitev ali zaseg Donbasa, vendar je rezultat v veliki meri zelo podoben. Severni Ciper, ni priznan v kateri koli drugi državi na svetu, razen v Turčiji sami. Ankara še vedno ohranja na tem ozemlju svojo vojsko.

Pridnjestrovje: Podoben namen, drugačne metode

Kremelj uporablja različne pristope za legitimiranje separatističnih formacij, ki so se pojavile na ozemljih propadle ZSSR. Vse seveda jasno na primerih Gruzije, Abhazije in Južne Osetije. Moskva je priznala neodvisnost takoj po zasedbi, konec avgusta 2008. V skladu s tem so njihovi potni listi ti. “republik” veljavni samo v Rusiji. V Moskvi so separatistične dokumente pozitivno obravnavali. Kar se tiče Pridnestrjovja, Rusija uradno ni priznala niti PMP niti njihovih dokumentov. Čeprav je jasno, da Kremlja v nadaljevanju upa, da bo prišlo do legitimnega priznaja tega dela ozemlja s strani Moldavije in s tem bi Rusija dobila nadzor nad celotno državo – približno na enak način kot si želi “vrnitev” okupiranega območja Donbasa. To pomeni, da pričakuje s spreminjanjem ukrajinske ustave in federalizacije. Glede Pridnestrovja in analogije z Donbasom v okviru odločitev V. Putina, obstaja še ena zanimiva stvar. Kremelj ni priznal samo dokumentov, ampak tudi registrske tablice za avtomobile, ki prihajajo iz Donbasa. V separatističnih formacijah v Ukrajini pa niso dovoljene registrske tablice, ki prihajajo iz Pridnestrsovja. No, zadnji primer je Gorski Karabah, ki se je odcepil od Azerbajdžana v vojnih letih 1988-94 in je sedaj pod nadzorom Armenije. Uradno ga niso priznali niti v Moskvi niti v Erevanu. Vendar pa lahko prebivalci nepriznane republike dobijo na armenskem ozemlju potne liste in tudi v praksi vsi z armenski dokumenti lahko prosto potujejo v tujino.

Putinov odlok – zakaj ga sploh potrebujemo?

Torej, lahko potegnemo nekaj zaključkov. Res je, da Kremelj igra in manipulira zelo dovršeno. Lahko se po želji pozicionira kot stranka v sporu v Donbasu in na mednarodni sceni v zvezi z Minskimi procesi nastopa kot porok i ne kot agresor in okupator. Tako, da priznanje ti. republik dejansko ne pomeni umiku iz “Minska”, ker je Putinov odlok še zmeraj preudarno vezan na izvajanje Minskih sporazumov. Medtem ko je jasno razvidno, da je s političnega vidika gre za kršitev političnih dogovorov. Seveda, Rusija deluje pogumno in cinično – saj gre za nove prijeme v mednarodnih odnosih. Zato sploh ni potrebno razlagati Putinov odlok kot korak k priznanju ti. “DNR- LNR” kot odločitev o njihovi postopni integraciji z Rusijo. Cilj Kremlja se niso spremenili – potrudili se bodo, da omenjena ozemlja pahnejo nazaj v Ukrajini, nič pa ne bo lažje za lokalno prebivalstvo za njihovo življenje, vključno s priznavanjem separatističnih tvorb. Kljub velikemu številu različic in ugibanju o motivih Kremlja, je zelo težko govoriti o neki stvari z velikim zaupanjem. Vsaj do sedaj je bilo tako. Vendar pa je na splošno jasno, da je priznanje separatističnih dokumentov rezultat hibridnega vojne. Napaka Kijevu bo, če se bo na vse to odzvala neustrezno. Izjave, polne ogorčenja in podobno jim ne bodo nič koristile.

Vir:http://www.eurointegration.com.ua/articles/2017/02/19/7061894/

comments powered by Disqus